Citytrip voorbereiden

Afgelopen weekend was ik drie dagen naar Liverpool voor een ontzettend leuke opdracht waar ik jullie binnenkort meer over vertel. Wat ik wel vast zal vertellen is dat ik in drie dagen bijna heel Liverpool moest zien, en dat betekende dat ik grondige voorbereidingen moest treffen. Dat viel nog niet mee, ik ben meer van het we-zien-wel principe en plan een reis dus minimaal, maar na dit weekend ben ik helemaal van m’n geloof gevallen. Plannen is de shit. Je ziet meer, doet meer, kan optimaal je tijd besteden en al met al heb je veel minder last van fomo. Dus,without further ado: zo bereid je een citytrip voor.

Stap 1 – Waar ga je slapen?

Als ik met backpack en al van plek naar plek trek zoek ik meestal pas ter plekke een slaapplek uit (tering wat een hoop ‘plek’ in deze zin). Maar dat doe ik alleen als ik toch de tijd heb, iets dat je met een citytrip dus niet hebt. Bovendien zijn citytrips voor ons Nederlanders vrijwel per definitie in Europa en daar is alles duur dus wil je dat van tevoren even goed uitgezocht hebben. Dan, eveneens vanwege de weinige tijd die je hebt zou ik altijd iets kiezen dat midden midden centrum ligt. Je hebt toch helemaal geen zin om steeds eerst drie kwartier in een smerige metro of saaie bus te zitten? Ik wil altijd meteen met m’n neus in de actie zitten, en ook al betaal je daar vaak net wat meer voor, als ik ergens maar drie dagen ben moet het wel goed zijn. Niet denken ‘och ik slaap er toch alleen maar’ want let me tell you, zo werkt dat dus niet. Door schade en schande heb ik geleerd (echt ik heb in de meest afschúwelijke plekken geslapen) dat bij een citytrip een goed hotel/airbnb echt de helft van het plezier oplevert.

Stap 2 – Doe huiswerk

Als je zonder een letter voorbereiding aankomt in een willekeurige Europese stad is de kans groot dat je niet verder komt dan de tourist traps en domme shit in het centrum. Kijk naar Amsterdam, hoe jammer als je niet zou weten dat Oost bestond? Of al die toffe nieuwe dingen in Noord? In Liverpool had ik een heel lijstje met tips en leuke plekken om te eten, die ik allemaal met een gele ster in m’n Google Maps had genoteerd zodat ik altijd overal wel in de buurt was van iets leuks. Volgende week ga ik een paar Italiaanse steden bezoeken en ook daarvoor ben ik nu vast bezig met fijne restaurants, cafés en hotels verzamelen. Allemaal in Google Maps et voila, je hebt je eigen reisgids altijd bij de hand. Is echt handig man.

Stap 3 – Wat neem je mee?

Zo min mogelijk graag. Ik blijf erop hameren: reizen met handbagage is de norm. En als je drie dagen weg gaat heb je gewoon écht geen grote koffer nodig. Extra reden om bij citytrips met handbagage te reizen: stel je koffer haalt de vlucht niet, dan zit je dus de hele trip zonder kleren. Blijf je ergens twee weken hangen heb je nog wel even de tijd, maar wie 72 uur later terug vliegt is gewoon de lol.

Stap 4 – Kijk verder dan je neus (of de stad) lang is

Als je nou langer dan de standaard drie dagen blijft, kijk dan even over er ook dingen te doen zijn búiten de steden. Florence staat bekend om de knettergoede outlets een uurtje buiten de stad, en wie Parijs bezoekt kan dan ook heel leuk een bezoekje brengen aan Champagne, zo’n anderhalf uur ten noorden van de stad.