Op moment van schrijven zit ik in Panglao, de Filipijnen, en heeft het gister de hele dag onnoemelijk hard geregend. En hier valt het nog mee, grote delen van Thailand zijn momenteel totaal overstroomd en is het zo goed als onbegaanbaar. Regen is natuurlijk niet waarvoor we op reis of vakantie gaan, maar helaas wel onvermijdbaar. Dus, hierbij wat tips om er toch nog het beste van te maken.

Maak jezelf nuttig
Zelf ben ik altijd wel blij als het een dag minder goed weer is. Maar dat komt vooral doordat ik reizen met werken combineer, en ik op zo’n grijze natte dag dus zonder fomo achter m’n MacBook kan kruipen en flink wat werk kan verzetten. Als het strakblauw is wil je toch liever buiten spelen uiteraard. Maar ook als je niet werkt tijdens je trip is er genoeg te doen. Reis je met laptop? Ga dat ding dan maar eens opruimen. Wedden dat je bureaublad rammend vol staat met allerlei zooi? En dat je documenten als een troepje in hun mapjes slingeren? Zo chaotisch als ik in het leven ben, zo opgeruimd ben ik met mijn MacBook. Alles staat keurig in het juiste mapje en is dus altijd binnen een wip terug te vinden. Echt dat geeft zó veel rust.

Maak jezelf nuttig deel 2
Want ook zonder laptop is er genoeg te doen. Ga maar eens door die eindeloze hoeveelheid foto’s die je de afgelopen tijd hebt gemaakt en gooi de helft weg. En heb je echt al je apps nodig? Weet je wel hoeveel ruimte die innemen? Maak fijne playlists op Spotify, download series op Netflix, begin vast met je opgeruimde foto’s in mapjes zetten zodat je alles makkelijk kunt verzamelen voor je fotoboek, etc.

Kijk series
Want die heb je natuurlijk keurig netjes gedownload op Netflix, of via andere wegen. En nu kun je dus heerlijk een dag series bingen zonder schuldgevoel naar het mooie weer.

Werk aan je planning
Misschien heb je nog wel weken voor de boeg en heb je die nog niet goed ingericht. Dit is de dag! Lonely Planet (of andere gids) erbij, aantekeningen boekje, telefoon / laptop, en hup plannen. Waar ga je heen? Hoe ga je daar komen? Waar ga je slapen? Wat ga je doen? Vandaag is de dag om dat allemaal uit te gaan vinden.

Ga spelen in de badkamer
Dit kan alleen als je een private room hebt, en vooral met eigen badkamer. Zelf vind ik regenachtige dagen vooral leuk als ik niet op een dorm slaap, want dan kan ik uitgebreid spelen in de badkamer. Benen scheren, epileren, haren wassen, nagels lakken, uitgebreid smeren met bodylotion – heerlijk. Je verslonst nogal snel tijdens een beetje backpacktrip en ik vind het altijd een feestje om mezelf weer even in het gareel te boenen.

Ga spelen in de regen
Als je in een warm land bent is het vaak ook mét regen nog steeds warm, dus fuck de regen en ga alsnog naar buiten. Zwemmen in de regen is heel leuk, eigenlijk.

Dat gezegd hebbende, één dag regen is leuk, twee misschien ook nog wel, maar als je ergens zit waar het gewoon non stop klote weer is zou ik zeggen; pak je spullen en reis door naar een plek waar je wél onder de zon zit.