Lion's Head Kaapstad

Omdat andermans lievelingsplek ook zomaar die van jou kan worden vertelt in deze rubriek een leuk iemand (en dat bepaal ik, het is hier geen democratie zeg) zijn of haar aller meest super duper favorietste plek op aard. Met deze keer; Jelmer de Boer. Die ken je misschien als fitgirl, maar tegenwoordig is hij ook reisblogger (of zoals hij het zelf zegt, ‘reisbloggertje’) en maakt hij er een sport van zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk te vliegen (lees dit maar even). Hij zag grote delen van de wereld maar z’n échte lievelingsplek, die vertelt hij nu zelf. Jelmer, take it away. 

Ik weet niet meer waar ik het las, maar iemand schreef eens over de vreemde gewaarwording dat de charme van iedere plek op de wereld ook direct diezelfde plek lelijk maakt.

New York is het beste voorbeeld. De stad die zogenaamd nooit slaapt is charmant om die reden: er is altijd iets te doen, je kunt er alles kopen op ieder moment en de stad bruist (daardoor) van energie. Als je daar bent kun je die energie gemakkelijk overnemen en met een beetje creativiteit en fantasie kun je daar zo tot grote hoogte stijgen.

If you can make it here…

Tegelijkertijd is die drukte ook direct de lelijkheid van New York: overal zitten gaten in de weg, de metro is lelijk en vies, er worden continu nieuwe gebouwen gebouwd en er is (daarom) geluidsvervuiling en luchtvervuiling en je kunt er nauwelijks tot rust komen. Er geen moment van stilte omdat er de hele tijd wel wat gebeurt.

Singapore is het andere uiterste. En niet alleen qua afstand. De stad is zó goed gepland, dat het bijna lijkt alsof er iemand SimCity aan het uitspelen is. De infrastructuur klopt, de gebouwen zijn mooi, strak en netjes en er zijn geen zwervers en geen straatverkopers want die passen niet in het perfecte plaatje en eettentjes zijn netjes gestructureerd in gebouwtjes in perfecte geometrische vormen. Het is nog net geen Utopia, maar daardoor mist de stad wel een ziel. Het maakt Singapore de meest niksige wereldstad van de wereld. En daarom dus geen reet aan.

“Mijn verklaring voor deze schoonheid is niet een oud-Chinese filosofie maar de toevallige samenloop van mensen, culturen, geologie, flora, fauna, weersomstandigheden en een gunstige wisselkoers.”

Bangkok heeft wel een ziel. Juist wel. Door een prachtig door een onzichtbare hand georganiseerde chaos. Een fantastisch grotemensenpretpark met heerlijk en goedkoop eten op drie van de vier hoeken van de straat, maar het stinkt er en het is er vies. Het is beklemmend zoals New York. En dan tropisch.

Maar er is één plek op de wereld waar de schoonheid niét tegelijkertijd de lelijkheid is. De schizofrenie van deze stad is adembenemend mooi. In de Hop-on Hop-offbus verklaren ze deze pracht aan de hand van de ligging: de Tafelberg en Signal hill omarmen zorgzaam een groot gedeelte van de stad en Robben Eiland op een paar kilometer in zee houdt negatieve energie tegen. Perfecte Feng Shui. Ofzo.

Mijn verklaring voor deze schoonheid is niet een oud-Chinese filosofie maar de toevallige samenloop van mensen, culturen, geologie, flora, fauna, weersomstandigheden en een gunstige wisselkoers. Deze stad is de mooiste plek op de wereld: Het is er zonnig in onze winter, het eten is er smaakvol, voedzaam en goedkoop, de beste cappuccino drink je in het zomerse december voor omgerekend een euro, de wijnen komen van een uurtje verderop en zijn fantastisch (vooral als je ze drinkt op die wijngaard in de zon), er zijn allemaal gekke hipsterwinkeltjes, foodmarktjes en stranden, Ubers zijn er goedkoper dan lopen én er wonen pinguïns.

Moet ik je nog meer vertellen? Ja.

Het mooiste uitzicht ter wereld heb je na drie kwartier een berg beklimmen die, dat zie je op de top, ook bejaarden, kinderen en honden op kunnen lopen.

Vanaf Lion’s Head zie je dat de perfecte plek wél bestaat. En dat is Kaapstad.

Kijk maar even.

Check hier de lievelingsplek van Cécile Narinx, Anna Nooshin en van mijzelf