Ondanks dat ik dol ben op hostels en zielsgelukkig kan worden van een goed hotel, soms is het heerlijk om in een appartement te slapen. Kun je ook op Booking.com boeken trouwens, maar Airbnb is er beroemd om. Zelf huur ik vaak via Airbnb, maar ik vérhuur mijn eigen huis ook. Inmiddels ben ik flink wat jaren actief op de site en heb er wel het een en ander van geleerd.

Perfecte verhuurder

– Het belangrijkste als verhuurder is dat je ervoor zorgt dat je huis schoon is. Niet denken dat je dat zelf wel kan, schoonmaken is echt een vak apart. Huur dus een schoonmaakster in, de kosten daarvoor kun je verrekenen in de huurprijs.

– Haal persoonlijke dingen zoveel mogelijk uit zicht. Het leuke aan Airbnb is dat je echt bij iemand thuis slaapt, maar niemand heeft zin om in aanraking te komen met de onderbroeken/vibrator/sokken/vuile was van een vreemde. Even opruimen dus.

– In plaats van een kaal papiertje met het wifiwachtwoord neer te leggen, doe even je best op een mooie welkomstbrief. Een korte uitleg over het huis, hoe alles werkt en hoe de wifi werkt zijn de basisonderdelen, maar het wordt extra leuk als je ook vertelt wat er allemaal bij jou in de buurt te doen is en waar je zelf graag komt.

– Om helemaal punten te scoren doe je er goed aan een pakje stroopwafels op tafel te zetten, of een fles wijn in de koelkast leggen, of iets anders lekkers als welkom. Niet verplicht, wel leuk.

– Reageer snel op vragen en verzoeken van je huurders. Ben je zelf in het buitenland of heb je weinig tijd? Schakel dan een sleutelbedrijf in. In Amsterdam zijn er tal van bedrijven die de volledige zorg van je overnemen, voor een vergoeding van 20% van jouw opbrengsten.

– Over je advertentie dan nog even, maak de boel niet mooier dan het is. Je krijgt beoordelingen van je verhuurders en als hun ervaring tegenviel zal dat te lezen zijn in je reviews. Wees eerlijk over de eventuele ongemakken van je huis (bij mij is dat de knetter hoge trap die je op moet) en zorg dat je foto’s ook eerlijk zijn. Geen groothoeklenzen graag.

– Zet een bosje tulpen neer. Bloemen maken iedereen vrolijk en toeristen gaan helemaal jubelen over “ooooh Tulips! So Dutch!’ als ze tulpen zien. So easy to please.

Perfecte huurder

– Om de perfecte huurder te zijn hoef je je maar aan één regel te houden: behandel het appartement net als dat je je eigen huis zou behandelen. Hou het enigszins netjes, maak niets kapot en respecteer de huisregels. Ik vraag je bijvoorbeeld of je binnenshuis geen schoenen wil dragen, om eventueel geluidsoverlast voor mijn onderbuurman tot een minimum te beperken. Doe dat dan ook.

– Mocht je onverhoopt toch iets kapot maken, kom daar dan eerlijk voor uit en laat een briefje achter waar je op hebt geschreven wat er is gebeurd.

– Hou je aan de uitchecktijden. Als je om 12:00 moet uitchecken, doe dat dan ook.

– Er komt natuurlijk een schoonmaker na jou, maar dan nog is het wel zo netjes om de boel een beetje netjes achter te laten.

– Na afloop laat je een review achter, zowel voor het huis als voor de verhuurder. Een review is belangrijk want is vaak de reden dat mensen wel of niet iets huren. Was er iets echt heel erg niet in orde, of waren de foto’s totaal niet representatief voor het huis? Dat soort dingen mag je best in je openbare recensie zetten. Maar wees een beetje mild, er kan altijd iets mis gaan en als je dan een vernietigende review achterlaat kan je iemands verhuurgame echt totaal verneuken. Be friendly.

Zin om een Airbnb te huren? Klik hier dan even voor een artikel met de állermooiste Airbnb’s in Thailand, die ook nog eens verrassend betaalbaar zijn.