We hadden het al over wat je wel allemaal in je tas moet stoppen (niet gezien? Lees hier maar), maar er zijn nog veel meer spullen die je niet meeneemt, hoe handig ze ook lijken. Tenzij je reist met je eigen pakpaard zoals ik op de foto hierboven natuurlijk.

Klamboe
Met stip op nummer één: een klamboe. Het is me een groot raadsel hoe het ooit min of meer gemeengoed is geworden om tijdens een normale backpackreis een klamboe mee te zeulen. Als je naar plekken gaat met heel veel muggen, denk je niet dat hostels en hotels dan gewoon zelf klamboes hebben hangen? Uitzondering op de regel is natuurlijk als je gaat kamperen in de wildernis, maar als je dat doet ben je sowieso al een uitzondering op de regel.

Kussen
Ik heb wel eens iemand in een hostel ontmoet die al 8 maanden op reis was en overal zijn eigen grote kussen mee naartoe nam. Enerzijds is er wel iets voor te zeggen wat kussens in hostels zijn vrijwel altijd totaal kut, maar come on, weet je hoe gróót een kussen is? En hoe lastig te vervoeren? Als je een heel teer en kwetsbaar nekje hebt dat nergens anders op kan liggen dan op je eigen ergonomische kussen, ja tja, maar verder vind ik het maar aanstelleritis.

Reisportemonnee
Zeker als je voor de eerste keer op reis gaat zullen je ouders (of jij zelf, dat kan ook) aankomen met een reisportemonnee. Dat is dan vaak een heel dun zakje met vakjes, aan een langere lus die je ofwel om je middel kunt knopen of over je schouder. Zodat niemand je geld kan jatten, is de gedachte. Weet je, veiligheid boven alles, laten we dat voorop stellen. Maar als iemand je wil beroven, dan doen ze dat toch wel. Bovendien is het niet alleen voor dieven vet onhandig om geld uit zo’n portemonnee te halen, maar ook voor jezelf. Dus dan sta je te hannesen en val je alleen maar meer op. Neem nooit teveel cash mee op straat, reis met twee pinpassen en twee creditcards, en laat van elk altijd eentje in je hostel of hotel.

Drie paar schoenen
Zeker als je naar warme landen gaat draa