Voor het eerst op reis

De afgelopen weken was het elke maandag Memory Monday en nam ik jullie mee naar 2012, toen ik voor het allereerst op reis ging. Want de leukste trip is een trip down memory lane. Lees hier deel 1, deel 2deel 3 en deel 4 van deze serie. Dit is de laatste.

Na Nieuw Zeeland vloog ik nog door naar Rarotonga, een eiland in de Cookeilanden, en daarna naar San Francisco. Dat was de laatste stap, vanaf daar vloog ik terug naar huis, en kwam er een eind aan mijn eerste keer reizen. Ik weet nog zó goed dat ik het zó erg vond dat het over was. In het vliegtuig naar huis, vlak voordat ik ging landen, schreef ik de volgende passage in m’n reisdagboek:

En nu is het voorbij. De laatste dagen heb ik wel gevoelens gehad dat ik naar huis wilde. Daar halverwege deze vlucht, en nog steeds, voel ik juist dat ik helemaal niet terug wil. Ik wil nog niet dat het over is. Merk dat ik ook tegen de Nederlandse stewardess gewoon in het Engels praat. Ik wil geen Nederlands praten. Ik wil niet op een vlucht naar Nederland zitten. Het normale leven dat allemaal zo gewoon en niet spannend is. Terwijl ik dit schrijf voel ik de tranen in m’n ogen opwellen. Blijdschap of verdriet? Ik weet het niet zo goed. Ik weet dat ik maar 2 maanden ben weg geweest, maar in die 2 maanden heb ik zo veel gezien en meegemaakt. Heb het gevoel dat er zeker dingen aan / in me zijn veranderd, al moet nog blijken wat dat precies is. Goed, ik ga m’n film afkijken. Over 44 minuten zal ik landen, op Schiphol, Amsterdam.

28 minuten. Ik realiseer me dat ik dit het raarst vind: over minder dan een half uur is het voorbij.

Nu in het vliegtuig ben ik nog alleen en kan ik nog stiekem Engels praten. Maar het is bijna voorbij. Jezus wat raar.”

Goed, als je dit nu zo leest klinkt het misschien wat zwaar, maar het was dan ook een emotionele vlucht, en als ik dat dagboek teruglees komt dat gevoel weer helemaal terug. Eerste keren zijn magisch. De eerste keer op reis, ik zal het nooit vergeten. Ik had echt géén idee wat ik aan het doen was, en tegenwoordig pak ik de boel een stuk handiger aan. Maar ach, daar gaat het natuurlijk niet om.

Wat ik wel wil benadrukken is dit: ga een keer op reis. Misschien ben je een doorgewinterde backpacker en heb je niets aan deze peptalk, maar als je dat nou niet bent, let dan even op. Want misschien twijfel je wel of het iets voor jou is. Of je het wel durft. Waar moet je dan heen. Ga je je niet eenzaam voelen. Ga je niet ziek worden. Er zijn tal van imaginaire beren op de weg te bedenken, maar als je die weg gewoon gaat bewandelen gaan ze vanzelf weg. Los van dat reizen gewoon heel leuk is, is het ook goed voor je. Het is belangrijk voor de rijke Westerse mens om in contact met andere culturen te komen, om ons te realiseren dat wij écht in extreme rijkdom leven, dat dat niet vanzelfsprekend is. Dat anderen niet eng zijn, dat we niet angstig hoeven te worden door xenofobische wereldleiders. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit bleek dat mensen die vaak reizen, toleranter en barmhartiger stemmen bij verkiezingen. Alleen dát is al reden om iedereen op reis te sturen.

Maar ook zonder dat soort politieke overwegingen: ga een keer in je reis, en het liefst in je eentje. Je komt terug als een rijker, beter, slimmer, stoerder, dapperder mens, en daar is nog nooit iemand slechter van geworden. Ik ben heel blij dat ik samen met Booking.com deze trip down memory lane heb kunnen doen, want zoals ik vast al wel eens genoemd heb; ik ben een enorme sucker voor nostalgie. Tot slot nog een paar tips voor jouw eerste reis.

  • Boek hostels. Zeker als je alleen gaat. Je ontmoet binnen een wip tal van nieuwe mensen die vast je nieuwe beste vrienden gaan worden. Overigens zijn hostels ook gewoon via Booking.com te boeken, dus dat scheelt. Hier lees je waar je op moet letten bij het boeken van een hostel.
  • Trakteer jezelf af en toe op een wat luxere stek. Want hostelbedden zijn vrij vaak vrij kut. Dat maakt niet uit, je komt er voor de gezelligheid, maar af en toe wat luxe is enig. Check Booking.com voor acties en kortingen, zo sliep ik in Sri Lanka in een poepduur ding dat opeens met 70% korting op de site stond. Say whuuut!
  • Slaap eens in een home stay. Vaak zijn die vrij commercieel en gericht op toeristen, maar ook dan slaap je nog steeds echt bij mensen thuis en kom je in aanraking met de lokale cultuur. En yes, ook die zijn te boeken bij m’n homies van Booking. Kind kan de was doen.

Stuur je me een kaartje (mail mag ook) als je gaat? Vinnikleuk.

Oh en, net als bij vertrek (hier), stond ook bij terugkomst mijn vader weer klaar met zijn camera. EN, met mijn zusje, twee beste vriendinnen en hondje Saar. Das leuk thuiskomen hoor.

Voor het eerst op reis

Voor het eerst op reis

Voor het eerst op reis

Voor het eerst op reis

Voor het eerst op reis

Voor het eerst op reis

——————–——————–—————–———————–————-
Dit artikel is in samenwerking met Booking.com ontstaan, want zij hebben een nieuwe campagne die helemaal draait om First Times. Vrijwel elk hotel waar ik ooit heb geslapen is geboekt via Booking.com, dus ik ben erg blij dat ze wilden samenwerken met Bag to Reality. Voor verdere uitleg over mijn beleid betreft advertenties kun je dit even lezen.
——————–——————–—————–———————–————-