Zoals jullie weten, als ik in m’n eentje op reis ga slaap ik vrijwel altijd in hostels, en bij voorkeur op een slaapzaal. Maar het ene hostel is het andere niet en na jaren hostelslapen heb ik wel wat handige tips verzameld voor het boeken van een hostel. Waarom slapen in een hostel zeg je? Allereerst: om de doodsimpele reden dat het spotgoedkoop is. Zeker in Azië heb je vaak al voor €5,- een bed en dat betekent dat ik langer en vaker op reis kan, en geld overhou voor leuke dingen doen en biertjes drinken. En ten tweede: omdat je dan binnen een wip (neehee niet letterlijk) (maar soms ook wel) stapels nieuwe vrienden hebt gemaakt (lees trouwens dit artikel als je daar nog meer tips over zou willen). Zoals de drie knullen hierboven op de foto, met wie ik een kleine week dolle pret in Sri Lanka heb gehad nadat we elkaar in ons hostel hadden ontmoet. Maarrrr een hostel kan geweldig zijn, het kan ook de totale hel op aard zijn. Dus, hierbij wat handige tips en waar je op moet letten zodat je als het goed is een hartstikke leuk hostel gaat boeken.

Een goed hostel heeft een gemeenschappelijke ruimte

Je slaapt in een hostel om kosten te besparen, maar ook en vooral om mensen te ontmoeten – zeker als je alleen reist. Let er dus goed op dat het hostel dat je bekijkt een fijne gemeenschappelijke ruimte heeft, want dat is waar het allemaal moet gebeuren. Een grote woonkamer, binnenplaats, een open keuken, of misschien zelfs een bar – allemaal leuk. Een gemeenschappelijke ruimte is de plek waar het gebeurt, dit is waar je nieuwe reisvrienden ontmoet, waar plannen voor avondjes uit ontstaan, waar je een avond gaat doorzakken met veel lokaal bier. Zelf hou ik ervan als de gemeenschappelijke ruimte een plek is die ook centraal gelegen is, en niet bijvoorbeeld een dakterras is waarvoor je met de lift moet. Dit omdat je dan helemaal náár die plek moet gaan, en in mijn ervaring is het zo dat de gezelligste hostels een gemeenschappelijke ruimte hebben die onderdeel is van het hostel en waar dus altijd wel mensen hangen.

Een keuken kan erg handig zijn

Wie echt lang op reis gaat zal ook vaak niet uit eten gaan. Tenzij je echt money to burn hebt natuurlijk (if so, leg me ff uit hoe je dat geregeld hebt?). Maar voor de rest van ons arme stumperds die wel op de pieken moeten letten zijn er hostelkeukens. Dan doe je gewoon ergens boodschappen en maak je zélf je eten, scheelt je bergen met geld en kan nog gezellig zijn ook. Dit is uiteraard vooral handig als je in landen bent waar horeca duur is, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, veel landen in Europa. Wie bijvoorbeeld in Azië reist kan overal voor een euro een heerlijke warme maaltijd scoren en daar valt natuurlijk niet tegenop te koken.

Is er wifi?

Wifi is leuk om te Instagrammen, maar óók om je reis mee te regelen. Tickets te boeken (bijvoorbeeld héél goedkope tickets, zoals ik je in dit artikel uitleg), zoeken naar reisroutes, deze site te lezen hehe, etc. Tegenwoordig is er vrijwel overal ter wereld een beetje wifi te vinden, al doet ’t het vaak lang niet zo goed als je hoopt. Als een hostel goede wifi heeft wordt dat altijd vermeld in de reviews juist omdat het vaak best bijzonder is. Laat wifi echter niet doorslaggevend zijn. Als een hostel overal aan voldoet behalve aan goede wifi, boek het dan alsnog.

Hostel op de Cook Eilanden aan het strand

Met nieuwe reisvrienden aan een hosteltafel op de Cook Eilanden

Let op dat er lockers zijn

Dit is wel een échte dealbreaker. Als een hostel geen lockers in de slaapzaal heeft, of desnoods op de gang, is dat reden om het niet te boeken. Bedenk dat je met 4 (of meer) wildvreemden op een kamer ligt, die allemaal in en uit lopen en de deur open laten staan, het is dan echt kinderlijk eenvoudig om elke backpack leeg te trekken. Lockers dus, voor je waardevolle spullen (camera, laptop, extra geld) en dingen die je liever niet kwijt raakt (paspoort). Dit is ook de reden dat je een slotje mee hebt (lees hier maar).

Zijn er voldoende stopcontacten?

Je kunt me uitzinnig van geluk maken door stopcontacten naast elk bed te hebben. Vrijwel elk hostel werkt met stapelbedden en het is echt rammend irritant als alle stopcontacten dan laag bij de grond zitten en je dus niet ’s avonds in bed je telefoon kunt opladen terwijl je nog even doelloos zit rond te scrollen op Instagram. Tegenwoordig hebben steeds meer hostel dit, maar check of je op de foto’s kunt zien of dit het geval is. Dan heeft het hostel altijd een streepje voor want dan weten ze wat backpackers willen en nodig hebben. Overigens is ook dit uiteraard geen dealbreaker, maar wel een prettige bijkomstigheid.

Locatie locatie locatie

Of ik nou een hostel, hotel of appartement boek, voor mij is locatie altijd het belangrijkst. Ik zit liever in een minder fijne plek op een geweldige locatie dan op een geweldige plek op een kutplek. Naja, dat is geen wetmatigheid die altijd waar is, maarrrr het komt best een eind. Kijk, als je hostel toch blijkt tegen te vallen zit je in ieder geval nog op een goede spot en ben je altijd in de buurt van leuke dingen. Dat is één. En verder ga je natuurlijk wel ergens heen voor de plek, en zoek je daar dan een hostel bij uit. Tot slot is het zo dat hostels op goede locaties ook vaak leuke mensen aantrekken, en zo is de cirkel weer rond. Locatie locatie locatie.

Lees de reviews

Kijk, je kunt uuuuurenlang reviews lezen en op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zien, of niets lezen en gewoon meteen boeken. Ik behoor in eerste instantie tot die eerste categorie, en na uuuuuuuuurenlang reviews lezen denk ik OKE FUCK IT en boek ik iets. Meestal degene die ik als eerste zag. Hoe dan ook, reviews zijn wel je redding, want dit zijn de ervaringen van mensen die je voorgingen en dus weten hoe het er is. Lees bij voorkeur reviews op sites als hostelworld.nl want dat zijn mensen die weten hoe hostels werken, terwijl je bij booking.com ook nog wel eens behoorlijk overdreven zeurpieten in de reviews tegenkomt. Vooral als ik alleen reis sla ik erg aan op zinnen als ‘it was a great place to meet new people and I made loads of new friends‘ of ‘very social hostel with lots of group activities to join.’ Dit zijn belangrijke dingen voor wie ook zin heeft om veel nieuwe mensen te ontmoeten. Verder kun je dus lezen hoe de wifi was, of de bedden een beetje lekker liggen, hoe het ontbijt is, en of de mensen die er werken een beetje aardig en behulpzaam zijn. Dat laatste brengt me op het volgende punt.

Hoe zijn ze met reisadvies?

Misschien heb je je hele reis tot in de puntjes geregeld en gedaan, maar misschien ook niet. In dat laatste geval (en ik hoop dat het zo is want je moet nooit je reis vooraf al helemaal tot in de puntjes geregeld hebben, lees dit maar) is het ontzettend fijn als de mensen van je hostel je goed kunnen helpen met het verder plannen van je reis. Let daar dus op bij het lezen van de reviews, want leuk hostelpersoneel kan je verblijf maken of kraken. Niet alleen wat betreft reishulp, maar ook omdat het je eerste contact is met mensen die wonen op de plek waar je bent en je dus wellicht wel allemaal leuke en interessante dingen kunnen vertellen en laten zien.

Tot slot

Het moeilijke én leuke aan hostels is dat de sfeer over het algemeen wordt bepaald door de mensen die er op dat moment zijn. Het kan dus best dat je leest over de geweeeeldige feestjes en oh zoveel leuke reisvrienden te vinden maar dat als jij er bent het opeens een dooie boel is. Tja. In zulke gevallen kun je zelf degene zijn die het feest opstart, je erbij neerleggen en genieten van je rust, of verhuist naar een andere stek.