Het eiland Siquijor, een paar uur ten zuiden van Bohol en Panglao, zorgde ervoor dat ik weer even helemaal verliefd werd, dat de reiskriebels volledig boven borrelde en ik voor het eerst deze reis het gevoel had écht in de Filipijnen te zijn. El Nido en Panglao waren allebei mooi en fijn, maar toerisme heeft flink haar werk gedaan en je merkt dat die plekken grotendeels zijn ingericht op de wens van de buitenlander. Om nog maar te zwijgen over Boracay. Zo niet op Siquijor. Er is nauwelijks een centrum aan te wijzen, geen straat met cafés of restaurants, en er hangt een serene rust in de lucht ondanks dat vrijwel alle hotels waren volgeboekt. Het is het eiland van de sjamaans en de heksen, misschien komt het door de mystieke krachten die volgens de verhalen het eiland over zweven, maar ik wilde hier heel graag veel langer blijven.

Dat ging helaas niet vanwege al geboekte vluchten voor verdere reisplannen, en door een tyfoon elders in het land was het weer in Siquijor ten tijde van mijn bezoek ook al niet al te best. Anderhalve dag zat ik in de regen, daarna een halve dag zon, toen weer volle bak regen. Maar in die halve dag zon ging ik per scooter het eiland over en had niet veel meer nodig dan een paar uur om enorm verliefd te worden.

Algemeen
Huur een scooter. Dat zegt iedereen altijd en ik vanaf nu ook. Want, ik kan sinds Siquijor scooter rijden. Vraag me niet waarom maar in de afgelopen 28 levensjaren ben ik scooters eng gaan vinden en had het dus nooit geleerd. Tot nu. Het moest maar eens over zijn, en dankzij Amy en Froukje, twee Nederlandse meisjes die ik via Instagram had ontmoet op Panglao, kan ik nu net als de rest van de wereld zelf rondrijden. Zoals gezegd is er niet echt een hoofdstraat, dus die scooter heb je nodig. Het meeste speelt zich af in het zuiden, in San Juan. Hier zitten de meeste resorts en heb je zicht op het beroemde Apo Island. Moet trouwens wel als disclaimer zeggen dat door de regen ik maar een klein stukje van het eiland heb kunnen zien; tussen San Juan en waar de haven zit ongeveer.

Activiteiten
De voornaamste activiteit die ik je zou aanraden is die scooter huren, en dan een beetje rond touren langs de verschillende resorts en mooie strandjes. Wat verder populair is op Siquijor is een dagtrip maken naar Apo Islands, waar je struikelt over de schildpadden en beeldschone fotomomenten. Heb ik zelf door het slechte weer helaas niet kunnen doen, maar ik hoorde van meerdere mensen dat Apo Island een hoogtepunt van hun reis door de Filipijnen was. Er zijn niet echt toeristenpunten waar je het kunt boeken, maar het Coral Cay resort biedt het in ieder geval aan. Maar, vraag je hotel of hostel even waar je wezen moet, zij kunnen je vast verder helpen.

Eten & Drinken
Door het gebrek aan uitgaansleven en bijbehorende straat is er niet echt veel over te vertellen, meeste restaurants horen bij de resorts en die benoem ik in het volgende kopje. Wat in ieder geval wel een steengoede plek is, is Baha Bar. Hier heb ik dagenlang gezeten tijdens de regen, waardoor ik kan zeggen dat letterlijk élk gerecht op de zeer uitgebreide menukaart onwaarschijnlijk lekker is. En behalve lekker is het ook nog eens een heel mooie zaak, met extreem lieve mensen in de bediening en vrijwel elke avond iets van live muziek. Echt, ga hier heen.

Slapen
Wat ik van Siquijor begrepen heb is dat het meeste binnen de resorts afspeelt, maar dat je ook als je geen gast bent van het hotel binnen mag komen voor lunch of diner. Wat wel vreemd was, was dat je vrijwel overal een soort entrance fee van 150 of 200 pesos moet betalen, die vervolgens inwisselbaar is bij de bar. Het komt er dus op neer dat ze willen dat je voor minstens dat bedrag uitgeeft in de bar of restaurant, waarschijnlijk om te voorkomen dat mensen kosteloos in hun toko gaan hangen. Een biertje is rond de 60 pesos, een cocktail rond de 200, dus dat komt wel goed en moet je je niet laten afschrikken. Bij de volgende plekken ben ik binnen geweest en kan ik je van harte aanraden.

Vila Marmarine
Beeld- en beeldschone plek, met een eigen strandje en prachtige veranda voor ontbijt, lunch en diner. De eigenaren zijn Japans, waarvan eentje zelfs een tijdje in Nederland heeft gewoond en dus vol trots zijn boek met Nederlandse liedjes liet zien, en pardoes Sinterklaas Kapoentje voor ons begon te zingen. Ze hebben een paar hutjes en kamers, de goedkoopste al voor 800 pesos (€15,-).

Infinity Heights Resort
Een van de duurdere plekken op het eiland, met kamers die al snel rond de €150,- euro per nacht kosten. Maar, het is dan ook wel heel héél mooi. Om er te komen moet je een flink en stijl stuk omhoog met de scooter (maar als je het geboekt hebt komen ze je halen met een busje) en dat stukje brengt je over een prachtige weg met allemaal heel blije mensen. Eenmaal aangekomen bij het resort, dat hoog op de berg ligt, wacht er een infinity pool op je met krankzinnig uitzicht over het eiland. Ook de bar is niet goedkoop, maar oh oh oh wat is het adembenemend prachtig.

Charisma Beach Resort
Fijne plek op het strand met picture perfect palmbomen voor de deur. Kamers kosten rond de 2000 pesos (€37,-) per nacht en zijn het helemaal waard. Hier kun je je geen buil aan vallen.

Coral Cay Resort and Dive Shop
Populaire plek op het eiland, mede doordat ze de tours naar Apo Island aanbieden. Ook hier, goede kamers voor prima prijzen op een prachtige plek.

JJ’s Backpacker Village
Voor wie meer op budget is, ga naar JJ’s. Dorms en een paar private rooms, en dat bed op de dorm heb je al voor 350 pesos (€6,50). Populaire plek, vooral omdat het pal aan het stand ligt en een van de weinige hostels op het eiland is.

Czars Place
Nog meer budget, voor 500 pesos heb je hier een kamer, die van alle gemakken is ontdaan. Ik sliep hier 3 nachten en het was helemaal prima, vooral omdat het recht tegenover Baha Bar ligt. De kamers zijn enorm basic, de badkamer dondert van ellende bijna uit elkaar, maar hé, een bed is een bed is een bed. Czars (ook wel bekend als Ceasars) is vooral bekend vanwege hun feestje dat elke vrijdagavond groots en meeslepend wordt gevierd. In de achtertuin staat een giga podium en elke vrijdagavond is het fissa. Maar, je kunt er dus ook voor een habbekrats slapen. Bijkomend voordeel: je kunt hier niet online boeken dus als je net als ik zonder slaapplek het eiland op komt, hebben ze hier vaak nog wel een bedje voor je.

Tori’s Backpackers Paradise
Nog meer budget, nog meer dorms. Staat hoog aangeschreven op Hostelworld en het terrein zag er prima uit. Ook hier, pal aan het strand, met klein restaurantje op het terrein en zowel dorms als private rooms.

Coco Grove Beach Resort
In de categorie ‘middensegment’ is dit waarschijnlijk wel de winnaar. Echt heel mooi aangelegd, met zwembad, meerdere barren en restaurants, en grote ruime kamers. Als je hier nog kunt boeken zou ik dat meteen doen.

Van en naar Siquijor
Zoals met elk eiland op de Filipijnen zijn er meerdere wegen die je naar Rome brengen. Of in dit geval, naar Siquijor. Siquijor ligt ten zuiden van Panglao, en de meest voor de hand liggende route is om eerst naar Bohol en Panglao te gaan, en dan verder af te zakken naar Siquijor. Er zijn meerdere ferry’s die die tocht aanbieden, en de meeste hebben een stop in Dumaguete. Dit klinkt nu als je er niet bent allemaal als bla-bla, maar zodra je er bent en deze informatie nodig hebt weet je waar het over gaat. Dat gezegd hebbende, je kunt ook vía Dumaguete gaan. Maar weet je, er zijn echt enorm veel opties. Een paar:
– Begin in Cebu City, vliegen naar Dumaguete, van daar een boot (duurt ongeveer een uur) naar Siquijor.
– Begin op Bohol, neem de boot (via Dumaguete) naar Siquijor
– Siquijor heeft een klein vliegveld, ik heb hier niet naar gekeken maar mocht tijd willen besparen (en geen geld besparen) check dan even of je direct op Siquijor kunt vliegen.
– Vliegen naar Dumageute, van daar de boot.

Van Siquijor weer weg ligt eraan waar je heen wilt. Als je naar Cebu terug moet kun je de route nemen die ik hier beschreven heb, maar verder gaat dezelfde vlieger op: Google is je vriend, en anders de mensen in je hotel, hostel of die in de haven werken. De boottijden zijn sterk afhankelijk van het weer, en het ferryschema dat je online kunt vinden is meer een globale indicatie van de mogelijkheden, geen harde feiten. Hou daar dus rekening mee.

Siquijor beach strand Filipijnen