Zoals jullie weten (of niet weten, maar dan weet je het nu), als ik in m’n eentje op reis ga slaap ik vrijwel altijd in hostels, en bij voorkeur op een slaapzaal. Om de doodsimpele reden dat het spotgoedkoop is. En omdat je dan binnen een wip (neehee niet letterlijk, goorlap) stapels nieuwe vrienden hebt gemaakt. Zoals de drie knullen hierboven op de foto, met wie ik een kleine week dolle pret in Sri Lanka heb gehad nadat we elkaar in ons hostel hadden ontmoet. Maarrrr een hostel kan geweldig zijn, het kan ook de totale hel op aard zijn. Dus, neem onderstaande tips ter harte en bescherm jezelf tegen kakkerlakken en andere vreselijke maar niet ondenkbare situaties.

Gemeenschappelijke ruimte
Je slaapt in een hostel om kosten te besparen, maar ook en vooral om mensen te ontmoeten – zeker als je alleen reist. Let er dus goed op dat het hostel dat je bekijkt een fijne gemeenschappelijke ruimte heeft, want dat is waar het allemaal moet gebeuren. Helemaal leuk als je er eentje treft met een eigen bar(retje).

Keuken
Wie echt lang op reis gaat zal ook vaak niet uit eten gaan. Tenzij je echt money to burn hebt natuurlijk (if so, leg me ff uit hoe je dat geregeld hebt?). Maar voor de rest van ons arme stumperds die wel op de pieken moeten letten zijn er hostelkeukens. Dan doe je gewoon ergens boodschappen en maak je zélf je eten, scheelt je bergen met geld en kan nog gezellig zijn ook. Keukens, handige dingen man.

Wifi
Zonder wifi kan ik niet leven. Vooral omdat ik vaak werk tijdens reizen, maar ook als je dat niet doet is wifi gewoon je tweede zuurstof, en ga het niet eens ontkennen. Als de wifi het niet doet ben ik in staat om resoluut op te stappen, en als ‘ie het slecht doet ben ik m’n gehele verblijf tot op het bot geërgerd. Het enige erger dan geen wifi, is slechte wifi.

Lockers
Dit is wel een échte dealbreker (ik heb heus wel eens zonder wifi geslapen, geen zorgen). Maar als een hostel geen lockers in de slaapzaal heeft, of desnoods op de gang, ben ik weg. Bedenk dat je met 8 (of meer) wildvreemden op een kamer ligt, die allemaal in en uit lopen en de deur open laten staan, het is dan echt kinderlijk eenvoudig om elke backpack leeg te trekken. Lockers dus, en dat is ook de reden dat je een slotje mee hebt (lees hier maar).

Stopcontacten
Je kunt me uitzinnig van geluk maken door stopcontacten naast elk bed te hebben. Vrijwel elk hostel werkt met stapelbedden en het is echt rammend irritant als alle stopcontacten dan laag bij de grond zitten. Check of je op de foto’s kunt zien of dit het geval is, dan heeft het hostel altijd een streepje voor want dan weten ze wat backpackers willen en nodig hebben.

Reviews
Kijk, je kunt uuuuurenlang reviews lezen en op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zien, of niets lezen en gewoon meteen boeken. Ik behoor in eerste instantie tot die eerste categorie, en na uuuuuuuuurenlang reviews lezen denk ik OKE FUCK IT en boek ik iets. Meestal degene die ik als eerste zag. Hoe dan ook, reviews zijn wel je redding. Is de wifi goed? Is het een makkelijke plek om mensen te ontmoeten? Zijn de mensen die er werken een beetje aardig en behulpzaam? Dat laatste brengt me op het volgende punt.

Reisadvies
Misschien heb je je hele reis tot in de puntjes geregeld en gedaan, maar misschien ook niet. In dat laatste geval is het ontzettend fijn als de mensen van je hostel je goed kunnen helpen met het verder plannen van je reis. Let daar dus op bij het lezen van de reviews, want leuk hostelpersoneel kan je verblijf maken of kraken.