Waarom reizen eigenlijk hartstikke kut is

Goedbeschouwd is het best een wonder dat ik, en met mij de rest van het deel van de wereld dat reizen leuk vindt, uberhaupt nog op reis ga. Want er zijn echt zat onderdelen van een trip die he-le-maal niet leuk zijn en die me soms niet alleen de wil om te reizen ontnemen, maar ook gewoon de wil om te leven. Een bloemlezing.

Vliegvelden

Laten we beginnen bij het begin, vliegvelden. Nu is het zo dat ik zelf best heel dol ben op vliegvelden, maar een beetje op dezelfde manier als dat ik kleffe broodjes van het tankstation lekker vind: een vreemde bevredigende vorm van zelfkastijding. Want objectief gezien is het zo dat vliegvelden speciaal ontworpen lijken te zijn om mensen binnen een mum van tijd totaal woedend te maken. Overal voor in de rij moeten staan, ondoorgrondelijke systemen, idiote prijzen, vertragingen, grote kille koude hallen, en vooral een totaal gebrek aan zelfbeschikkingsrecht. Met dat laatste bedoel ik dat je NIETS zelf mag bedenken en totaal overgeleverd bent aan het baliepersoneel, grondpersoneel en de stewards. Vliegvelden zijn een reden om niet meer te willen reizen. Of een reden om zo snel mogelijk tering rijk te worden zodat je gewoon met je privéjet de wereld over hopt. Dat kan ook.

Buitenlandse taxi’s

Heb ik al eens een heel stuk over geschreven want buitenlandse taxi’s zijn een drama, lees het hier. Geen beroepsgroep waarin je zo schaamteloos wordt afgezet en opgelicht, maar toch ontkom je er vaak niet aan. Tenminste, als je in een land bent waar Uber niet rijdt, that is. Maar los van dat zijn taxi’s een prima reden om er gewoon maar helemaal niet meer aan te beginnen.

“Ondanks je uitvoerige onderzoek en nauwkeurige boeking kom je aan in een soort voorportaal van de hel.”

Tegenvallende hotels/hostels

Ondanks je uitvoerige onderzoek en nauwkeurige boeking kom je aan in een soort voorportaal van de hel. Het ruikt er naar dood en verderf, alles is vies en plakkerig, je kamer is viezer dan de lokale vuilstort en uit de kranen komt een dikke bruine drap. En dat terwijl de foto’s er zó mooi uit zagen en er niets dan lovende reviews te lezen waren. Spullen pakken en wegwezen, maar een lekker begin van de reis is anders.

Overgevoelige Westerse maag

Ik heb de eerste dagen van een trip naar een plek waar de keuken totaal anders is, best even last van m’n maag. Scherpe kruiden, andere ingrediënten en onbekende gerechten zijn leuk en lekker, maar de weg naar de wc kan dan wel ehm, nou wat vaker plaatsvinden zeg maar. Of juist helemaal niet meer, dat kan ook gebeuren.

Vreemde mensen

Dat ik dol ben op hostels wil niet zeggen dat ik in het begin best een kleine drempel moet overkomen voordat ik er echt lekker in zit. Thuis woon ik alleen en ben ik graag alleen, dus overstappen naar een situatie waar ik constant vreemden om me heen heb maar ik ook nog gezellig mee moet doen kan dan best wel een opgave zijn.

Regen

Vlieg je de halve of hele wereld over om vervolgens ALSNOG in de regen te zitten. Ik maakte dat mee in de Filipijnen en ik kan je zeggen, dan is er écht geen reet aan op reis zijn.

Gelukkig vallen al deze dingen in het niet bij wat er wél leuk is aan reizen maar af en toe is het best heerlijk om even goed te zeiken op al dat wat stom is.