Altijd makkelijk betalen op reis
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Reizen 101

Betaalproblemen op reis, wat nu?

Het was de vierde week van mijn reis door de Filipijnen, en al vier weken had ik structureel hetzelfde probleem. Een probleem dat ik prima had kunnen verhelpen maar door reisluiheid en een groot gebrek aan goed internet kwam het er allemaal niet van. Het probleem was namelijk dat ik gedurende die HELE reis vaak maar nauwelijks mijn hostels, hotels, eten of vervoer kon betalen, omdat ze in de Filipijnen er een nogal rekbaar begrip van “functionerende pinautomaten” op nahouden. Als in, als er op één eiland drie pinautomaten zijn is dat ten eerste veel, en ten tweede is er een tot aan zekerheid grensende kans dat alledrie het niet doen.

“Van de VIJF pinautomaten op het vliegveld deden het er precies nul.”

Toen ik eenmaal het horroreiland Boracay was afgekomen (lees hier waarom het zo’n hel was) vloog ik met gierende banden naar Cebu, een vrij grote stad in het midden van de Filipijnen. Vrij grote stad equals vrij groot vliegveld en van de VIJF pinautomaten op said vliegveld deden het er precies nul. NUL! Van Cebu ging ik met de taxi naar de haven, onderweg passeerde we drie pinautomaten, waarvan er 1 out of order was, en de andere twee wilden mijn kaart niet. Toch maar op de boot naar Panglao, want “ik kan vast daar wel pinnen.” Afijn, daar kwam ik erachter dat door een combinatie van stroomstoringen, typhoons en gewoon algehele achterstallig onderhoud ook daar nergens geld uit de muur kwam.

En dit is niet de eerste keer dat dit soort fratsen me zijn overkomen. In Mongolië heb ik ooit stad en land afgezocht om te pinnen zodat ik mijn gids kon betalen. In Sri Lanka bleek aan het eind van mijn verblijf in een bepaald hotel dat ik de limiet van mijn creditcard had bereikt, mijn pinpas het niet deed bij de receptie en dat de dichtstbijzijnde pinautomaten een half uur rijden waren. Ik kan je zeggen, daar kan een mensch behoorlijk zenuwachtig van worden. Wanneer ik dan ergens een wél werkende automaat trof trok ik meteen heel veel geld uit de muur, maar ik vind reizen met veel cash ontzettend vervelend, dus doe dat liever niet.

“Wie in landen reist waar een plastic pasje gewoon niet zo makkelijk en goed werkt als hier moet overstappen op andere manieren.”

In de regel reis ik dan ook altijd met twee pinpassen en twee creditcards, voor je weet maar nooit. Dat raad ik mensen altijd aan, dingen kunnen breken, kwijtraken, gestolen worden, en dan kun je dus maar mooi fluiten naar je poen. Maar wie in landen reist waar een plastic pasje gewoon niet zo makkelijk en goed werkt als hier moet overstappen op andere manieren. In de Filipijnse hostels kwam ik wagonladingen mensen tegen die allemaal betaalden met PayPal. Een betaalsysteem dat voor velen prima gesneden koek is, ik heb het nooit geïnstalleerd omdat ik nieuwe technische dingen vaak maar ingewikkeld vind en gewoon geen tijd neem om me erin te verdiepen en I don’t know, ik had m’n creditcard toch? Daar ben ik dus op teruggekomen.

Inmiddels heb ik een account gemaakt en ik moet me er nog even wat meer wegwijs in maken, maar het ziet er allemaal kinderlijk eenvoudig uit. Je betaalt met een wachtwoord, dus geen card reader en IBAN nummer meer nodig. Wat trouwens ook handig is want dan hoef je dat stomme kastje van je bank niet meer mee te nemen. Geen idee waarom ik zo lang zonder ben gebleven. Dus, reis je binnenkort af naar landen waar de financiële infrastructuur nog wel wat te wensen over laat? Installeer even PayPal op je telefoon want ik ga je zeggen, dat scheelt een hoop kopzorgen en tijd. Happy travels!

——————-——————–—————–——————–———-
Dit artikel is 100% naar waarheid geschreven en in samenwerking met PayPal ontstaan. Ik ben heel trots en blij dat een groot bedrijf als PayPal met Bag to Reality wil samenwerken, zodat ik meer tijd een aandacht in de site kan stoppen en jullie weer meer te lezen hebben. Voor verdere uitleg over mijn beleid betreft advertenties kun je dit even lezen.
——————–——————–—————–——————–———-

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

18 Comments

 • Stéphanie
  21.06. 2017 2:45 pm

  Goed om te weten! Ik ben al jaren fan van PayPal omdat het zo makkelijk geld overmaken is. Véél makkelijker dan met een standaard bank.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   22.06. 2017 3:46 pm

   Echt he! Ik wilde laatst iets regelen met mijn standaard bank, moest ik zowaar naar een kantóór. Zo middeleeuws.

 • Agnes van Duffelen
  21.06. 2017 6:03 pm

  Heel handig een paypal account, alleen heb ik het in het buitenland nog niet gebruikt. Dank voor het delen van het nuttige verhaal.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   22.06. 2017 3:46 pm

   xxx Liefs!

 • Willemijn
  21.06. 2017 7:08 pm

  Normaal ben ik niet van het reageren, maar volgens mij ga je met dit soort nuttige samenwerkingen een mooie weg in met bag to reality 🙂 vind je schrijfstijl en onderwerpen heerlijk! En PayPal is inderdaad erg handig, ook met online shoppen 🙂

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   22.06. 2017 3:45 pm

   Wat lief en leuk om te horen. Word ik blij van. Dank!!

 • The Art Traveller
  21.06. 2017 7:38 pm

  Mooie disclaimer. 😉👍🏼

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   22.06. 2017 3:45 pm

   🙂

 • Arnan
  21.06. 2017 7:45 pm

  PayPal word nergens behalve in een paar hotels geaccepteerd in de Filipijnen hoor. En pinautomaten hoewel vrij schaars werken meestal wel en zijn bijna overal wel te vinden binnen een uur van waar je zit.

  Als je zelfs in Cebu moeite had met een pin vinden die je iets heel erg fout met je reis….

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   21.06. 2017 7:48 pm

   PayPal werd in letterlijk elk hostel waar ik was geaccepteerd. En pinautomaten waren inderdaad schaars, en toen ik er was werkten ze niet. Gek wel dat je het beter weet als het over een reis gaat waar je niet bij was.

   • Arnan
    22.06. 2017 3:19 am

    Ik woon en reis al anderhalf jaar in de Filipijnen. Zeer zelden dat er geen pin automaat is, laat staan dat ze niet werken. Ook in de provincie was er vaak wel een landbank oid te vinden. Cebu city staat letterlijk vol met pin automaten, siquijor heeft er maar 5 en in de 3 maanden dat ik er nu ben werkten die altijd. Panglao heeft er 2 geloof ik daar heb ik door brownout niet altijd kunnen pinnen. Maar meestal wel. En anders ben je zo in tagbilaran, waar veel banken met pin zitten. Behalve hotels is PayPal simpelweg niet een ding in dit land. Dus je betaalprobleem, ook al werd t in jouw hotels geaccepteerd, was er niet mee opgelost omdat winkels simpelweg niks ermee kunnen/doen. Dit land draait om cash betalingen.

    • Krijn
     22.06. 2017 8:06 am

     @Arnan: Wat is jouw tip dan behalve aangeven dat er genoeg PIN automaten zijn? Een Filipijnse rekening openen? Ik woon in Australië en reisde toevallig een paar weken geleden door de Filipijnen en ik maakte exact hetzelfde mee als Liesbeth. Sommige PIN automaten leken heel willekeurig welke pas ze wel en welke ze niet accepteren. Onduidelijk waarom. De ene keer deed m’n Nederlandse pas ‘t, de andere keer de Australische…. Super irritant! Verder natuurlijk een prachtig land.

     • Liesbeth Rasker
      Liesbeth Rasker
      22.06. 2017 3:45 pm

      @ Krijn, haha dank voor dit. Hoe was het in de Filipijnen! Voor jou nu natuurlijk bijna om de hoek. Wat heerlijk moet dat zijn! Liefs!

    • Liesbeth Rasker
     Liesbeth Rasker
     22.06. 2017 3:44 pm

     Het niveau van mansplainen is bijna niet te geloven. Fijn voor jou dat je altijd kan pinnen, ik kon dat niet, en had gewild dat ik toen al PayPal had. Fijne dag!

 • An
  24.06. 2017 1:24 pm

  Voel je ook niet te schuldig over zo’n samenwerking! Wij (je trouwe lezers) volgen je al lang & zijn groot fan dus we weten wel dat je niet ineens dingen gaat aanprijzen die je niet echt goed vindt!

  Keep up the good work!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   24.06. 2017 6:57 pm

   Wat líef dit. Ga er van blozen.

 • Fenna
  1.07. 2017 6:57 am

  Hi Liesbeth (hey! Een oud bekende, haha)
  Alles goed?

  Ik kwam terecht op je blog omdat wij hetzelfde meemaakten op Nusa Lembongan laatste week (naast Bali). Zo frustrerend! We zijn nu nog aan het uitzoeken hoe we het laatste hotel daar moeten betalen (vanuit NL), want CC was maxed out, PayPal hebben ze niet en meastro werkte nergens om te betalen, behalve bij enkele withdrawal automaten. Maar de ATM’s op het eiland accepteerden meastro dus niet.

  Het overschrijven via een overboeking in Rupiah is bij ING geen eens een optie en via ABN lukte het ons wel een betaalopdracht te sturen – om bij thuiskomst twee dagen later een brief te vinden dat betalingen in Rupiah niet kan (waarom dan wel de mogelijkheid op je site?)!!

  Argh, I feel tour pain.. haha.
  En de arme hotelmanager maar wachten.
  Daar nog tips voor? 😉

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   6.07. 2017 12:14 pm

   Ja nou dan heb je nog mazzel dat ze je hebben laten gaan! Het kan echt een hels gedoe zijn he, zo irritant. In dit specifieke geval weet ik helaas ook geen optie! Kun je aan dat geld cash komen hier? En dan versturen via post? Offf een NL reiziger zoeken die daar ook heen gaat en hem/haar dat bedrag overmaken en dan vragen of hij/zij dat geld wil pinnen om daar te betalen? Ook allemaal gedoe natuurlijk wel..

Leave a Reply