nadaam festival mongolie
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Soloreizen

Waarom ik liever in m’n eentje reis

Het is mijn grote stokpaardje geworden de afgelopen jaren: iedereen zou minstens één keer in zijn of haar leven een soloreis moeten maken. In je eentje op pad, zonder veiligheid van vriend, vriendin of geliefde. Waarom? Ik leg het je uit.

In de zomer van 2012 ging ik voor het eerst op reis, en ook voor het eerst in mijn eentje. Naar Mongolië (daar is de foto hierboven ook gemaakt), om een paardentrektocht te doen. Misschien niet het meest voor de hand liggende land, dat geef ik toe. Zeker niet voor iemand die nog nooit zo lang zo ver van huis was geweest. Voor iemand die nog nooit had gekampeerd, dat ook. Hoe dan ook, ik wilde al mijn hele leven heel graag naar Mongolië, maar ga maar eens iemand vinden die dat redelijk idiote plan ook wel zag zitten. In die tijd studeerde ik nog, en had de hele maand juli en augustus vrij. Dus daar ging ik. Backpack gekocht, ingepakt, op naar een avontuur waarvan ik totaal geen benul had wat ik ervan kon verwachten.

Na die drie weken Mongolië (die zowel de hel als de hemel waren, maar daar hebben we het later nog wel eens over) ging ik door naar China, Hong Kong, Nieuw-Zeeland, de Cook Islands en San Francisco. Die twee maanden waren een kantelpunt in mijn leven want geloof het of niet, daarvóór had ik helemaal niet zoveel met reizen. Vrienden en vriendinnen gingen backpacken in Azië of Zuid-Amerika, maar dat leek me allemaal maar veel gedoe. Het trok me totaal niet, dat gesleep met zo’n grote rugzak en slapen in gore hostels. Afijn, die tijden zijn voorbij, obviously.

Na die reis in 2012 volgden nog meer soloreizen, en elke keer weer kwam ik als herboren terug. Als een ander, beter, wijzer, rijker en blijer mens – vergeef me de kwijlerigheid. Als ik in mijn eentje in het buitenland ben overvalt me een geluksgevoel dat ik thuis in Amsterdam, of wanneer ik met bekenden op reis of vakantie ben, maar zelden ervaar. Er zijn duizend redenen op te noemen waarom soloreizen zo waardevol is, maar de belangrijkste is het volgende.

“WANNEER JE ALLEEN BENT, MOET JE ALLES ZELF BEPALEN, ERVAREN, VERWERKEN, VERGETEN, ONTHOUDEN.”

Wanneer je alleen bent, moet je alles zelf bepalen, ervaren, verwerken, vergeten, onthouden. Thuis in je veilige eigen stad ben je altijd met vrienden, collega’s, geliefden, familie. Tuurlijk heb je vast wel eens een avond alleen op de bank, maar nog steeds is iedereen slechts een telefoontje of appje van je verwijderd. Die veiligheid is heerlijk, maar wanneer je dat allemaal in één klap los moet laten leer je pas echt op eigen benen staan. Je bent zó op jezelf aangewezen, dat je jezelf veel beter leert kennen. En dit klinkt heel Eat Pray Love en dat is een draak van een film, maar het is niet anders te omschrijven.

Dus probeer het eens. Gewoon voor de lol. Je hoeft natuurlijk helemaal niet meteen in je eentje naar de rimboe van Bolivia (of Mongolië), je kunt ook makkelijker beginnen, lees hier maar hoe. En vergeet niet, als het écht niet bevalt pak je gewoon het eerste vliegtuig naar huis. En je weet wat ze zeggen: je kunt beter spijt hebben van die dingen die je wel hebt gedaan, dan die je niet hebt gedaan.

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

7 Comments

 • Sylvia
  28.10. 2016 9:36 am

  Wat een leuke site, liesbeth, van harte geFeliciteerd! En zeer bedankt want De lezers kunnEn er immers hun voordeel mee doen. Fantastische tips en zeer fijn geschreven. Maar dat je kunt schrijven wisten we natuurlijk al😉. Ik ben overstag En word hier zeer blij van. Dank.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   31.10. 2016 7:53 pm

   Lief ben jij! Veel dank, word ik blij van. Zoen!

 • Maaike
  28.10. 2016 6:20 pm

  Super leuke site LieSbeth! Echt Leuk!
  Ga je advies zondag opvolgen “solo reis” 1e keer zanzibar … Spannend, maar na jou tekst heb ik er helemaal vertrouwen in 👌🏼👏🏼
  Lieds maaike

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   31.10. 2016 7:52 pm

   Jaaaa kijk dat is de bedoeling! Hoera! Heel goed, en héél veel plezier vooral! xxx L

 • Riepko
  18.05. 2018 11:43 pm

  Hoorde vandaag op de radio over je boek. Twijfel nog een beetje of ik het zal kopen, maar wat betreft je mening over solo reizen zit ik volledig met je op 1 lijn.

  De belevenissen die ik de afgelopen jaren heb meegemaakt toen ik alleen op pad was in het buitenland, hebben tot enkele verrassende en unieke ervaringen geleid en zijn voor mij van onschatbare waarde. Daarbij komt dat ik ervan overtuigd ben dat ik de mooiste momenten niet had meegemaakt als ik op dat moment niet alleen zou zijn. Vandaar dus dat ik me zo goed in je pleidooi voor solo reizen kan vinden.

  Deze zomer ga ik trouwens naar Kirgizië, een land dat in veel opzichten lijkt op Mongolië. Ik heb dit keer wel gekozen voor een groepsreis, maar dan wel met een beperkte groep (max. 12 personen) en hopelijk met ruimte voor kleine individuele uitstapjes. Mocht je nog tips hebben voor deze bestemming, dan please let me know!

 • Jamie
  2.08. 2018 9:40 pm

  Hoi
  Super leuk artikel,
  Ik wil begin 2019 alleen reizen. Ik ben tot nu toe 3 x in Azië geweest. Maar altijd samen met een vriend. Ik zou graag dit een keer alleen willen doen. Ik heb voor mijzelf besloten dat ik begin 2019 het echt ga doen. Alleen nu komt er toch een angst in mij op,, je bent helemaal alleen en dit is kei gevaarlijk. Deze angst wordt ook wel aangewakkerd door vrienden en familie.
  Mijn vraag is hoe gevaarlijk is het om als vrouw alleen te reizen in Mongolië, China, Thailand en Japan?

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   3.08. 2018 9:45 am

   Nee joh dat is helemaal niet ‘kei gevaarlijk’. Bovendien ben je niet zo vaak echt alleen want als je in hostels slaapt zijn er altijd mensen om je heen. Zeker de landen die je noemt zijn prima te bereizen. Ik kan je ook erg aanraden om mijn boek te kopen, het hele laatste deel gaat over soloreizen en ik denk dat je er veel aan kunt hebben als je nu al voelt dat de angst in je opkomt. Echt! Hier kun je het kopen. Liefs!

Leave a Reply