Liesbeth Rasker boek

Voor vrijwel iedereen die schrijft is het een droom om ooit een boek uit te brengen. Zo ook voor mij. Ik heb Nederlands gestudeerd, een studie die overwegend uit Literatuurgeschiedenis bestaat, waardoor de wens voor een boek met elk semester groter werd. Wat voor boek het precies moest zijn wist ik lang niet, maar een boek, dat moest er komen. De afgelopen jaren heb ik allerlei ideeën gehad en bij sommige stelde ik me al helemaal een grandioos verkoopsucces voor en zag ik mezelf iedere week bij DWDD aanschuiven om over dit báánbrekende boek te praten. Maar om dat boekidee ook daadwerkelijk naar een uitgeverij te sturen vond ik te eng. Bovendien waren het vaak ideeën die ik na een maand eigenlijk al niet meer leuk vond, dus zo baanbrekend zal het wel niet geweest zijn.

Begin september vorig jaar ontstond het idee voor het boek dat ik nu aan het schrijven ben. Ik vond het écht een goed idee, en bleef dat vinden. Bovendien, in Nederland bestaat dit boek in deze vorm nog niet. Op aanraden van een vriend maakte ik een pitch (een A4 met daarin het boekconcept) en hij sommeerde me dat naar zoveel mogelijk uitgeverijen te sturen. Die pitch schreef ik, maar het uitgeverijen mailen bleef uit. Want, zo redeneerde ik, zodra ik het zou versturen, en de uitgeverij zou ‘nee’ zeggen, dan was mijn droom voorbij. Zolang ik het niet verstuur, kan ik ook niet afgewezen worden, en kan ik in ieder geval mezelf nog voorhouden dat ik ooit een boek ga schrijven. Een uitstekende strategie waar je precies niets aan hebt.

“Zolang ik het niet verstuur, kan ik ook niet afgewezen worden, een uitstekende strategie waar je precies niets aan hebt.”

Maar uiteindelijk, een half jaar later, op aandringen van nog meer mensen met verstand van zaken, en nadat ik een uitgeverij had gevonden waar ik een enorme match mee zag, besloot ik de pitch op te sturen. Dat was op 6 februari, naar Elik van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. ‘Boekidee en koffie?’ was het onderwerp, en tussen moment van versturen en een antwoord zat maar een dag, maar dat was wel de langste dag van m’n leven. Nou nou een beetje overdreven misschien, maar geloof me als ik zeg dat ik duizend doden stierf van de zenuwen. Die koffie kwam een week of wat daarna, en dat was zó’n leuk gesprek, het voelde allemaal meteen helemaal goed. Ik kreeg de opdracht om op papier te zetten wat er dan allemaal in moest komen, en dat zouden we in een tweede gesprek bespreken. Zo gezegd zo gedaan, en ik weet nog dat ik weer buitenstond na de tweede afspraak en dacht, ‘oh mijn GOD volgens mij gaat dit boek er echt komen??’ Ik kreeg een contract toegestuurd en kon ondertussen nog steeds niet geloven dat het allemaal echt ging gebeuren. We maakten de afspraak om op 8 mei, bijna 7 weken later, samen te komen voor het tekenmoment, en tot die dag zou komen had ik op 3 mensen na niemand verteld dat dit hele verhaal uberhaupt speelde. Want stél nou dat ze er toch vanaf zouden willen, of als het om wat voor reden dan ook toch niet door zou gaan, of iemand anders hadden gevonden die dit boek beter zou kunnen schrijven, ik vond dat allemaal heel plausibele scenario’s.

Op maandag 8 mei was de dag daar dat ik het contract ging tekenen. Totaal óp van de zenuwen op de fiets naar de uitgeverij, waar de champagneglazen al klaar stonden. Eind oktober zou ik een eerste versie inleveren, zodat het in april 2018 in de winkels ligt. We proostten, we tekenden, en ik stond totaal uitzinnig van geluk weer buiten.

“We proostten, we tekenden, en ik stond totaal uitzinnig van geluk weer buiten.”

En dan nu, waar gaat dat boek van je dan toch over?
Ik had op Instagram wel al gezegd dat het over reizen zou gaan, maar hoe en wat was verder nog onbekend. Komt ‘ie: het wordt een handboek hoe te reizen. Wat neem je mee? Wat neem je niet mee? Hoe pak je in? Wat te doen als het tegen zit? Waar moet je op letten bij het boeken van een hostel? Hoe werkt dat eigenlijk, slapen in een hostel? Hoe maak je nieuwe reisvrienden? Neem je een koffer of een backpack mee? Hoe ga je om met onbekende culturele gebruiken? Hoe ga je vliegen en vliegvelden leuk vinden? En dan nog veel en veel meer. Tips, adviezen, do’s en dont’s, je hoop in bange (reis)dagen. Voor iedereen die (voor het eerst) op reis gaat en geen idee heeft hoe dat aan te pakken. En dan bedoel ik niet een vooraf geregelde reis van hotel naar pick-up naar hotel, maar een echt reisavontuur, waarbij je vandaag nog niet weet waar je over een week gaat zijn, en als het even kan met een backpack (maar dat hoeft niet per se). Ik vertel je wat ik fout deed (met een kapotte tent kamperen op de steppe van Mongolië, bijvoorbeeld) zodat jij niet dezelfde domme fouten hoeft te maken, en ik vertel je waaróm het eigenlijk zo’n goed idee is om een keer wat avontuurlijker op reis gaan. En natuurlijk is er ook een hoofdstuk voor mijn favoriete stokpaardje: soloreizen.

Tadaa! Dat wordt het boek. Het wordt echt heel leuk, ik heb ontzettend veel zin om het in handen te hebben. Als je nog vragen hebt stel ze gerust. En mocht het hier op de site op een gegeven moment toch onbedoeld wat rustiger wordt dan weet je hoe het komt: even een boek schrijven, brb.

img_3042