Van alle kwaaltjes en ziektes die je tijdens reizen kunt oplopen is heimwee misschien nog wel de moeilijkste om te bestrijden. Zelf heb ik nog nooit last gehad van echte, échte heimwee, maar soms kan ik me best heel mweh voelen en dan heb ik echt totaal geen zin meer in de plek waar ik ben. Dus, hierbij wat tips en tricks om dat te voorkomen en genezen.

Zorg voor je eigen muziek
Neem je eigen muziek mee. Of nou ja, die heb je natuurlijk altijd al mee want Spotify staat op je telefoon (lees hier trouwens waarom reizen met een smartphone eigenlijk noodzakelijk is) maar neem ook een box mee. Ik ga maar zelden op reis zonder de UE Boom, die via bluetooth perfect geluid produceert en zo kan ik dus in elke hotelkamer, hoe kil en saai die ook mag zijn, m’n favoriete muziek luisteren waardoor ik altijd meteen weer blij word en me meteen ontzettend thuis voel.

Doe dingen die je thuis ook doet
Omdat ik vaak werk tijdens het reizen heb ik vrijwel altijd een laptop mee, en er zijn maar weinig dingen die me meer thuis doen voelen dan een avondje Netflixen. Dus ja, je zit in een vreemde nieuwe stad of plaats, en éigenlijk moet je enorm erop uit om de wereld te verkennen. Maar weet je, fuck die shit, ga gewoon even lekker een avond in bed of op de bank (als je in een Airbnb slaapt) heel lui en heel knus Netflixen. Wedden dat je meteen het gevoel hebt dat je weer thuis bent?

Koop een lokale simkaart
Als het even kan koop ik een simkaart in het land waar ik ben. Omdat ik graag altijd online ben (lees hier waarom), maar ook omdat je dan altijd contact kunt onderhouden met het thuisfront. Even een appje sturen naar degene die je mist, even een foto van en naar elkaar sturen, en nu je ook kunt bellen via Whatsapp is een telefoontje naar huis zo gemaakt.

Eet iets wat je kent en waar je dol op bent
Wie enorm off the beaten track is heeft gelimiteerde opties, maar vaak kun je best een heel eind komen om iets te eten dat je aan thuis doet denken. Avocado toast? Oreos? Een Heineken-biertje? Smaken en geuren zijn enorm bepalend en voor je het weet zit je mentaal gewoon weer met je bips in je hometown.

Trakteer jezelf op iets moois

Als echt niets meer werkt trakteer je jezelf op iets moois. Een fijne kleer, mooie schoen of vette gadget werkt altijd. Of kies voor iets lekkers, ga naar een heel mooi restaurant of café, besteel een debiel duur glas wijn of cocktail en ga maar eens even ontzettend vrouw (of man) van de wereld zitten wezen.