Vanaf nu is elke maandag Memory Monday en neem ik jullie mee naar 2012, toen ik voor het allereerst op reis ging. Want de leukste trip is een trip down memory lane. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 van deze serie. 

Na de bijna onmenselijke rust in Mongolië ging ik door naar bijna onmenselijke drukte in China, waar het tweede gedeelte van de reis zich afspeelt. In een kleine drie weken tijd zou ik met bussen en treinen van Beijing naar Hong Kong afzakken, en onderweg verschillende grote steden bezoeken. Shanghai, Xi’an, Chongqing en Yangshuo stonden onder andere op het programma. Wilde ik Mongolië per se in mijn eentje doen, voor de China-reis sloot ik me aan bij een groep. Via G Adventures had ik de trip geboekt, en eigenlijk was het gewoon een groepsreis. Dat klinkt enorm dorky, maar China is lastig te bereizen en het voordeel van zo’n groep is dat alles voor je is geregeld en je meteen nieuwe vrienden hebt. Want de reizen van G Adventures werden opgedeeld in leeftijden en categorieën, dus je zit niet zomaar bij een gezin met 8 kinderen een week opgescheept.

Van tevoren leek dat een prima plan, na Mongolië zag ik vreselijk op tegen die groep. Uit m’n dagboek:

“Nu China. Dat is een soort groepsreis en na deze trek ben ik daar best een beetje zenuwachtig voor. Vooral omdat er in de omschrijving staat dat we in principe elke avond in groepsverband eten. Ik wil juist graag in m’n eentje op pad!”

Dat schreef ik op 14 juli, en dan komt er een hele tijd niets tot ik me op 22 juli weer meld met het volgende:

“Hemel wat heb ik lang niet geschreven, maar dat komt doordat ik het zo ontzettend naar m’n zin heb.”

Die zorgen waren dus voor niets. Mijn groep was wáánzinnig, en samen trotseerden we dat grote rare China met gemak. We bezochten in Beijing de Chinese Muur, Forbidden City, Temple of Heaven, Lama Temple en Tiananmen Square, tientallen markten en uiteraard werd er ’s avonds genoeg bier gedronken. We zaten éindeloos lang in treinen en bussen, want reizen door China is topsport. Voor je gevoel ben je de helft van de tijd bezig met van A naar B komen, en de andere helft moet je bijkomen van die reis. Van Beijing naar Shanghai alleen al betekende 16 uur in een trein zitten, maar omdat we het met z’n allen deden voelde het als een schoolreisje, mét bijbehorend nachtelijk gekeet. In Shanghai dronken we cocktails aan de Bund, stonden we in rare clubs waar ze helemaal geobsedeerd waren met Westerlingen en we dus gratis konden drinken, en zijn we stiekem allemaal dure hotels binnen geslopen om de Spa’s te crashen. Het was zó leuk. Na Shanghai gingen we naar Xi’an voor de wereld beroemde Terracotta Warriors, en om te illustreren hoe intens de reisdagen waren geef ik je het reisschema dat daarna kwam.

“Ik heb nog nooit in m’n leven zo onmenselijk veel zweet geproduceerd als tijdens deze reis.”

Na Xi’an begonnen we met een nachttrein a 13 uur naar Chongqing, en vanaf daar een bijna 5 uur durende busrit naar Wanzhou. In Wanzhou gingen we verder per boot, waar we anderhalve dag op hebben doorgebracht. (Over de Yangsi rivier, langs de Three Gorges – het was prachtig) De boot bracht ons naar Mao Ping, vanwaar we met een busrit a 4 uur naar Yi Chang gingen. Vervolgens van Yi Chang met de bullet train (2 uur) naar Wuhan, en daar zijn we in de night train (15 uur) naar Yangshuo gestapt. Dit alles deden we met een backpack a 15 kilo op de rug, in temperaturen die comfortabel boven de 30 graden hangen, en met een luchtvochtigheid van rond de 80% – ik heb nog nooit in m’n leven zo onmenselijk veel zweet geproduceerd als tijdens deze reis.

De laatste stop was Hong Kong en daar gingen we uit elkaar. Sommigen terug naar huis, sommigen door met reizen, waaronder ik. Na de hitte, zweet en gezelligheid van China vloog ik door naar Auckland, Nieuw Zeeland. Het was daar toen winter, en ik weet nog goed hoe ik het de eerste dagen van dat deel ontzettend ingewikkeld vond om het weer leuk te vinden in m’n eentje. Ik was zo dol op de mensen van m’n groep, als je dan opeens in een koud Nieuw Zeeland aankomt in je eentje is dat gewoon echt heel saai. En, ook een beetje eenzaam. Uiteindelijk heb ik daar mijn draai wel weer gevonden maar ook bínnen een reis kan het voelen alsof je weer voor het eerst op reis gaat. Nog steeds is dat zo trouwens, toen ik in december in Manila aankwam had ik zeker drie dagen nodig om m’n draai te vinden, net als vorig jaar in Sri Lanka. Dat kan soms even schrikken zijn, maar uiteindelijk hoort ook dát erbij. Bovendien, zonder dalen geen pieken. Al met al was China geweldig, en ik kan het je dan ook enorm aanraden om te overwegen met G Adventures op reis te gaan. Eigenlijk is het een soort soloreizen voor beginners, je bent alleen, maar toch ook niet. Ideaal dus.

Volgende week het laatste deel van deze trip down memory lane. Kan je wel zeggen dat ik echt inténs veel zin heb om weer de hort op te gaan. Mocht jij die kant op gaan hierbij even per bezochte stad een slaaptip die je kunt boeken bij m’n vrienden van Booking.com.

Beijing
King’ Joy Hotel |
Had ik in de vorige aflevering al genoemd maar herhaling is soms best nuttig niet waar. Goed hotel op perfecte locatie. 

Shanghai
Shanghai Blue Mountain Bund Hostel |
Goede reviews op een  fijne plek. Dorms zien er basic uit maar hebben wel lockers, en dat is belangrijk. Ook fijn; het hostel zit pal tegenover een populair metrostation en die heb je nodig in zo’n grote stad als Shanghai. 

Xi’an
HanTang Inn Hostel | Dit ziet eruit als een mega fijne plek. Goede kamers, fijne gemeenschappelijke ruimte, flink veel georganiseerde tours en op een goede locatie. Doen!

Yangshuo
Yangshuo Wada Hostel |
Aan de foto’s te zien hebben ze een waanzinnig dakterras met uitzicht op de beroemde lime stone bergen, wat één van de redenen is dat mensen uberhaupt naar dit dorp gaan. Goede reviews, middenin het gezellige mini centrum van Yangshuo, deze zou ik meteen boeken. 

Hong Kong
Hoho Hostel | Ik vind locatie eigenlijk het belangrijkste bij hostels, en deze wint de eerste prijs. Kamers zien er keurig uit, goede reviews, niets meer aan doen.

 

——————–——————–—————–———————–————-
Dit artikel is in samenwerking met Booking.com ontstaan, want zij hebben een nieuwe campagne die helemaal draait om First Times. Vrijwel elk hotel waar ik ooit heb geslapen is geboekt via Booking.com, dus ik ben erg blij dat ze wilden samenwerken met Bag to Reality. Voor verdere uitleg over mijn beleid betreft advertenties kun je dit even lezen.
——————–——————–—————–———————–————-