Na de toestand van Boracay ging ik met de staart tussen de benen richting Panglao, een klein eiland voor Bohol, en de twee zijn met een brug verbonden. Wie naar de Filipijnen gaat heeft ongetwijfeld van Bohol gehoord, want daar zijn de beroemde Chocolate Hills. In plaats van op Bohol te slapen koos ik voor Panglao, wat een prima uitvalsbasis is voor Bohol.

Algemeen
In het zuiden van Panglao zit Alona Beach, het meest populaire stuk van het eiland. Hier zitten ook de meeste hotels, hostels en restaurants. Alles dat direct aan het strand zit is vrij duur, zowel qua slapen als qua eten. Maar als je een klein stukje van het strand af gaat worden de prijzen een stuk beter. Alona Beach is ongeveer een half uurtje rijden van de haven.

Activiteiten
De grootste attractie zijn natuurlijk de Chocolate Hills. Grote bolle heuvels waarvan niet precies bekend is hoe ze zo gevormd zijn. De locals hebben daar allerlei wilde theorieën over, en die zijn sowieso leuker dan de wetenschappelijke (iets met erosie ofzo). Zo is er het verhaal dat er twee reuzen zijn geweest die dagenlang met elkaar gevochten hebben, en daardoor de grond zo hebben omgewoeld dat de heuvels zijn ontstaan. Een ander verhaal is dat van Arogo, een reus die verliefd werd op Aloya. Zij overleed, en daardoor was hij zo verdrietig dat zijn tranen in heuvels veranderden. Doe ermee wat je denkt dat goed is. Tijdens de droogste periode van het jaar zijn de heuvels trouwens bruin, wat de reden is dat ze zo heten. Ik vond het echt een hoogtepunt van m’n reis, dus ga hier zeker heen. Er is een viewpoint waar je lang in de verte kunt turen, maar je kunt ook quads huren en er doorheen scheuren.

Verder is Bohol beroemd om de Tarsiers, de spookdiertjes. Kleine beestjes die op een combinatie van een aapje en Gollum van Lord of the Rings lijken. Er zijn twee plekken waar je ze kunt zien; Philippine Tarsier Sanctuary in Corella en de Loboc Tarsier Sanctuary. Die laatste is minder ethisch verantwoord, maar wel de populairste omdat het op 5 minuten rijden van de Chocolate Hills zitten.

bohol tarsiers spookdiertje panglo filipijnen

Dan is er nog de Loboc River, ook op Bohol, en die loopt dwars over het eiland. Al deze dingen kun je samen doen in een tour, die overal in Alona Beach wordt aangeboden. Voor 400 pesos heb je een plekje op de bus, en die bus stopt overal. Entree voor de dingen die je wil zien zit daar niet bij, de Hills kosten in ieder geval 50 pesos, dus daar hoef je het niet voor te laten. Het nadeel van die bus is dat je ook stopt bij dingen die minder interessant zijn, een kerk waar echt geen reet aan is, een half vervallen museum, etc. Wat leuker is, is om een scootertje te huren en zelf op pad te gaan. Voor 500 pesos heb je er eentje voor 24 uur, en de route van Alona naar de Hills is echt wonderschoon. Maar, wel een flinke tocht, als je het in één ruk zou rijden duurt het ongeveer anderhalf uur, dus beter maak je er een dagtrip van en stop je op verschillende plekken, er is genoeg te zien.

Eiland hoppen is ook populair, en worden net als de Chocolate Hills-tour overal aangeboden. Ik heb er eentje gedaan voor 700 pesos, maar dat was een grandioze teleurstelling. Je stopt op Balicasag Island en op Virgin Island, maar het viel nogal tegen. Ik had ook pech met het weer, maar los van dat is het ontzettend toeristisch en niet echt de moeite waard. Balicasag schijnt wel heel mooi te zijn overigens, maar beter ga je er ‘gewoon’ heen, en dus niet met een tour.

Dan, aan de overkant, aan het vaste land van Cebu, zit Oslob, en dat is de plek waar je heen gaat om met walvishaaien te zwemmen. In plaats van eerst naar Oslob te gaan kun je prima gewoon meteen naar Panglao gaan, want vanuit Panglao worden er heel veel dagtrips aangeboden naar Oslob. Ik heb dit niet gedaan, want ik vind het niet ethisch. Die beesten worden gevoerd waardoor ze op die plek blijven, en dat verneukt het hele ecosysteem. Van meerdere mensen die het wel hebben gedaan hoorde ik dat het enórm toeristisch is, en als er dieren worden ingezet ter vermaak van toeristen haak ik altijd af.

Eten & Drinken
Zoals gezegd, alles dat direct aan het strand zit heeft vrij hoge prijzen. Maar ’s avonds is het hier wel leuk biertjes drinken, dus loop vooral een rondje en zie maar waar je terecht komt.

Giuseppe
Stukje lopen van Alona Beach, maar wel met geweldig goede pizza’s.

Noah Pizza
Dichterbij het strand en minstens zo goed. De pizza’s zijn enórm, prima om eentje te delen dus.

Isis
Groot restaurant pal aan het strand met redelijk ongelukkige naam, maar wel een heel goede Thaise keuken. En dit allemaal met een pracht van een zonsondergang.

Slapen
Meestal boek ik iets voor de eerste nacht, en ga dan op zoek naar iets anders of ik verleng m’n verblijf. Maar ik moet zeggen, die strategie zit me ook wel eens dwars. Veel is namelijk vol, en dan ben je genoodzaakt bij minder leuke plekken te slapen die vaak nog duurder zijn ook, zoals nu het geval was in Panglao. Dus wees gewaarschuwd.

Alona Hammocks
Enórme hippie dippie toestand. Je slaapt in hangmatten of op de grond, er is een soort van douche maar eigenlijk niet en heel brakke wc’s. Maar, daar krijg je wel geweldig lieve mensen voor terug. De sfeer deed me denken aan een soort lieve sekte, waar iedereen elkaar kent en waar iedereen veel langer blijft dan ze dachten. Ongeveer iedereen die ik er ontmoet heb verbleef er al weken, en kwam er maar niet weg. Nu is de sfeer heel leuk, maar het slapen op de grond brak me na 3 nachten echt op. Net als het totale gebrek aan privacy, want je slaapt op je matje onder een klamboe, tussen anderen. Dat betekent dus wakker worden en je buurman aanstaren. Voor de ervaren backpacker dus, die sfeer het belangrijkst vindt en het niet erg vind om privacy, hygiëne en elke vorm van comfort in te leveren.

Moon Fools Hostel
Meest populaire hostel op het eiland, en vaak vol. Prima dorms, private rooms en snelle wifi.

Paragayo Resort
Heb ik niet zelf geslapen, maar mensen die ik heb ontmoet wel. Prima plek mét warme douche, een schattig binnentuintje en op een goede locatie.

Beach Rock Resort
Na Alona Hammocks ging ik op zoek naar iets nieuws, en aangezien alles dus vol zat kwam ik uiteindelijk terecht bij Beach Rock Resort. Geen bal aan, maar wel een goede plek en ach, een bed is een bed. Mocht je met je handen in het haar zitten loop hier dan vooral even langs, ze bieden geen kamers aan online dus hebben vaak nog wel een bedje over. Groot pluspunt: de wifi deed het uitstekend.

Henan Resort
Wie zin heeft om flink wat knaken over de balk te smijten, dit is je plek. Loeidure kamers (rond de €300,- p/n), met een geweldig zwembad en fantastisch strand. Ik heb hier – uiteraard – niet geslapen, maar heb me wel een dag bij het zwembad geluld. Gewoon heel arrogant kijken en gaan liggen, niemand die er wat van zei.

Van en naar Panglao / Bohol
Bohol heeft een klein vliegveldje met beperkte vluchten, de meest voor de hand liggende (en goedkope) manier is echter om me de boot te komen. De haven waar je binnenkomt heet Tagbilaran, en is vanaf Cebu ongeveer 2 uur varen. Tenminste, als er geen vertraging is. Er gaan veel boten van verschillende maatschappijen, dus je moet even kijken als je er bent wat de tijden zijn. Van Cebu Airport naar de pier van Cebu is ongeveer een half uurtje rijden, en op het vliegveld staan tientallen taxi’s. Van Tagbilaran gaan er boten naar Cebu, Dumaguete en nog een paar plekken, maar dat ligt een beetje aan het seizoen.

Lees hier alle stukken over de Filipijnen