Waarom ik nooit meer met Ryanair vlieg
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Zoeken & Boeken

Waarom ik nooit meer met Ryanair vlieg

Jarenlang vloog ik voor elk stedentripje met Ryanair. Een klein vergelijkend onderzoek leverde altijd op dat Ryanair met gemak honderd euro goedkoper was, en als je een blutte student bent is 100 euro ongeveer hetzelfde als een miljoen: extreem veel geld. Vertrek vanaf Eindhoven maakte me niet uit, ik studeerde toch nog, had een OV-kaart waarmee ik gratis kon reizen en bovendien was tijd nog niet een schaars begrip dus kon mij het schelen dat dat geintje zomaar 2 uur extra reistijd betekende. Maar toch, elke keer weer, kwam ik briesend en witheet van woede aan op plaats van bestemming, want vliegen met Ryanair is gewoon écht voor niemand leuk.

“Vliegen met Ryanair ontneemt me de wil om te leven.”

Nog los van de gore vliegtuigen (álles plakt, tijd voor schoonmaken is er niet geloof ik), extreem lelijke interieur (blauw en geel is alleen bij Ikea acceptabel en zelfs daar heb ik er moeite mee), gekmakend slechte vliegtijden is het ALLERergste nog wel dat je overal voor moet bijbetalen. Koffer mee? Prima, kost je 50 piek. Flesje water? 7 eurootjes graag. Een spelfout op je ticket? €100,-. Boardingpass niet geprint? Even in de rij staan en ZEVENTIG EURO bijbetalen aub. Misschien is dat laatste inmiddels aangepast aan het feit dat we in 2017 leven maar voor de rest blijven al die irritante verkoopdingen rustig doorgaan. Het boeken van een ticket is dan ook een soort hindernisbaan, waarbij het heel moeilijk is om níet een auto, hotel of speedy boarding ticket te kopen. Overigens is “speedy boarding” het ALLERDOMSTE ooit, maar daar gaan we het later deze week nog over hebben.

Ding is, inmiddels is tijd wél een kostbaar goed en vertik ik het om eerst 1,5 uur in een trein te moeten zitten en daarna een bus terwijl ik op 10 minuten treinen van Schiphol woon. Daar komt bij dat Ryanair altijd op de kleinere en dus goedkopere vliegvelden vliegt, waardoor je op plaats van bestemming óók nog eens langer moet reizen om in het centrum te komen. Bitch, ain’t nobody got time for that. Maar ook al zou het tijdargument niet opgaan, dan is er nog wel het levensgelukargument. Komt ‘ie:

Vliegen met Ryanair ontneemt me de wil om te leven. Ik word tot op het bot chagrijnig en verkeer in een constante staat van totale woede door alle pietluttige bullshit regeltjes, de plakkende stoelen, even chagrijnige medepassagiers en dat tering domme klassieke muziekje dat ze afspelen tijdens het boarden, dat nóóit speedy is. Bij het landen wordt er in 90% van de gevallen geapplaudisseerd en alsof dat nog allemaal niet erg genoeg is wordt het personeel tot op de laatste cent uitgeknepen waardoor je kunt afvragen hoe veilig het eigenlijk is om met ze te vliegen.

“Ik word tot op het bot chagrijnig en verkeer in een constante staat van totale woede door alle pietluttige bullshit regeltjes.”

Behalve Ryanair is Vueling trouwens bijna minstens zo erg. Die vertrekken wel vanaf Schiphol (is oke), hebben betere vliegtijden (is ook oke), maar de medewerkers zijn eikels, het boekingssyteem net zo misdadig als bij Ryanair en áls er iets misgaat met vertraging, vermiste bagage of wat dan ook, dan geven ze geen gehoor en kun je lekker de tering van ze krijgen. Ik haat Vueling bíjna net zo erg als Ryanair.

Zo. Dat lucht op. Samenvattend, vlieg niet met Ryanair. En als het even kan ook niet met Vueling. Niet denken “ach, het is alleen de vlucht maar”, want dat is niet zo. Vanaf het boeken tot het inchecken tot alles op het vliegveld is het kut en dat is gewoon geen goede manier om aan je vakantie te beginnen. Zie vliegen als een cadeau en trakteer jezelf op een goede vlucht bij een fijne maatschappij vanaf een goed vliegveld, Schiphol dus (tenzij je in Eindhoven woont natuurlijk maar dan kan ik er ook allemaal niets meer aan doen). Dat was het wel voor nu. Dag Ryanair! Tot nooit meer ziens!

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

22 Comments

 • Marielle
  17.07. 2017 6:15 pm

  Je vergeet vliegveld Groningen! Ideaal, je kan een uurtje voor vertrek inchecken en het je hoeft bijna niet in de rij te staan. Perfect voor de mensen die óók voor Schiphol 2 uur moeten reizen. Zeker benoemenswaardig 😃

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   18.07. 2017 2:52 pm

   Goeie! Voor mij heeeeel erg uit de richting maar hoor inderdaad prima verhalen over dat vliegveld. xxx

 • Louise
  17.07. 2017 6:55 pm

  Als je gewoon normaal je zaken voor elkaar hebt is er echt niks mis met Ryanair …? Flesje water aan boord kost net zoveel als op het vliegveld (vorige week nog getest) en boarding pass vergeten heb ik jaren geleden eens gratis kunnen laten printen aan de balie.
  Het brengt je van A naar B voor een zacht prijsje, wil je een rode loper, champagne etc, dan gaan de prijzen uiteraard ook omhoog. Ik zou zeggen: vlieg voortaan lekker met KLM, Qatar of Singapore en geef niet zo af als je voor een dubbeltje op de eersterang wilt zitten.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   18.07. 2017 2:49 pm

   Rode loper? Champagne? En, je betaalt misschien wel een dubbeltje maar zit dan alsnog bepaald niet op de eerste rang. Dat is juist het punt.

 • Suzanne
  17.07. 2017 7:52 pm

  Ik ben ook heel benieuwd naar jouw mening over Eurolines bussen!! Zelf ben ik meermaals tijdens Ryanair vluchten gaan slapen met de gedachte ‘als we neerstorten door de matige kwaliteit van ALLES hier kan ik beter slapen’

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   18.07. 2017 2:53 pm

   Oeee die heb ik nog nooit gedaan! Wel veel bussen in Azië gehad en dan doe ik m’n koptelefoon op en wacht ik tot het over is. Maar ik moet je zeggen, ik hou wel van reizen over land, dus in bus of trein.

  • Ida
   20.07. 2017 11:24 am

   Hoi! Ik heb twee maanden terug een paar keer met Eurolines bussen gereden in Polen/Baltische staten en vond ze top! Je krijgt netjes een smsje mochten ze vertraging hebben en wanneer je je bagage in het ruim legt krijg je een nummertje zodat ook alleen jij je bagage weer mag meenemen. Heerlijk een stuk of vier films gekeken tijdens een hele lange rit 🙂 ze hebben veel muziek ook en ik geloof zelfs ebooks.

 • Marloes
  17.07. 2017 9:44 pm

  Ik.ga.stuk 😂 Bahahahaha

 • Martina
  18.07. 2017 1:55 pm

  Vueling is echt verschrikkelijk!!!! Alleen maar shit ervaringen mee helaas! Voor mij ook liever tot nooit meer ziens

 • Marloes
  18.07. 2017 2:45 pm

  Dank u en amen

 • Lian
  18.07. 2017 4:17 pm

  Helaas is het bij steeds meer maatschappijen dat je voor je koffer etc. moet bij betalen. Ik snap je frustratie, maar als je net als ik dichterbij de kleinere vliegvelden woont dan is het ideaal en hou je die 2 uur van frustratie wel vol als je voor een appel en een ei een citytrip kan maken!

 • Jasper
  18.07. 2017 6:56 pm

  Wat een enorme onzin. Reis al jaren met ryanair en prima als budget airline. Verder willen zij wel naar schiphol, maar wilt schiphol dit niet. Hierdoor is Ryanair juist een enorme voorstander van een evt uitbreiding van schiphol. Verder gaat het altijd om korte vluchten en is de wachttijd op de kleinere luchthavens kleiner. Verder zeg je dat je bij bussen je koptelefoon opdoet en wacht tot het over is en dit kan bij een vliegreis niet…?

 • Christine
  24.07. 2017 2:14 pm

  Haha het is niet voor niks een BUDGET airline, je krijgt een prima vlucht voor je geld. Als je als een prinses behandeld wil worden moet je maar gewoon meer dokken.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   24.07. 2017 5:59 pm

   Heb toch ook niet gezegd dat ik als een princes behandeld wil worden?

 • Athina
  25.07. 2017 8:38 am

  Zag net je nieuwste artikel online komen. Dus snel even gekeken waar het allemaal begon 😉 hahaha wat een geweldig artikel dit zeg! Ben nog nooit met Ryanair geweest.. door dit soort verhalen dus! Soms betaal je amper iets extra’s bij een andere maatschappij en daar is het dan tot in de puntjes geregeld..

 • Danielle
  2.08. 2017 11:14 pm

  Haha, je maakt het allemaal wel dramatischer dan het is 🙂 Ik reis meerdere keren per jaar met Ryan Air en ben tot nu toe altijd tevreden geweest. En als je niet in Amsterdam woont, heb je hoe dan ook reistijd en is vertrek vanaf Eindhoven, Dortmund of Düsseldorf Weeze best praktisch. En die tevredenheid, die geldt voor mij voor veel meer low cost carriers… of het nu Easyjet, Wizzair of Cebu Pacific, Air Asia etc. is. Goed weten welke maatschappij welke regels heeft en er is niks aan de hand. Maak het gewoon onderdeel van je trip en je hebt niets te klagen als je voor 40 euro naar Zuid-Frankrijk of voor 55 euro naar Georgië kunt vliegen! Ik betaal meer voor de trein van mijn woonplaats naar Schiphol dan voor een ticket half Europa door!

 • Bianca
  14.11. 2017 11:45 pm

  Je zou het niet verwachten, maar er wonen dus ook nog mensen buiten Amsterdam!
  Ik heb dus een hekel aan KLM; eerst 1,5 uur met de trein of auto (beiden mega duur), 1,5-2 u voor je vlucht aanwezig zijn, super ver moeten lopen voor je gate. De hoofdprijs betalen voor een ticket zodat je een prutje met chemisch voedsel te eten krijgt… Nou dan wacht ik wel tot ik op plaats van bestemming ben. En hoe het interieur eruit ziet boeit me al helemaal niet.
  Clou van het verhaal; de eerste 3 uur hebben niks met de luchtvaartmaatschappij te maken. Denk dat iedereen chagrijnig wordt van lange reistijd en dan is alles ineens irritant en niet goed. Niks mis met Ryanair wat mij betreft. Misschien moet je overwegen een artikel te schrijven over NS 😛

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   15.11. 2017 8:50 pm

   Ok!

 • Anders Lundgren
  30.06. 2018 1:58 pm

  Liesbeth,
  Ik ben het helemaal met jou eens.
  Ik koos de maatschappij op basis waar ik naartoe moest vliegen. Maar heb nooit gekozen voor Eindhoven airport, wel voor Weeze. Ook ik ben het met jou eens inzake de kwaliteit van Ryanair. In het begin was het top, goedkope tickets, een paar euro extra voor de extra snelle lijn en als sterke man werd ik vaak bij de nooduitgang gezet: genoeg beenruimte.

  De laatste keer dat ik met Ryanair naar Ibiza vloog was een drama. Gelijk aan jouw ervaringen. Mijn moeder, 70 jaar, werd tot 2 keer toe totaal gecheckt op drugs. (ze had wat make up in haar tasje). Mij controleren ze nooit. Daarnaast is het personeel inderdaad super onvriendelijk, vooral als een 70-jarige onwijs in de stress schiet door iets waar ze niks van snapt mag je toch verwachten dat ze beetje helpen en aardig zijn.

  KLM is trouwens niet altijd veel duurder. Ga het inderdaad maar eens narekenen met al die EXTRA kosten. 🙂

  • Santino
   9.03. 2019 10:16 pm

   Tja, dat is vervelend voor iemand van 70, maar het heeft niets met Ryanair te maken. Die controle was bij de security check toch? Nou, dan kun je daar moeilijk Ryanair de schuld van geven.

 • Renate
  3.12. 2018 9:54 am

  Dat er geklapt wordt na een veilige landing vind ik wel geheel terecht 😃.

 • Santino
  9.03. 2019 10:20 pm

  Ik snap dat gezeur over Ryanair niet. Als je een foute naam op je ticket hebt staan heb je bij vrijwel elke maatschappij een probleem. Bagage is ook bij KLM betalen. Boarding pas niet geprint? Je kunt ook even de moeite nemen de informatie op de website te lezen. Echt, als je geen moeite wilt doen om jezelf enigszins te informeren is het ook terecht dat je daarvoor wordt gestraft. Eindhoven Airport ook al niet goed? In tien minuten je bagage hoef je op Schiphol niet te proberen, dan loop je nog ergens op een pier.

Leave a Reply