Wat je altijd in je handbagage moet hebben

Er zijn een paar terugkerende elementen op mijn Instagramaccount. Poes Disco, palmbomen indien ik op reis ben, de wijnpose (daar gaan we het ook nog een keer over hebben trouwens) en de Schipholwcspiegelselfie. Jaha dat is dus vanaf nu een woord. Als je me niet al een tijdje op Instagram volgt heb je geen idee waar ik het over heb maar zij die dat wel doen, de foto is jullie vast bekend. Inmiddels is het een kleine reistraditie geworden; elke keer als ik vanaf Schiphol vertrek maak ik een spiegelselfie op Schiphol, bij de wc’s. Och het is allemaal zó chique.

Ik ben even de archieven ingedoken en volgens Instagram is de eersteSchipholwcspiegelselfie 145 weken geleden online gekomen, deze. Ik ging toen voor Amayzine op persreis naar Londen en Parijs, en toen ik naar de wc’s ging was daar die purachtige grote spiegel die smeekte om een selfie. Waarom ik dat bij het volgende reisje weer deed weet ik niet meer, maar de afgelopen jaren ben ik vrij vaak extra op tijd naar Schiphol gegaan om die foto te maken.

“Een beetje dwangmatig is het misschien wel, dat zal ik niet ontkennen.”

Deze waanzinnig wc (echt nooit gedacht dat ik in m’n leven serieus over een plee zou schrijven) zit op het ‘plein’ waar je uitkomt als je met de trein naar Schiphol gaat. Voorbij de Hema, vlakbij vertrekhal 1 en 2, naast de draaideur, dáár. Om te begrijpen waarom ik in godsnaam steeds naar die plee ga moet je weten dat ik een enorme sucker voor tradities ben. Als je iets één keer doet en het is leuk, dan doe je het nog een keer. En als je iets twee keer hebt gedaan, dan is het een traditie. En tradities, die moet je eren. Een beetje dwangmatig is het misschien wel, dat zal ik niet ontkennen.

Hoe dan ook, om een selfie in een openbare wc te maken moet je wel even schijt hebben (HAHA) aan de mensen om je heen. Vaak genoeg kwam ik daar aan om een zee aan mensen aan te treffen en dan is het nog best een gedoetje, want dan moet je wachten op een rustiger moment of als de laatste mensen nét allemaal zitten te kakken in hun hokje. Helemaal irritant is als er een schoonmaakkar voor de spiegel staat, dat kan ook gebeuren, en dan gaat het hele feest niet door. Ja jongens niemand zei dat het makkelijk ging worden he! Maar goed, als ’t zo druk is ga ik dus ook maar een hokje in, terwijl ik helemaal niet hoef, gewoon om tijd doden. Dan eindeloos lang handen wassen, beetje dralen bij de spiegel, weg gaan, terug komen, echt ik kan er een half uur mee bezig zijn. Het is oprecht best een beetje gênant, maar inmiddels praat ik het goed door te zeggen “ja maar het is tradítie hoor.” Maar als m’n lieve vader me naar Schiphol brengt (wat hij graag doet), dan kom ik niet aan bij De WC en dan maakt hij een foto. Dus soms, heel soms, komt er ook een ‘gewone’ Schipholfoto online, dat is dan een béétje volgens de traditie.

En dat is het verhaal achter de Schipholwcspiegelselfie. Dit zou best eens het meest diepgravende journalistieke stuk ooit kunnen zijn. Kom maar op met die Pulitzer.

Schipholselfie

Schipholselfie

Schipholselfie