Lievelingsplek van Gwen van Poorten

Omdat andermans lievelingsplek ook zomaar die van jou kan worden vertelt in deze rubriek een leuk iemand over zijn of haar allermeest super duper favorietste plek op aard. Met deze keer: Gwen van Poorten. Die ken je natuurlijk van BNN, waarvoor ze de hele wereld over reist. Haar lievelingsplek ontdekte ze niet tijdens haar werk, maar juist vóórdat ze bij BNN begon.

Brand los Gwen, wat is voor jou de állermooiste plek ter wereld?
“Ik krijg gewoon kippenvel als ik eraan denk. In 2015 ben ik voor het eerst alleen op vakantie geweest. Ik had toen hele heftige, drukke jaren achter de rug en was twee of drie jaar ook niet echt op vakantie geweest. Ik wilde spontaan weg en voor mijn vrienden was dat te last minute om vrij te nemen, dus ging ik in mijn eentje. Naar Bali, want ik hoorde van veel mensen dat het daar mooi was, dus ik heb blind een ticket geboekt. In het vliegtuig besefte ik pas: ‘Shit, ik ga gewoon alleen naar Bali toe.’ Ik ben er in totaal tweeënhalve week geweest: begonnen in Ubud, doorgegaan naar de Gili eilanden en als laatst naar Jalan Nusa Ceningan. Daar heb je hotel Le Pirate, dat aan de zeewiervelden ligt. Het water is er superhelder en je kijkt vanuit het zwembad zo de zee in. Ik sliep in een klein hutje dat van alle gemakken voorzien was: een lekker bedje, airco en een buitendouche in de achtertuin. Het hotel is heel klein en fijn, er zijn maar een stuk of tien hutjes, en het hangt echt aan de zijkant van een rots, dus je bent helemaal afgeschermd van alles. Er rijden ook geen auto’s daar. Voor mij is het echt een magische plek en ik denk vaak: ‘Wánneer kan ik terug?!’ Ik zou er graag met m’n vriend heen gaan.”

Hoe vond je het om voor het eerst echt in je eentje te reizen?
“In het begin vond ik het heel spannend, maar ik bleek het superfijn te vinden om alleen te zijn, en dat was een hele grote verrassing. Het was ook wel fijn om na zoveel jaar op zo’n plek even de balans op te maken. Ook vind ik het het grootste cadeau dat je jezelf kunt doen. Dat je het waar je ook bent, wanneer dan ook, in je eentje naar je zin kunt hebben. Dat is zó fijn. Ik voelde me ook een stuk vrijer. Je voelt altijd dat je een beetje afhankelijk bent van de mensen om je heen om op vakantie te gaan, maar ik dacht wauw, dit is het einde van m’n vakantie en ik heb niet de behoefte om veel met mensen te praten. Ik pieker niet veel, ben supergelukkig, zit superlekker in m’n vel en heb het gewoon alleen gedaan.”

Heb je datzelfde gevoel later nog eens gehad?
“Nou, het is best moeilijk om dat terug te roepen. Ik was daar zo op mezelf aangewezen en dat heb ik verder niet vaak. Maar ik ben laatst met m’n vriend een weekend naar Terschelling geweest en daar voelde het alsof we aan de andere kant van de wereld waren met die stranden van 500 meter breed. Het gaat vooral om de sfeer waar je in zit, en daar had ik ook wel echt een gevoel van vrijheid. Als je gewoon los komt van de realiteit van je dagelijks leven, zonder zorgen en je telefoon uit. Dan kun je dat wel creëren. Dat kan overal. Natuur is daar heel belangrijk voor, en dat ik alles een plekje geef, dat ik parkeer wat er speelt en m’n telefoon op vliegtuigmodus zet. Liefst doe ik dat meerdere dagen per week, maar thuis is dat vrij moeilijk.”
En als wij naar dit eiland willen, wat moeten we dan zeker niet overslaan?
“Sowieso moet je op tijd Le Pirat reserveren, want dat is wel echt de plek waar je moet slapen. Het voelt daar alsof je aan het einde van de wereld zit, maar je zit toch redelijk dicht bij de drukte van Bali. Je hoort trouwens vaak dat Bali zo toeristisch is en heftig, maar je hebt er echt hele mooie plekken. Verder raad ik aan een scooter te huren om over het eiland te rijden, want je hebt er práchtige blue lagoons.”

Lievelingsplek van Gwen van Poorten

Lievelingsplek van Gwen van Poorten

Lees hier de vorige lievelingsplekken van onder andere Anna Nooshin en Cécile Narinx