Wat er allemaal gaat gebeuren in New York in 2019

Een week of twee geleden was ik bij een presentatie van NYC & Company, het toerismebureau van New York, waarin verteld werd wat er allemaal op de planning staat voor 2019. Je zou denken, een stad als New York, wat moeten die nou nog doen aan promotie en aan ontwikkeling? Het ís al de vetste stad op aard! Naja dat dacht ik dus een beetje, maar laat de New Yorkers het niet horen want my god ze zitten bepaald niet stil. Zo worden de vliegvelden onder handen genomen (JFK krijgt bijvoorbeeld een investering van 10 miljard (!) en Newark 2,4 miljard) en krijgt de NYC Ferry nieuwe routes (check ferry.nyc).

Ik ben nu een keer of 7 in New York geweest en alle verhalen zijn waar: je hebt daar het gevoel in de hoofdstad van de wereld te zijn. Het bruist en het dondert, het knettert en het zindert. Dít is waar het gebeurt. New York New York! Concrete jungle where dreams are made of! Alles wat ze zeggen is waar. Vroeger was ik obsessed met de Verenigde Staten, kreeg bijna buikpijn van het verlangen om in New York te wonen en ik droomde om na de middelbare school naar NYU te gaan, of iets in die trant. Dat is allemaal niet gebeurd maar wel ging ik voor mijn zestiende verjaardag met m’n vader naar New York, voor een lang vaderdochterweekend, en een paar jaar geleden ben ik er vrij vaak geweest voor werk.

En nu al best een tijd niet meer, en het klinkt vreselijk pretentieus maar ik heb dus echt een beetje heimwee naar die stad. New York is fascinerend en gaat nooit vervelen, ook omdat je er zo graag bij wil horen maar je ook wel weet dat je ‘maar’ een toerist bent, en dus altijd een beetje aan de zijlijn meedoet. Er zijn weinig steden die dat gevoel bij me oproepen, waarbij ik enerzijds wéét dat ik niet mee kan doen met de dagelijkse gang van zaken, maar waar ik me anderzijds tóch ‘thuis’ en op m’n gemak voel. Afijn. New York. Kan niet wachten om er weer een keertje heen te gaan.

En zéker niet na de presentatie, want zoals gezegd, er staat een hoop spannends op de rol. Heb jij een tripje in de boeken staan? Vergeet onderstaande opties niet mee te nemen in je planning.

NYC Restaurant Week

NY is helaas niet goedkoop, maar er zijn wel allemaal dingen die het een stuk betaalbaarder maken. Restaurant Week bijvoorbeeld, met meer dan 350 restaurants waar je voor een fractie van de normale prijs kunt dineren. En ook de echt toffe restaurants, jaren geleden heb ik een keer bij het toen rázend hippe Indochine gegeten voor ik geloof $30,- voor drie gangen en zat tegenover Iman, later kwamen Erica Pelosini en Louis Leeman langs en ook spotte ik Karlie Kloss aan de bar. Ik bedoel maar. Van 21 januari tm 8 februari en van 22 juli tm 16 augustus. Check nycgo.com/restaurantweek voor meer info.

NYC Broadway Week & NYC Off-Broadway Week

Van hetzelfde laken een pak, maar dan met musicals op Broadway. De eerste is van 3 tm 16 september (2018) en in 2019 van 22 januari tm 10 februari. Off-Broadway in 2018 van 24 september tm 7 oktober en in 2019 van 11 februari tm 24 februari. Check nycgo.com/broadwayweek en nycgo.com/offbroadwayweek voor meer info.

Hudson Yards

Een gigántisch bouwproject naast de High Line in de West Side, je moet even de site bekijken (hier) want het is bijna te omschrijven. Amerikanen denken groot groter grootst en dit project is daar een duidelijk voorbeeld van. Er komen woningen maar ook meer dan 100 winkels (waaronder New York’s eerste Neiman Marcus), een fantastisch mooi kunst centrum (The Shed, ZO VET), ruimte voor evenementen en nog veel meer. Het is een stad in een stad, basically.

The Statue of Liberty Museum

Een gloednieuw museum (kosten: $70 miljoen) opent in 2019, om je een nog mooiere en betere indruk te geven van de geschiedenis van het Vrijheidsbeeld, en heeft natuurlijk een spectaculair uitzicht op het beroemde beeld.

MoMa

Het Museum of Modern art heeft een upgrade gekregen en nu nóg meer plek voor de collecties.

En dan heb ik nog maar 0,0000001% opgeschreven van het totaal. Hou de site nycgo.com bij de hand als je je reis aan het plannen bent, want hier is alle informatie te vinden. En koop dan ook een New York City Pass waarmee je vette korting krijgt op alle hightlights die je sowieso gaat willen zien.

Oooh New York. Hopelijk tot snel, xoxo.