Siargao was het laatste eiland dat ik bezocht tijdens mijn reis door de Filipijnen. Ik had er een week voor uitgetrokken en was vooral van plan om enorm te chillen, hangen, slapen, zwemmen, zonnen, en naar knappe surfmannen te kijken. Want, Siargao is het surfmekka van de Filipijnen. Misschien zelfs wel van Azië. In september zijn er internationale surfwedstrijden, alle scooters hebben zo’n constructie waarmee je surfplanken kunt meenemen, en om de 10 meter zit wel weer een surfshop of surfbar. En, inderdaad, er zijn ook heel, héél veel mooie surfmannen. Maar, toen ik er was viel er een hoop regen. Siargao heeft een ingewikkeld klimaat en is door de Oostelijke ligging (zie kaartje bij de rode pijl) vaak de eerste plek waar een tyfoon overheen raast. Dat gezegd hebbende, het is echt een heerlijk eiland waar ook voor de niet-surfers (zoals ik) genoeg te doen is.

Siargao

Algemeen
Het hele jaar door komen surfers voor de goede golven, maar van augustus tot november zijn ze op hun best. Dat is dan ook het hoogseizoen van Siargao, en prijzen van hotels kunnen dan idioot hoog oplopen. Zoals gezegd, het ligt nogal uit de route, wat betekent dat er geen massahotels zijn en alles heel klein, schattig en gemoedelijk is. Maar, ook snel vol. Ik ben normaal voorstander van niet teveel vooraf regelen en dan ter plekke slaapplekken regelen, maar misschien moet je hier maar een uitzondering maken. De leukste plekken waren allemaal zó vol, dat de mensen achter de recepties een beetje moesten gniffelen toen ik vroeg of er nog kamers vrij waren.

Dan, doordat het zo onontdekt is, zijn de wegen praktisch leeg. En dat is geweldig, want behalve prima golven is het binnenland ook enorm mooi, dus huur een scooter en rij je neus achterna. Veiliger dan hier ga je het niet snel vinden. De plek om te surfen heet Cloud Nine, en in General Luna zitten de meeste hotels. Hou die namen dus in de gaten als je op zoek gaat naar een slaapplek.

Activiteiten
Ja, die scooter huren dus, maar dat is misschien wel een beetje open deur want dat is op elk eiland leuk. Dan, surfen, had je ook al kunnen raden. Ook leuk, eiland hoppen. Ook hier had ik vette pech met het weer dus de eilanden die ik zag waren gehuld in grijze lucht, regen en wind, wat niet echt de meest ideale omstandigheden zijn voor eilanden. De meest populaire eilandhop tour brengt je naar Guyam Island, Daco Island en Naked Island. Lunch included, ik betaalde 950 pesos (€18,-).

Ongeveer anderhalf uur rijden met de scooter van General Luna is Magpupungko Beach, met de bijbehorende beroemde Rock Pools. Een stukje strand waar je 50 pesos entree voor moet betalen, en waar een, ja tja, nou eigenlijk letterlijk een rock pool is. Als in, een soort natuurlijk zwembad in de rootsen. Google het maar even. Ontzettend leuk en mooi, zeker heen gaan. Wel opletten: je kunt er alleen heen als het eb is, dus check dat even voordat je aan de tocht begint. Die tocht is trouwens enorm leuk, en brengt je door allerlei kleine dorpjes waar iedereen vrolijk de straat op stuitert om naar je te zwaaien.

Eten & Drinken
Zoals gezegd, er is niet zo gek veel. Maar, wat er is, is heel leuk. Op Siargao houden ze wel van een feestje, maar omdat er niet veel mensen zijn hebben alle plekken met elkaar afgesproken dat er per avond maar één feest is. Elke avond is dus ‘van’ een andere club / tent. Dat wisselt, dus vraag het even aan iemand je hotel of hostel. Iedereen is hiervan op de hoogte, dus geen zorg, het komt goed.

Mama’s Grill
Een instituut op het eiland, iedereen kent Mama’s Grill, en iedereen komt hier keer op keer terug vanwege de krankzinnige goede sausen die over het eten heen komt. Dat eten is net als in de rest van de Filipijnen hoofdzakelijk vlees, maar echt zó lekker.

Bravo Beach Resort
Heerlijke plek waar ik vele uren heb doorgebracht om voor de regen te schuilen. Een grote open ruimte pal aan het strand, met een klein zwembadje erbij zelfs. Alles op de kaart is lekker, wel redelijk prijzig, maar ach. Ook fijn; er zijn grote hangbanken, hangmatten, en overal stopcontacten. Je kunt hier trouwens ook een kamer boeken, en naar wat ik begreep is er zelfs een kleine dorm.
Check hier beschikbaarheid & prijzen

Café Loka
Voor de deur bij de beroemde Cloud Nine, dus hier is het goed aapies kijken. Lekkere fruitsappen en een simpel maar prima menuutje, is dit een ideale plek om een keer te komen lunchen.

Siargao filipijnen beaches

Slapen
Zoals gezegd, je kunt het beste van tevoren boeken om zeker te zijn van de leukste plekken. Als dat nou toch niet gelukt is, of het is boven budget, ga er dan gewoon een avond of middag heen voor diner of lunch.

The Smiling Pig
Spotgoedkoop hostels waar je voor 300 pesos (€5,60) al een bed op een slaapzaal hebt. Maar, daar is dan ook alles mee gezegd. Ik heb er drie nachten geslapen maar de douches waren zó smerig dat ik steeds stiekem ben gaan douchen bij een luxe hotel om de hoek. Aan de andere kant, dit hostel, dat net een paar maanden open is, is rap op weg om de populairste van het eiland te worden. Mensen gaan hier niet meer weg, ik sprak iemand die in november was aangekomen en nog steeds niet wilde uitchecken. En dat was half januari, mind you. De sfeer is behoorlijk intens, het wordt gerund door Mona en Hunter, die de namen van iedereen die er slaapt uit hun hoofd kennen. Ik kan boeken volschrijven over wat ik hier heb meegemaakt maar beter ga je het zelf ondervinden. Let wel: het is niet voor iedereen en je zal niet de eerste zijn die er na een nacht weer gillend weg gaat. Of, die maandenlang blijft…

Paglaom Hostel
Nog goedkoper dan The Smiling Pig en vooralsnog by far de populairste budgetplek van het eiland. Ook hier moet je wéken van tevoren boeken, en ook hier krijg je nul komma nul comfort. Maar wel een hele stapel nieuwe beste vrienden en waarschijnlijk de leukste tijd van je leven.
Check hier beschikbaarheid & prijzen

Kermit Surf Resort
Hier heb ik mijn islandtour geboekt, maar ze zijn vooral beroemd vanwege hun surfkampen. In een week leren ze je alles, en aan het eind van de week kun je zowaar een golf ‘pakken’. Sinds kort hebben ze een steenoven waarmee ze officieel de beste pizza’s van het eiland op je bord leggen.
Check hier beschikbaarheid & prijzen

Isla Cabana Resort
Deze staat in de top 3 van plekken waar ik had willen slapen. Niet goedkoop, maar oh zó mooi. Dit kleine resort heeft twee zwembaden, prachtige vrijstaande villa’s als kamers en is pal aan één van de mooiste stukjes strand van het eiland.
Check hier beschikbaarheid & prijzen

Kalinaw Resort
En deze staat op nummer 2, en is ook meteen ongeveer de duurste van het eiland. Tja. Ik heb hier twee keer een glas wijn gedronken en dat glas is letterlijk net zo duur als een nacht in The Smiling Pig, maar hé, het was het waard. Dit hele resort ziet eruit zoals in koffietafelboeken met “best hotels” op de kaft. Een kamer doet al snel €300,- (say whuuuut?!), maar je kunt hier prima een keer gaan eten. Ook duur, maar minstens zo’n fijne ervaring.
Check hier beschikbaarheid & prijzen

Siargao Bleu
En deze staat op nummer 1, ook omdat ik hier daadwerkelijk geslapen heb natuurlijk. Het is namelijk mijn traditie om een reis af te sluiten in een mooi hotel, en dat was deze reis Siargao Bleu. Ik ga er later nog meer over vertellen maar wel kan ik je zeggen dat dit hotel zonder twijfel het mooiste hotelzwembad ter wereld heeft.
Check hier beschikbaarheid & prijzen

Siargao Bleu resort most beautiful hotel pools

Van en naar Siargao
Er zijn grofweg twee logische routes: vanaf Cebu gaat er één keer per dag een directe vlucht (duurt een klein uurtje) naar Siargao met Cebu Pacific. Let op: deze vlucht kun je om volstrekt onbegrijpelijke redenen alleen via de app of site van Cebu Pacific boeken, en dus niet via Momondo, Kayak of Skyscanner. Bovendien is het een héél klein vliegtuigje en verkoopt het heel snel uit, dus boek op tijd. Een andere logisch optie is om vanaf Manila naar Surigao te vliegen (anderhalf uur), en vanaf daar de boot te nemen naar Siargao. Vluchten zijn schaars en prijzen kunnen snel hoog oplopen, dus boek dit van tevoren. Toen ik op Siargao was hoorde ik verhalen over dat een directe vlucht van Manila komt, maar ik weet niet precies met welke maatschappij. Maar dat kan interessant zijn dus.