Zoals ik al vertelde (hier) ben ik dol op m’n iPhone, en vind ik het vette onzin dat je tijdens een reis of vakantie verplicht zonder zou moeten. Je moet vooral lekker doen waar je zelf zin in hebt, me dunkt. Dus, nu je toch die telefoon mee hebt op reis kun je er maar beter allemaal razend handige apps op zetten. Onderstaande bijvoorbeeld.

Airbnb
Lijkt me logisch, zonder Airbnb ben je nergens. Of nou ja, wel ergens, maar niet met een dak boven je hoofd. Zeker wanneer je met een grote groep reist kun je voor een prikkie in een paleis zitten, kijk hier maar even. Maar ook in je eentje is het ideaal. Huur bijvoorbeeld een kamer bij iemand in huis, dan heb je meteen contact met een local die vast allemaal leuke tips voor je heeft. En wie weet, misschien worden jullie wel vette maten.
Check hier in de iTunes app store

Uber
Is in steeds meer landen beschikbaar, zelfs in plekken waar je het misschien niet per se verwacht. In Colombo, Sri Lanka bijvoorbeeld scheurden ze ook gewoon rond. Fijne aan Uber versus een gewone taxi is dat ze je niet kunnen bedriegen, want na afloop krijg je de gereden rit keurig netjes in je mailbox.
Check hier in de iTunes app store

Hostelbookers
Want we houden van hostels, weet je nog. Er zijn meerdere sites waar je ze kunt boeken maar zelf vind ik Hostelbookers het fijnst werken qua interface.
Check hier in de iTunes app store

Google Translate
Werkt echt bizar goed en is crazy handig in landen waar ze zelf maar minimaal Engels spreken.
Check hier in de iTunes app store

Momondo / Kayak
Voor het boeken van je vliegtickets. Skyscanner is ook fijn maar ik heb altijd het idee dat zij je ontzettend naaien met cookies en andere dingen die ik niet begrijp maar die voor m’n gevoel wel in mijn nadeel zijn. Google Flights is ook top, maar dat is zo monsterlijk lelijk qua design dat ik het bijna niet aan kan.
Check hier in de iTunes app store

Trail Wallet
Elke reis weer neem ik me voor hier meer gebruik van te maken. Met deze app kun je namelijk een reisbudget bijhouden. Ideaal dus voor wanneer je langer op reis bent en geen bankrekening van Trumpiaanse proporties hebt. Je moet wel een zekere discipline hebben om het ook daadwerkelijk allemaal in te vullen, iets wat mij vooralsnog niet langer dan een week is gelukt. Maar ooit, ooit zal het me lukken.
Check hier in de iTunes app store

Tripit
Tripit is je hoop in bange dagen als je net als ik een ramp bent in orde scheppen. Als je hotels, vluchten, tours of wat dan ook boekt, komt dat allemaal in je inbox en die is bij mij een klote zooi. Tripit scant je inboxen, verzamelt alle reserveringen en boekingen, en zet die in een prachtig mooi overzicht voor je klaar. Zeker wanneer je een reis maakt met meerdere vluchten is dit waanzinnig handig.
Check hier in de iTunes app store

Booking / Booking Now
Kan je gewoon niet zonder. Booking Now is handig voor de last minute boekingen, en Booking is handig voor alle boekingen. Wie denkt dat je bij Booking alleen maar standaard hotels kunt boeken heeft het mis, ze hebben ook tal van andere accomodaties als homestays, appartementen, hostels, woonboten, boomhuizen, boerderijen en meer van zulks
Check hier in de iTunes app store

Citymapper
Geweldig handig voor steden met een uitgebreid OV-netwerk. Het is wat 9292OV voor Nederland is, maar dan beter. Je geeft een bestemming op en de app spuugt de beste routes uit, houdt rekening met het weer (als het regent krijg je een route waarbij je zo min mogelijk hoeft te lopen) én vertelt je hoeveel calorieën je verbruikt als je besluit te fietsen of lopen. Nu beschikbaar voor Londen, New York, Parijs, Berlijn, DC Baltimore, Madrid, Boston, Seattle, Barcelona, San Francisco, Chicago, Milaan, Rome, Mexico-Stad, Tokyo, Lissabon, Manchester, Hamburg, Los Angeles, Philadelphia, Sao Paulo, Singapore, de Randstad (ja zo noemen ze dat), Toronto, Vancouver, Birmingham, Montreal, Lyon, Brussel, Hongkong, Seoul, Sint-Petersburg, Sydney, Kopenhagen, Stockholm, Moskou, Keulen. Tering wat een waslijst.
Check hier in de iTunes app store

Maps.me
Oók al zo handig. Deze app laat je kaarten offline gebruiken. Dus, je bent in Sri Lanka, dan moet je eerst de kaart van Sri Lanka downloaden, en vervolgens kun je die altijd offline gebruiken. Voor wie geen simkaart wil kopen en geen wifi heeft, ideaal dus.
Check hier in de iTunes app store

Kurrency
Omdat buitenlands geld ook echt geld is. Ook offline te gebruiken.
Check hier in de iTunes app store

Rome2Rio
De naam zegt eigenlijk al wat de app doet: hij geeft je routes tussen landen en steden. Je bent in Bangkok en je wil naar Koh Lanta? De app geeft je elke mogelijke route, hoe lang die duurt en hoeveel het kost. Veerboot, vliegtuig, trein, bus – hij weet alles. Werkt ook tussen landen, zo weet ik nu dat je van Bangkok naar Ho Chi Min kunt vliegen, maar ook een 19 uur durende busrit met The Transport Company kunt boeken voor €34,-.
Check hier in de iTunes app store