Goed, wie me volgt op Instagram had het al gezien; ik was drie dagen in het paradijs. Op het paradijs? In het Paradijs? Hoe dan ook, het was paradijs. Dat is zo’n stom clichéwoord maar ik kan het nou eenmaal niet anders benoemen. Van Manila vloog ik naar Coron, en vanaf daar wilde ik naar El Nido gaan. Dat kan per vliegtuig of ferry, maar je kunt het ook een beetje leuker maken voor jezelf en er een meerdaagse tour van maken. Een bekend en populair bedrijf is TAO Philippines, die maken de tocht in 5 dagen, en vragen daar in het hoogseizoen €650 euro voor. Ik weet het niet, maar dat vind ik nogal veel geld. Dus dat moest anders. Na even Googelen kwam ik op Buhay Isla, een vergelijkbare club. Zij doen er 3 dagen over en vragen daar, afhankelijk van het seizoen, rond de €300,- voor. Teruggerekend naar dagen verschilt het niet veel, maar ik vond 5 dagen ook wel lang, en al met al leek dit me gewoon beter. Dus, met Buhay Isla van Coron naar El Nido, dat ging zo.

De trip begint in Coron Town, een vrij lelijk dorpje op een verder prachtig eiland. De Filipijnen bestaan uit zo’n 7000 eilanden in totaal, en tussen El Nido en Coron liggen volgens velen de mooiste. Waar je in Thailand moet vechten om een stukje strand, laat staan een léég stukje strand, zeker in het hoogseizoen, heb ik hier in de afgelopen drie dagen niemand anders gezien dan de mensen wie ik deze trip maakte. In totaal waren we met 12 man, verdeeld over 2 boten. Een stel uit Israel, een meisje uit de States, en verder alleen maar Nederlanders. Dat laatste kun je stom vinden, ik vond het wel gezellig, en het praat allemaal ook wel zo makkelijk. Het idee is dat je van eiland naar eiland gaat, gewapend met snorkel, drybag, en zonnebrand. De eerste stop kwam al na zo’n 10 minuten op zee; Barracuda Lake. Een groot meer dat voor 70% uit zoet water bestaat en te bereiken is via een kleine klim over steile rotsen. Elke keer als we ons bootje weer waren opgeklommen stond er koffie, thee, koekjes, gebakken banaan, of anders lekkers voor ons klaar. Aan boord waren naast de medereizigers zo’n 4 Filipino’s, die op een onmogelijk klein platje op golvende zee de meest lekkere dingen wisten te maken.

“Je slaapt in een tentje, of een houten hut, maar wél met het mooiste uitzicht van de wereld en veel meer dan ruisende golven en ritselende gekko’s is er niet te horen.”

Na nog een paar snorkelstops (Ditaytayan Island en Decabaito Island) kwamen we aan bij de eerste plek van overnachting; Dimarsing Island. Dat eiland is op één familie na volledig onbewoond, en die familie moet je zien als een soort opzichters van het eiland. Zo gaat het bij veel van die semi-onbewoonde eilanden, of ze zijn eigendom van de overheid, of de mensen die er wonen hebben ze geërfd, en verhuren of verkopen soms een deel ervan aan organisaties als Buhay Isla als extra bron van inkomsten. Buhay Isla maakt afspraken met de eigenaren over wanneer ze komen, dus je bent er zeker van écht de enige op het eiland te zijn. Het leven daar is verder vrij simpel, ze werken vrijwel allemaal in de visserij, en komen maar zelden op het vaste land. Slapen deden we die avond in een tent, die voor ons werd opgezet terwijl wij onze wenkbrauwen lieten weg schroeien bij het kampvuur. Wie overweegt deze trip te gaan doen, hou er wel rekening mee dat het qua comfort vrij basic is. Je slaapt in een tentje, of een houten hut, maar wél met het mooiste uitzicht van de wereld en veel meer dan ruisende golven en ritselende gekko’s is er niet te horen.

Hoe verder je van Coron komt hoe meer desolaat het is, niet alleen was er niemand op de stranden, we zagen op een enkel vissersbootje na ook vrijwel geen enkele andere boot. Dus dan zit je daar, op je boot, met een koud biertje, hoofd in de zon, te staren naar één van de mooiste stukjes van de wereld. Want dat is het echt, wie van stranden en palmbomen houdt is hier aan het goede adres. Lunch deden we de tweede dag op Cagdanao Island, dat overigens te koop staat. Voor zo’n 10 miljoen pesos (€200.000,-) is het van jou. Maar, als buitenlander moet je wel eerst met een Filipijnse man of vrouw trouwen voordat je het mag kopen. Het is maar dat je het weet. Na nog een stop bij Kala Kala Island kwamen we aan bij Marinolok Island aan, waar Buhay Isla hun basecamp heeft. Veel te schattig hutjes van bamboe op palen, met daarin in een klein matrasje en een klamboe. Kampvuur, lokale rum en een onvoorstelbare sterrenhemel maken het af.

Uiteindelijk kwamen we na de derde dag in de schemer aan in El Nido, waar we middels een kano van boot naar vaste land gebracht werden. En nu zit ik in mijn hostel, foto’s terug te kijken en te denken aan een op alle mogelijke manieren bijzondere en memorabele trip. Of je nou met een geliefde, vriend of vriendin, of je in je eentje reist, het is voor iedereen even leuk. En geloof me, minstens zo mooi als op de plaatjes.

Wat neem je mee?
Zoals gezegd, het is vrij basic. Veel meer dan bikini, pareo en een paar t-shirts heb je niet nodig. Dus maak een klein tasje met je benodigheden voor de trip, je backpack wordt in een grote plastic zak onderin de boot gelegd. Wat ik je wel van harte aan kan raden is om een hoesje te kopen voor je telefoon zodat die waterdicht wordt. Een drybag is ook geen overbodige luxe, net als waterschoenen. Die laatste had ik niet, en die heb ik best gemist. Je kunt ze voor een paar euro bij de Decathlon kopen, maar ook in Coron zelf zijn er tal van plekken waar je ze op de kop kunt tikken. En, vergeet ook niet voor vertrek een voorraadje koud bier in te slaan. Er staan coolboxen op de boot waar ze heerlijk koud in blijven. Tot slot, veel zonnebrand. Ga je nodig hebben.

 

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

 

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Buhay Isla el nido coron filipijnen

Lees hier alle stukken over de Filipijnen