Mijn telefoon trilde. Ik kreeg een appje binnen van Liesbeth. Of ik op persreis wilde naar Zuid-Frankrijk en drie dagen van wijnboer naar wijnboer wilde trekken. “JA”. Zo vertrok ik maandagochtend allemachtig vroeg naar Schiphol, alwaar ik de drie andere vrouwen zou ontmoeten en de dame van het persbureau. Een journaliste, een blogger en een freelance schrijfster/illustrator. Ik kondigde maar vast aan dat ik klaar was voor mijn ontgroening, maar gelukkig ging ik op pad met enorme lieverds dus daar hoefde ik me geen zorgen om te maken. We vlogen naar Genève en reden vanuit daar naar de Savoie Mont Blanc regio, waar ik de dagen erna door wijnvelden heb gestruind, ontzettend lekkere wijnen proefde, de beste kaasjes voorgeschoteld kreeg en bijzondere mensen ontmoette.

“Drie dagen heb ik me laten meevoeren door deze prachtige omgeving en ik heb een fantastische tijd gehad.”

Het hoogtepunt lag voor mij wel bij het slapen in Château des Allues. Een bed & breakfast opgezet door een koppel dat wel even klaar was met hun drukke baan in de modewereld en met het onstuimige leven in Parijs. Ze kochten een kasteeltje in de prachtige omgeving Coeur de Savoie en begonnen met de renovatie. Na drie jaar was Stéphane het zat dat zijn partner eindeloos aan het interieur bleef werken en liep hij naar hem toe met een stapel enveloppen. Op de vraag waar die voor waren zei Stéphane koeltjes dat dit uitnodigingen waren voor journalisten om naar de opening van hun B&B te komen en daar te slapen. Hij had een week om de hele boel af te maken.

En dat is goed gelukt. Een bloeiende groentetuin, een eetzaal in een oude apothekersruimte, een knusse keuken en prachtige suites die groter zijn dan menig appartement in Nederland. Ik had een heuse hal voor ik mijn daadwerkelijke slaapkamer betrad en daar stond een prachtig donker houten hemelbed. Boven mijn open haard hing een grote klassieke spiegel met gouden lijst en er stonden rode baroque achtige stoelen in de hoeken. Nog een deur door was een toilet, een logeerkamer met een keurig opgemaakt eenpersoonsbed en een badkamer met een groot wit bad op pootjes. Er hingen fluffy witte handdoeken en een badjas op me te wachten, in de cd-speler zat een klassieke cd en er stond thee voor me klaar met een petite galette. Vanuit alle ramen had ik een schitterend uitzicht op de grote tuin, de eeuwenoude bomen en de achterliggende besneeuwde bergtoppen. Mijn hart was vol.

Om het nog mooier te maken serveerde onze kasteelheer ons in de ochtend een enorm ontbijt met zelfgemaakte yoghurt, granola, brood, fruit, kaas en ham uit de omgeving en vers gebakken brioche en taart. Deze taart met seizoensfruit bakte zijn oma vroeger altijd voor hem wanneer hij op bezoek kwam en wij kregen nu het recept van hem mee. Het tweede hoogtepunt was een toevalstreffer op de derde en laatste dag. We zoefden op elektrische fietsen over de heuvels van Savoie heen en stopten bij een ander kasteel. We liepen even het landgoed op om te kijken naar de mooie hoge torens en het bijbehorende zwembad, toen er een auto aan kwam rijden waar een schat van een hond uitsprong die met veel enthousiasme op ons afrende. Max het knuffelmonster.

Zijn baasje, de Amerikaanse David, vertelde ons dat hij en zijn vrouw Judy de beheerders waren van dit kasteel dat bijna haar duizendste verjaardag mag vieren. Hij vroeg ons of we naar binnen wilde komen want hij had twee flessen Cremant liggen voor precies zo’n leuk moment als deze. We moesten door naar onze kookcursus, maar kwamen later die middag terug en onder het genot van een glaasje bubbels leidde David ons rond door dit prachtige kasteel en de tien slaapkamers die zij verhuren. Hij kon erg meeslepend vertellen en was helemaal vol van de geschiedenis van zijn woning en de omgeving. De spontane gastvrijheid en de passie waarmee David vertelde maakte ons helemaal blij. Misschien moet ik ook eens op zoek naar een chateautje in Utrecht.

“Ik denk dat we alle vier een fikse detox nodig hebben na alle heerlijke wijn, en een zacht kussen om even bij te slapen.”

Drie dagen heb ik me laten meevoeren door deze prachtige omgeving en ik heb een fantastische tijd gehad. Niet alleen door alle mooie uitzichten, de lekkere etentjes en de leuke activiteiten, maar zeker ook door mijn reisgenoten. Ik vond het zo fijn om hen te horen praten over wat zij allemaal doen, de reizen die zij hebben gemaakt en de passie die zij hebben voor hun werk. Ik genoot van onze gesprekken over reizen, geschiedenis, politiek en cultuur en raakte echt geïnspireerd door deze mooie vrouwen voor wie geen dag hetzelfde is en die volgens mij steeds weer het meeste uit hun leven proberen te halen. Ik denk dat we alle vier een fikse detox nodig hebben na alle heerlijke wijn, en een zacht kussen om even bij te slapen. Nu ik dit zit te typen in grijs en grauw Nederland verlekker ik me nog maar even aan alle mooie foto’s die we hebben gemaakt. Eigenlijk gun ik het iedereen ooit zo’n persreisje en doe ik ondertussen een dansje van geluk dat ik dit mocht meemaken.

Voor het eerst op persreis naar Savoie Mont Blanc

 

Voor het eerst op persreis naar Savoie Mont Blanc

 

Voor het eerst op persreis naar Savoie Mont Blanc

 

Voor het eerst op persreis naar Savoie Mont Blanc