5 x waarom je naar Bilbao moet
Kirsten Zijderveld
door Kirsten Zijderveld
Zoeken & Boeken

5 x waarom je naar Bilbao moet

Tot een paar maanden geleden ging er bij mij nog niet echt een belletje rinkelen als ik de naam Bilbao hoorde vallen. Een stad in Baskenland waar een groot museum één van de trekpleisters is, dacht ik. Nou, ik kan je vertellen, Bilbao is veel meer dan dat. Dit is waarom je deze stad wilt bezoeken:

1. Het is maar twee uur vliegen

Je kunt je tijdschrift amper uitlezen, of de daling wordt alweer ingezet. De afstand hoeft geen reden te zijn om niet naar Bilbao te gaan, want als je geluk hebt (windje mee) staat het vliegtuig na anderhalf uur al op Spaanse bodem. De bus brengt je in een kwartiertje naar het centrum van de stad. Vliegangst? Zelfs de auto is een optie (maak je er een roadtrip van), want het is vanaf de Franse grens nog maar een kilometer of honderd.

2. Niet iedereen is er al geweest

Bilbao is nog niet zo heel toeristisch, en al helemáál niet in vergelijking met Barcelona of Ibiza. Dat merk je niet alleen aan de talen die je om je heen op straat hoort (voornamelijk Spaans dus), ook in de restaurantjes zit je tussen de lokale bewoners. Ook wel eens leuk om in een stad te komen waar niet je gehele vriendenkring al geweest is, toch?

3. Lekker Spaans eten

Over het algemeen kun je in Spanje lekker eten en is er voor ieder wat wils, en in Bilbao hoef je je daar dus ook niet druk om te maken. Vooral leuk is dat Bilbao de thuishaven is van pinxtos (op z’n Baskisch), typisch Baskische tapas. Dat zijn voornamelijk stukjes brood met een topping van Spaanse ham, vis of zelfs een hamburgertje of iets dat op een loempia lijkt. Geloof me: die zijn heerlijk.

4. Stad en strand combineren

Kijk, daar ben ik dus dol op: niet hoeven kiezen tussen stad en strand, want Bilbao heeft het gewoon allebei. Na twintig minuutjes met de metro kom je aan bij het eerste strandje, en als je het daar gezien hebt hop je zo naar de volgende. Ook aan het water merk je dat Bilbao nog niet zo op toerisme is ingespeeld, want het is op sommige plekken even zoeken naar een café of terras.

5. Zelfs in de bloedhete zomer is het er lekker uit te houden

Een trip naar Spanje in hartje zomer is meestal geen goed idee (denk 36 graden Madrid, 38 graden Sevilla) maar met een gemiddelde 25 graden in juli is het in zelfs dan Bilbao prima vertoeven.

Kirsten Zijderveld
door Kirsten Zijderveld

Leave a Reply