Een paar maanden geleden was ik op uitnodiging van Ciao Bella Moments in Puglia, de zuidelijke regio in Italië, geliefd bij iedereen die er is geweest. Het gebied staat bekend om de geweldig olijfolie enerzijds, en fantastische hotels anderzijds. Vooral de masseria’s zijn een reden op zich om te gaan. Masseria’s zijn grote oude boerderijen omgebouwd tot hotel of resort, met prachtige zwembaden en schitterende restaurants. Woorden als ‘authentiek’ worden vaak gebruikt ze te omschrijven, en ondanks dat ik het wel echt een beetje een braakwoord vind, ik kan niet ontkennen dat het verdomd leuk is om op een plek te zijn die nog echt oud is, of op z’n minst oud vóelt. We bezochten er drie, en die wil ik graag even aan je voorstellen.

(Interesse in een trip naar Puglia? Bekijk eens de site van Ciao Bella Moments, zij organiseren weekenden of individuele reizen naar de regio en weten alles van het gebied én kunnen je helpen met goede hoteldeals)

Masseria Torre Coccaro

Grote kans dat je deze wel eens op Instagram voorbij hebt zien komen, want menig beroemdheid (hallo Chiara Ferragni) vierde er al eens een vakantie. Er is een fantastisch inloopzwembad, dus geen bak in de grond, maar een zwembad met een branding. De kamers zijn allemaal heerlijk wit, beddengoed is van goddelijk linnen en het restaurant zet alleen maar het lekkerste van het lekkerste op tafel. Maar het echte pronkstuk is de binnenplaats. Eigenlijk meer een klein plein, met een snoezig kerkje en Pinterestwaardige lampjes die van de ene kant naar de andere kant van het plein gespannen zijn. Hier worden diners gegeven, feesten, borrels en cocktailuurtjes.
Klik voor meer info

Masseria Montenapoleone

Verspreid over een enorm terrein ontdek je het ene na het andere mooie hoekje. Allemaal vol in het groen, er zijn sinaasappelbomen, citroenbomen, elk kruid denkbaar is ergens te plukken en ook hier weer een goddelijk zwembad. Kamers variëren van heel groot voor het hele gezin, tot precies groot genoeg voor een koppel. Het ene restaurant is echt nog mooier dan het ander, en overal waar je gaat zijn nieuwe borrelplekjes te vinden. Je kunt je heel goed voorstellen dat je hier ooit zou willen trouwen, zelfs als je net als ik helemaal geen behoefte hebt om te trouwen. En dan dáár de receptie en hier de ceremonie, met al die verschillende plekken zie je het zo direct voor je.
Klik voor meer info

Borga Egnazia

We sluiten af met het klapstuk; Borgo Egnazia. Een hotel zo groot dat je het beter een dorp kunt noemen. Technisch gezien is dit geen masseria, want dit hotel is geen historisch bouwwerk, maar wel is het helemaal in de oude traditionele stijl gemaakt dus het líjkt alsof je wel degelijk door een middeleeuws dorp loopt. Madonna en Justin Bieber gaan er graag op vakantie, en Justin Timberlake en Jessica Biel huurden ooit het hele terrein af om er hun ja-woord te geven. Nog nooit eerder was ik omringd door zoveel luxe en weelde. Nog nooit was ik op een plek die zo tot in de puntjes klopte. Waar over de positie van elk vaasje en elke kaars nauwkeurig is nagedacht, waar zelfs de kussens tot in perfectie zijn opgeklopt. Er zijn vier zwembaden, een eigen privé-strand, een prachtige spa, meerdere restaurants waarvan eentje een Michelenster heeft, en de kamers zijn zo mooi dat je eigenlijk niet naar buiten hoeft, ware het niet dat je dan niet aan het zwembad kunt liggen. Uiteraard komt dit alles niet zonder flink prijskaartje, maar mocht je geld hebben of op huwelijksreis gaan, dit is je plek.
Klik voor meer info

———
Deze reis is tot stand gekomen door een uitnodiging van Ciao Bella Moments. Maar, zoals de Amerikanen zo mooi zeggen, all views are my own.
———