Op 4 oktober kreeg ik een mailtje met de vraag of ik het ‘eventueel’ leuk zou vinden om binnenkort met Disney naar Mexico te gaan, voor hun nieuwste film Coco. Ik las dat bericht een paar keer en dacht eerst nog dat ze het naar de verkeerde persoon hadden gestuurd, maar dat leek niet het geval te zijn, dit was echt. Volgens mij zei ik hardop ‘WAT?’ en drukte m’n scherm tegen m’n neus, het stond er echt. Met Disney, waar ik onmogelijk fan van ben, naar Mexico, een land dat ik al heel lang heel graag wil bezoeken. Het beste van twee werelden, ik kon het bijna niet geloven.

De film, Coco, speelt zich af tijdens Dias de los Muertos, ‘de dag van de doden’, een grote en belangrijke feestdag in Mexico. In de film gaat de hoofdpersoon, een jongetje genaamd Miguel, op zoek naar zijn familiegeschiedenis en komt dan per ongeluk in het dodenrijk terecht, en moet dan weer terug zien te komen. Ik ga er niet teveel over zeggen want het komt allemaal meer tot z’n recht als je ‘m zelf ziet, en dat kan vanaf 29 november, want dan draait ie in de bioscoop.

“Met Disney naar Mexico. Het beste van twee werelden, ik kon het bijna niet geloven.”

Zoals altijd met films van Pixar is de research die wordt gedaan zo ongelofelijk uitgebreid en nauwkeurig, wat ervoor zorgt dat niet alleen kinderen genieten van de films, ook voor volwassenen zijn ze fantastisch om te zien en zitten er tal van kleine grapjes en details in. Coco is niet zomaar gemaakt op basis van wat algemene Wikipedia-kennis, de makers hebben zich totaal ondergedompeld in alles Mexico en zich vrijwel 1 op 1 laten inspireren door bepaalde gebruiken, cultuurverschijnselen en steden, en dat was wat wij gingen zien en meemaken.

Ik was de enige uit Nederland, maar maakte de reis verder met twee mensen uit Italië, eentje uit Duitsland, vier uit Engeland en een stuk of 10 Fransen. En, extra bijzonder, schrijver en co-director Adrian Molina was ook mee. AeroMexico had businessclass-tickets geregeld, VisitMexico draaide een geweldig programma in elkaar en al met al was het echt een droomreis. Niet alleen omdat het ‘gewoon’ heel vet was, ook, en vooral, omdat het extreem dierbaar was om zo’n bijzonder liefdevolle traditie mee te maken. Door allerlei omstandigheden ben ik al vrij emotioneel de laatste tijd, dus ik heb de helft van deze reis met een brok in m’n keel rondgelopen, en nu, eenmaal terug, denk ik vol weemoed terug aan de week die was.

Maar meer details de komende tijd, ik ga jullie er nog veel meer over vertellen natuurlijk. Voor nu, check vast de trailer van Coco en zet 29 november in je agenda, want dan draait ‘ie in de bioscoop. Hasta luego!