Zoals ik hier al zei, het is niet mijn stad. Maar dikke kans dat je er niet onderuit komt er toch tijd door te brengen, want je vliegt op Manila en het lukt niet altijd om meteen door te reizen. Nu is het zo dat ik uiteindelijk best een prima dag heb gehad, dus wie weet heb jij daar ook nog wat aan.

Tour
Het idee was dat ik van 09:00 tot 12:00 een tour door de sloppenwijken van Manila ging doen. Smokey Tours organiseert dat, en geen zorg, het is allemaal heel verantwoord en geen ramptoerisme. Ik wilde namelijk graag ook de ándere kant van de Filipijnen zien en niet alleen de tropische stranden en mooie plaatjes delen. Maar Manila is nogal onmogelijk om door te komen, als in, het verkeer is een ramp. Dus die tour had ik gemist. Vanaf m’n hostel zou het 20 minuten duren, ik had er een uur voor gerekend, maar deed er bijna 2 (!) uur over, en stond tot overmaat van ramp ook nog eens bij de verkeerde plek, want Manila is ook nog eens heel ingewikkeld te begrijpen. Afijn, dat was dus even een vette teleurstelling. Maar, als jij er bent, bekijk dan even hun tours. Ze doen verschillende soorten (waaronder een fietstour) en ze lijken me allemaal even interessant.

Intramuros
Toen ben ik maar naar Intramuros gegaan, het oudste en volgens velen mooiste stukje van de stad. Misschien wel het enige mooie stukje van de stad zelfs. Er zijn tal van paardenkoetsjes die je het gebied laten zien, met een gids die in houwtje touwtje-Engels uitlegt wat je ziet. Ik heb dit niet gedaan, omdat ik het te stumperig vond om in m’n eentje in zo’n koetsje te gaan, maar hoorde van mensen in m’n hostel dat het best geinig is. Het is in ieder geval wel heel leuk om een beetje rond te dralen, er is een prachtige kerk waar je gratis naar binnen kunt, en waar je zomaar een huwelijk kunt meemaken. Althans, dat had ik. Man in wit pak, vrouw in onmogelijk grote jurk, en je mocht er gewoon bij gaan zitten. Intramuros is redelijk aan de rand van de stad, en in plaats van met metro of taxi terug te gaan, ben ik gaan lopen. Had toch niets te doen.

Stadswandeling
Vanaf Intramuros naar Makati, de ‘leukste’ buurt van de stad en waar mijn hostel zat, is het volgens Google Maps een kleine anderhalf uur lopen. Als je over de General Luna street loopt, kom je langs een heel schattig mooi parkje, Puerta Real Gardens, waar je even kunt bekomen van Intramuros. Niet dat dat hoeft, maar wat moet je anders in zo’n park. Als je geen Filipijnse simkaart hebt (moet je wel doen trouwens) moet je op een kaart uitvogelen hoe je moet lopen, maar ik kan niet kaartlezen dus volg braaf Google Maps. Of nee wacht, je kunt ook Maps.Me downloaden, dat is een app waarmee je offline kaarten kunt bekijken. Vet handig. Lees hier trouwens wat nog meer goede apps voor op reis zijn. God wat een handig bruggetje. Afijn, navigeer jezelf naar de Robinson Shopping Mall, dan loop je dezelfde route als ik deed.

Winkelen
Die shopping mall is met afstand de allergrootste mall die ik van m’n leven heb gezien. Het slaat echt helemaal nergens op, Bloomingdales in New York is er niets bij. Van H&M en Topshop tot honderden winkels waar je nog nooit van hebt gehoord, altijd handig voor als je nog iets moet kopen voordat je naar de eilanden gaat. En als niet, dan heb je in ieder geval weer een beetje tijd gedood.

Eten + zee
Om die mall heen staan verschillende kleine eetstandjes, waar je voor 20 pesos een prima bakje rijst met kip achtig iets krijgt. Opeten op de kleine stoeltjes die erbij staan, proberen een praatje te maken met de locals, en dan door naar zee. Want je bent nu redelijk dichtbij een grote boulevard aan het water. Dat is geen mooie boulevard, maar niets in Manila is mooi, dus wat betreft is het wel lekker stijlvast. Gooi je benen over de rand, tuur in de verte, hoppa weer een half uur voorbij.

Borrelen
Inmiddels mag je wel weer richting je hotel of hostel om te douchen en om te kleden. Neem daar maar lekker lang de tijd voor. Zelf ben ik in m’n hostel blijven hangen, maar mensen op Instagram hebben me meerdere plekken getipt die leuk zijn om wat te drinken, en die er inderdaad prima uitzagen op het web. Komen ze; The Henry Hotel, dakterras van City Garden Grand Hotel, Sofitel Manila Bay.

Nachtleven
Mijn jetlag heeft me ervan weerhouden later dan 21:00 wakker te blijven, maar wat ik steeds hoor is dat het enige wél echt leuke aan Manila is, het nachtleven is. Doe even online huiswerk waar je dan precies heen moet, maar het schijnt dus de moeite waard te zijn. Mocht je van ‘midget boxing’ en ‘lady boxing’ houden moet je naar Ringside Bar,in Makati. Dat zat naast m’n hostel en ben ik langs gelopen, níet naar binnen gegaan, maar ik wil niet veroordelend zijn dus misschien is het wel hartstikke leuk, boksende dwergen.

Nu zit de dag er in ieder geval op en mag je weg. Go go go!

Lees hier alle stukken over de Filipijnen

filipijnen manila nachtleven boxing