Buhay Isla Coron El Nido Filipijnen boottour
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Reizen 101

Foto’s maken als je alleen op reis bent

Tijdens vrijwel elke reis krijg ik allemaal verbaasde berichten over wie mijn foto’s maakt op Instagram. Ben ik wel echt in m’n eentje? Is er stiekem iemand mee? Of heb ik soms een fotograaf in dienst? En als het niet over mij gaat is het wel een algemene vraag: hoe maak je foto’s van jezelf als je in je eentje op reis bent? Wel nu, ik zal jullie het verlossende antwoord geven. Eigenlijk drie antwoorden, die ook meteen antwoord zijn op de algemene vraag. Komen ze.

Maak selfies
De meest voor de hand liggende. Ik heb geen selfiestick of iets maar met een beetje pielen en oefenen levert het vaak nog best een leuk plaatje op, zoals hier. Selfies maken voelt altijd vrij gênant omdat het zo hopeloos ijdel is, maar wie alleen op pad is zal wel moeten. Negeer het gevoel van schaamte en hup gewoon op de kiek met je donder.

Gebruik de zelfontspanner
Doe ik vaak. Ook op je iPhone zit een zelfontspanner, die je 3 of 10 secondes kunt laten aftellen. Zoek een mooie hoek, positioneer jezelf en klaar ben je. Deze foto, hier,  is met de zelfontspanner gemaakt, het koste me 3 pogingen maar uiteindelijk had ik wel een plaatje van de situatie zoals die was.

Vraag anderen
Ja, dit doe ik het meest. Al die foto’s op Instagram? Zijn vrijwel allemaal gemaakt door een willekeurige voorbijganger, een medereiziger, of een gids. Voor de foto’s die ik op Instagram zet stel ik vrij hoge eisen, en vaak ga ik eerst zelf kijken in welke hoek en op welke manier ik die foto wil. Vervolgens vraag ik of iemand even een fotootje wil maken, ga ik staan (zoals hier) of zitten (zoals hier) of liggen (zoals hier) en voila, je hebt een foto. Even terugkijken, en als ‘ie niet goed is gewoon nog een keer vragen. Geef duidelijke aanwijzingen en maak tussendoor even een grapje over je eigen ijdelheid om het losjes te houden. Het is misschien niet ideaal, maar zeker, of júist als je in je eentje reist begrijpen anderen het altijd. Toch nog een gevoel van schaamte? Bekijk het dan eens zo; dat ongemakkelijke moment duurt een paar minuten, de afgedrukte herinneringen heb je voor de rest van je leven. Dan is het vrij makkelijk toch?

Zo, en dan nu nooit meer complottheorieën bedenken over mijn niet bestaande geheime fotograaf.

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

6 Comments

 • Bea
  25.12. 2016 11:01 am

  Hi ik vroeg me af welke camera(s) je gebruikt, heel leuk deze site 🙂

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   27.12. 2016 8:42 am

   Dank! Ik gebruik voor de meeste foto’s mijn iPhone 6S, en soms ook een Canon G16. Liefs!

   • Bea
    27.12. 2016 10:45 am

    Top dankuuu

 • Dinka
  13.08. 2017 1:32 am

  Hey! Leuke blog! Heb je ook een zelfontspanner op de canon? Liefs!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   15.08. 2017 5:27 pm

   Daar zit een zelfontspanner op ja!

 • Wendy
  18.01. 2019 2:54 pm

  Haha, herkenbaar dit! Ik merkte dat het ook goed werkt om aan iemand die in zijn/haar eentje selfies staat te maken aan te bieden om een foto van diegene te maken en dan vervolgens te vragen of ze er ook een paar van mij willen maken. Dan voel ik me net wat minder bezwaard. 😉

Leave a Reply