Op 24 oktober 2018 tekende ik het contract voor mijn tweede boek (zie hier), nadat al dik anderhalve maand daarvoor met de uitgever er een eerste gesprek over had gehad. Een boek over soloreizen, we waren er eigenlijk vrij snel over uit dat dat er moest komen. Met veel foto’s, en veel reisinspiratie. Zo eind mei zouden we het in de winkels willen hebben, wat betekent dat ik de tekst het liefst ergens in januari helemaal af moest hebben, maar liever eerder. Nu is het zo dat een beetje schrijver niets doet zonder een hijgende deadline in zijn of haar nek, en ik dus ook niet. Weken gingen voorbij en ik dacht wel veel aan het boek, van schrijven kwam maar weinig.

Uiteindelijk kwam er met pijn en moeite wat op papier, maar ik vond het moeilijk om in een grijs, grauw en donker Nederland te moeten vertellen over hoe leuk het is om in je eentje de wereld over te gaan. Niet alleen de luchten buiten waren donker, ook mijn hoofd was donker. December is niet mijn maand, het was een moeilijk jaar, ik kreeg het er gewoon niet uit. Goddánk had ik dit wel al een beetje voorzien en dus al eind september een ticket naar Azië geboekt (zie hier). Vliegen op Bali, Indonesië, en weer terug vanaf Kuala Lumpur, Maleisië. Daar zou het schrijven vast beter gaan.

Inmiddels heb ik de eerste week Bali erop zitten en kan ik bevestigen dat schrijven hier inderdaad een stuk beter gaat. Verandering van spijs doet eten, en het feit dat het hier 30 graden is helpt natuurlijk ook wel mee. Het plan was om hier vier nachten te blijven en dan door te reizen, maar zoals het gaat met reizen, plannen veranderen voortdurend, dus die vier nachten werden een week. Ik sliep in een super simpele Airbnb voor 17 piek per nacht (deze), middenin in Changgu, op loopafstand van een co-working space (District) die ik online had gevonden. De laatste vier nachten sliep ik in het fantástisch mooie huis van een goede vriend van de familie, die extreem genereus zei ‘blijf zo lang als je wilt.’ En dus zat ik de laatste dagen in een Balinees paleis, met overal heerlijke werkplekken.

‘Inmiddels heb ik de eerste week Bali erop zitten en kan ik bevestigen dat schrijven hier inderdaad een stuk beter gaat.’

Van Bali heb ik verder weinig gezien. Ja, tja, doodzonde, en meer van dat. Maar ik wilde deze dagen gebruiken om een flinke inhaalslag te maken met dat boek, want op 5 februari verwacht mijn uitgever en redacteur alle, ik herhaal, ALLE, definitieve tekst. Dus ik tik het eelt op m’n vingers in de hoop dat te halen. Morgen reis ik trouwens wel door, want ondanks dat deze villa heerlijk is en dat het echt een genot is om ongestoord te kunnen werken, het echte reizen begint te lonken. Ik heb de afgelopen week een keer afgesproken met mijn neef die hier is en een avond met een andere vriend uit Amsterdam, maar verder heb ik nauwelijks sociale interactie gehad en dat vond ik HEERLIJK – maar nu is het tijd voor reuring. Op naar de hostels, op naar leuke avonturen.

Verder voel ik me goed. Ontspannen, uitgerust. Zoals ik al zei, het waren donkere maanden, ook in mijn hoofd. Er waren verdrietige dingen gebeurd in 2018 en dagen als Kerst en Oud & Nieuw hakken er dan flink in. Maar hier schijnt de zon, kan ik al die beslommeringen even los laten, en daardoor wordt het in mijn hoofd ook een stuk lichter. Zonder heel zwaar op de hand te willen worden, maar ik heb hier zelfs onder de douche gezongen (liedjes van m’n ultieme girl crush Ariana Grande natuurlijk) en voel me vaak uitgesproken vrolijk, en dat was echt al best een tijdje geleden. Dat realiseerde ik me des te meer toen het hier wél kwam. Die kriebel in je buik van ‘yes ik heb er zin in! Dit is een leuke dag! Whoe!’ Afijn. In je eentje op reis gaan is en blijft het beste medicijn tegen alles.

En nu is het hier bijna 16:00 en ga ik een glas wijn inschenken. Ook al zo’n goed medicijn tegen alles. Vanavond scooter ik naar een strandtent voor de laatste Bali-zonsondergang, die zijn hier namelijk zeer spectaculair, en dan is het vanaf morgen tijd voor nieuwe plekken. Echt zin in joh.