Wat je altijd in je handbagage moet hebben
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Reizen 101

Zo reis je altijd met handbagage

Tot een paar jaar geleden ging ik altijd met een gigántische koffer met duizendmiljoen kledingstukken op vakantie. Alles moest mee, “ik wil keuzes hebben” verdedigde ik mezelf. Maar aan het eind van de trip moest ik steevast concluderen dat 80% niet gedragen was, en ik al die zooi dus voor jan lul de halve wereld over had gesleept. Dat moest anders, en tegenwoordig reis ik bij reizen die korter dan drie weken zijn alleen nog maar met handbagage – en dat is een waar godsgeschenk.

Er vanuit gaande dat je thuis incheckt, kun je op Schiphol dus gewoon meteen naar de douane lopen. Dat geeft een grandioos gevoel van de wereld, en het geeft je letterlijk extra tijd. Ik heb een bloedhekel aan wachten, en door met handbagage te reizen elimineer je al in ieder geval twee wachtmomenten. Bij het inchecken dus, en bij de bagageband. Nog een voordeel? Je hoeft nooit meer bang te zijn dat ze je koffers kwijtraken. Inmiddels kan ik niet meer ontkennen dat ik me ook ontzettend volwassen en beheerst voel als ik iedereen met grote koffers zie zeulen, vol met spullen die ze bang zijn om te missen maar helemaal niet nodig hebben, en dat ik daar boven sta en gewoon keuzes kan maken. Soms ga ik er ook heel arrogant van kijken, daar moet ik nog aan werken.

“Soms ga ik er ook heel arrogant van kijken, daar moet ik nog aan werken.”

Hoe dan ook, hou de volgende stelregels in je achterhoofd tijdens het pakken en dan til je je nooit meer een hernia.

1. Tijdens het inpakken gooi je niet alles meteen in je koffer, maar maak je eerst stapeltjes. Zo ga je niet de ruimte die je hebt simpelweg opvullen, maar neem je alleen dat mee wat je echt nodig hebt.

2. En nee, je hebt niet 10 jurkjes nodig voor een trip van een week. Als je naar een luilekkerzonvakantie gaat draag je het grootste gedeelte van de tijd überhaupt geen kleren. Een paar fladderjurkjes, een korte broek, paar t-shirts, 2 bikini’s, rokje, dat is het eigenlijk wel.

3. Als dat te vaag en algemeen voor je is, hou dan de volgende regel aan: neem in totaal niet meer dan 10 kledingitems mee. Als je jezelf dat aanleert ga je vanzelf alleen stukken meenemen die allemaal met elkaar te combineren zijn, en zo heeft alles een dubbele functie.

4. Vrouwen nemen graag een monsterlijk grote toilettas mee, die al snel een kwart van je de koffer in beslag neemt. Niet meer doen. Ga naar Etos, koop van alles een minivariant, en als die er niet zijn van jouw lievelingsmerk koop je lege reisflesjes en giet je de boel over. En haal het niet in je hoofd om een föhn of stijltang mee te nemen, je gaat op vakantie voor fuck sake.

5. Voor 90% van de bestemmingen geldt: je kan altijd alles overal kopen. Vooral beautyproducten, maar ook kleding. Is alleen maar leuk zelfs.

6. Het feitelijke inpakken dan, in plaats van alles te vouwen ga je nu alles oprollen. Scheelt enorm in ruimte. Kleine dingen als ondergoed, sokken of bikini’s bewaar je voor het laatst, en prop je tussen de overgebleven ruimte.

7. Tot slot, heb je wel eens van een wasmachine gehoord? Is een vrij handig apparaat dat je overal ter wereld kunt vinden. Dus, is iets vies? Lekker wassen dan, kun je het gewoon nog een keer dragen.

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

13 Comments

 • Ireen
  1.11. 2016 1:44 pm

  Ja joe, nummertje 5 klonk heel simpel en makkelijk toen ik dat een keertje deed, alleen vergeet je dat alles wat je koopt ook weer mee terug moet. In je kleine koffer. Dus moest ik er gelijk een koffer bijkopen op de terugweg 😂
  Gr. Ireen

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   1.11. 2016 1:47 pm

   Haha, maar niet als je dus niet je hele koffer volpropt en alleen meeneemt wat je écht nodig hebt. Dan hou je altijd ruimte over voor eventuele aankopen. xx L

 • Annemiek
  3.11. 2016 10:37 am

  Hey Liesbeth, ik vind het toch zo leuk dat je nu een eigen website hebt! Kunnen wij eindelijk weer genieten van jouw leuke teksten. Enne deze tips zijn best handig voor mij. Ik ga het proberen!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   3.11. 2016 6:59 pm

   Oooh zo lief en leuk om te horen, thanks!!

 • Chantal
  3.11. 2016 3:33 pm

  Ha Liesbeth,

  Waar is je handbagagekoffertje van? Ik zoek al enige tijd dé beste handbagage koffer, want het allerliefste reis ik ook alleen maar met handbagage. Ik wil het kleinste formaat, omdat iedere airline weer andere maten hanteert! Ben benieuwd!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   3.11. 2016 6:59 pm

   Ja ooooh wist ik het maar! Deze heb ik echt al duizend jaar maar hij is aan alle kanten uit elkaar aan het vallen. Geen idee meer waar ik ‘m ooit heb gekocht alleen. Ben dus nu op zoek naar een nieuwe dus zodra ik een goede gevonden heb laat ik het hier op de site weten 🙂

 • Vera
  6.11. 2016 4:24 pm

  Doe ik óók. Honderd keer zo gelukkig nu, als we weggaan. Ik heb zelfs zo geoefend, dat ik met een koffertje 4 dagen weg kan met kleding en spullen voor man, kind en mezelf. Grootste en zwaarste kleding aan tijdens te reis maakt het ook makkelijker.

 • Samanta
  7.11. 2016 6:54 pm

  Heb ooit eens 8 dagen met een trolley door Jordanië gereisd (veel te kort I know). Niet altijd de luxe van een wasmachine, maar reiswasmiddel of gewoon een stuk zeep (zelfs in de woestijn aanwezig!) kom je een heel stuk verder.

 • Anne
  23.11. 2016 11:23 am

  Lieve Liesbeth,

  Thnx voor deze heerlijke post! Niks is heerlijker dan met alleen handbagage reizen. Maar excuse me?? Geen stijltang mee? Daar hebben ze tegenwoordig ook reisvarianten van he? Super klein en heel handig. Ik laat wel een paar extra schoenen thuis.

  Keep up the good work!

 • Asha
  15.12. 2017 11:00 pm

  Maar hoe doe je het dan met die tas die je bij je hebt? Stop je die voor het boarden in je koffer? Ik ga volgende week 4 dagen naar Barcelona, en na het lezen van jouw site, moet ik echt alleen met handbagage reizen. Ben dat alleen niet gewend, dus ga nu alvast beginnen met een goed inpakplan.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   18.12. 2017 3:49 pm

   Met welke maatschappij vlieg je? Als je met een gewone maatschappij als KLM vliegt mag je één stuk handbagage, en één ad on (een handtas dus). Als je budget vliegt (EasyJet, Vueling, RyanAir) mag je inderdaad maar 1 stuk meenemen, en als je pech hebt zijn ze heel streng. Dan moet je inderdaad je handtas ín je rolkoffertje doen voor het boarden, dus hou daar rekening mee tijdens het inpakken. Zal wel zeggen dat het nu in de winter natuurlijk moeilijker is, omdat kledingstukken groter zijn en dus meer ruimte innemen. Trek je grootste dikste trui in ieder geval aan, en doe de dunnere dingen in je koffer. Het gaat je lukken, zet ‘m op!

 • DutchDirk
  1.04. 2018 6:07 pm

  Hey! Wat tof dit allemaal, eindelijk normaal lullen over reizen 🙂

  Ik reis al jaren enkel en alleen met handbagage, al ga ik 3 maanden op pad..

  Wel is gedacht aan sportkleding? Het is supersnel droog (handwas) het ademt (best lekker onder de evenaar) het is duurzaam (economisch dus) thuis heb je er ook nog wat aan (sportschool) EN, het neemt absoluut geen ruimte in beslag!

  Ja….ok, je loopt in een shiny sport shirt rond, maar er is keuze genoeg….

  I Know, i know…Nomad, North Face en al die andere merken maken ook kleding met dezelfde eigenschappen.. MAAR, heb je die prijzen wel is gezien, en wil je echt diegene zijn die in full tactical travel gear rond loopt?

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   13.04. 2018 3:02 pm

   Haa das zeker slim!! Goeie!

Leave a Reply