schermafbeelding-2016-10-07-om-16-49-52
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Reizen 101

De ultieme reis essentials

Hoe vaker ik op reis ga hoe meer plezier ik erin heb om zo min mogelijk mee te nemen. Ging ik een paar jaar geleden nog steevast met uitpuilende koffers op reis, tegenwoordig neem ik het als het even kan alleen handbagage mee. Scheelt je lange wachtrijen en je hoeft al die zooi ook niet meer de hele tijd met je mee te slepen. Maar hoe weinig ik ook mee neem, er zijn dingen die al-tijd meegaan. Omdat ze elke reis zó veel handiger, leuker en fijner maken. Komen ze.

Powerbank

Met stip op nummer 1: een powerbank. Dat hele ‘lekker onbereikbaar zijn’ vind ik een godsgruwel. Ik wil altijd online, of in ieder geval, altijd een telefoon hebben, al is het maar om foto’s te maken. Zal je sterker vertellen, ik ben een totale nazi als het op die powerbank aankomt en wil ‘m ook niet uitlenen uit angst dat ik dan later zelf zonder kom te zitten. I know I know, ik ben een slecht mens.

Reisdagboek
Een Moleskine en een paar potloden, zonder ga ik niet het vliegtuig in. Want ja, ik schrijf reisverhalen, en hoe eerlijk ik ook wil zijn hier, sommige dingen gaan jullie gewoon geen reet aan. Bovendien zitten jullie er ook heus niet op te wachten om pagina’s vol te lezen over dat ik me zo stierlijk verveel, of een soort krankzinnig relaas over hoe gelukkig ik ben. Daarnaast zijn reisdagboeken de ideale manier om een reis te relativeren, te onthouden, en dus beter mee te maken. Tip: gebruik potloden en géén pennen, want die gaan lekken, geven vervelende vlekken en als je in een koud land bent kunnen ze bevriezen.

“Slaap je tenminste in je éigen viezigheid in plaats van die van een ander.”

Paracetamol
Ja, omdat ik van wijn hou. En van bier. En soms een beetje teveel daarvan en dan heb ik knallende koppijn en daar hou ik dan weer helemaal niet van. Paracetamol kun je vast overal ter wereld kopen maar als je het nog moet kopen wanneer je het nodig hebt ben je dus al te laat. Gewoon twee strips mee, heb je nooit meer ergens last van. #wijnpose

Blarenpleisters
Zijn van levensbelang, en net als paracetamol vast overal ter wereld te kopen, maar als je ze nodig hebt dan is het echt rammend kut om eerst nog stad en land af te moeten strompelen om ze ergens te kopen. Weegt niets, neemt nauwelijks ruimte in, maar gaan je redding zijn als je voeten open liggen wat sówieso minstens 1 keer gaat gebeuren als je op reis bent.

Hangslotje
Wanneer je op slaapzalen slaapt heb je als het goed is (en als je dat niet hebt moet je een ander hostel zoeken, lees hier maar waarom) een locker staan voor je backpack. Vaak zitten daar slotjes bij, maar vaak ook niet. Of je moet ze huren bij je hostel voor een paar piek per dag. En dan moet je dus eerst ergens een slotje gaan zoeken en ga maar in een vreemde taal vragen om een slotje en dat wil je gewoon allemaal niet. Zelf meenemen dus.

Dunne sjaal + sokken
Iedereen zegt dit en het is ook echt waar. Neem een grote dunne sjaal mee, die in tempels dienst doet als bedekking voor schouders, in het vliegtuig je beschermengel is tegen idiote airco, en dito voor bussen en treinen. Ga je naar warme landen denk je er waarschijnlijk niet aan om warme dikke sokken mee te nemen, maar doe het toch! Ook weer voor in het vliegtuig. En dan lekker op je sokken door het gangpad wandelen en doen alsof je thuis bent. Wereldreiziger die je bent.

Mummy laken
Je weet wel, zo’n slappe zak die eigenlijk voor je slaapzak bedoeld is (en anders vraag je het even aan Google. Die weet alles. Altijd.) Mijn vader kocht er ooit eentje voor mij (“hier kind, dat is handig’’) en dat vond ik toen allemaal maar onzin, but no more! Vaak genoeg heb ik in hostels geslapen waar de lakens een uiterst dubieuze groezelige geur en kleur hadden, en mán wat was ik toen blij met m’n mummy laken. Slaap je tenminste in je éigen viezigheid in plaats van die van een ander.

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

1 Comment

  • Marije
    13.01. 2018 7:11 pm

    MUMMYLAKEN! Wat een TOP tip! Staat op het lijstje. Thanks!

Leave a Reply