Coron en El Nido zijn twee plekken die vaak in één adem worden genoemd, omdat ze relatief dicht bij elkaar liggen en ze goed met elkaar verbonden zijn. Bijvoorbeeld door de magische boottrip die ik heb gemaakt, waar ik hier al over vertelde. Mocht je keuzes moeten maken, zou ik Coron zo kort mogelijk doen, en wat meer tijd vrij maken voor El Nido. Coron Town is lelijk, zonder duidelijk centrum, zonder stranden, vies, druk, eigenlijk een soort klein Manila. De rest van het eiland is beeldig, maar het stadje zelf, meh. El Nido daarentegen is fijn, overzichtelijk, en met een ontzettende backpackersvibe. Een klein stoffig straatje met tientallen restaurantjes, cafes, hostels, hotels, winkeltjes – een soort Thailand, maar dan niet zó overstroomd met dronken Britten, al zijn die er ook zeker. El Nido is leuk genoeg voor vier dagen, maar veel langer dan dat gaat het je vervelen. Denk ik. Goed, dan, wat te doen in die dagen?

Tours
Er zijn verschillende eiland-hop-tours, A, B, C en D. Sommige winkeltjes bieden nog meer tours aan, maar die 4 zijn de hoofdtours. In Calle Hama, de ‘hoofdstraat’ (die zo klein is dat je het nauwelijks een straat kunt noemen), zitten tientallen kleine hutjes en winkeltjes die ze aanbieden, en er worden overal vaste prijzen gehanteerd. Tour A is 1200 pesos (€22,-), tour B 1300 pesos, tour C 1400 pesos en tour D 1200 pesos. Ze vertrekken rond 08:00, en zijn rond 16:00 weer terug. Elke tour laat een vast aantal spots zien, wat betekent dat je die plekken wel met een hoop andere toeristen om je heen ziet. Nog steeds is het prachtig, maar als je zoals ik net drie dagen op onbewoonde eilanden hebt gezeten valt het eigenlijk allemaal in het niet. Maar, zeker tour A en C zijn alsnog de moeite waard.

Andere activiteiten
Scooter huren
Wie geen zin heeft in een georganiseerde trip kan ook zelf op pad gaan. Voor zo’n 500 pesos huur je een scooter voor een dag, en in een goede anderhalf uur kun je het hel El Nido-rondje rijden. Hou er wel rekening mee dat grote delen van de weg onverhard zijn en vrij lastig te besturen zijn. Een paar plekken om op te zoeken;
– Nacpan Beach (lang stuk strand met indrukwekkende schoonheid)
– Dali Beach (populair bij surfers)
– Bulalacao Waterfalls (voor klimmen en zwemmen)
– Cadlao Island (het dichtstbijzijnde lagoon om te snorkelen)
– Marimegmeg Beach, zie foto hieronder (heel lekker strand met zonsondergang, fijne strandtentjes waar veel reggae wordt gedraaid)

marimegmeg beach El Nido filipijnen

El Nido zipline
Van het vaste land van El Nido naar een klein eilandje er vlak voor, terwijl je in een tuigje aan een soort kabelbaan hangt. Vrij toeristisch, de pret duurt nog geen minuut, maar ach, het is best geinig. Dit heb ik niet zelf gedaan, maar de zipline hangt naast Marimegmeg Beach waar ik een dag heb gelegen en de mensen dus steeds over de zee zag vliegen.

Tricycle
Wat de tuktuk’s voor Thailand zijn, zijn de tricycles voor de Filipijnen. Er worden min of meer vaste tarieven gehanteerd, en ze zijn totaal niet ontvankelijk voor afdingen. Een ritje van 10 minuten kost rond de 100 pesos, en van 45 minuten rond de 1500. Maar ze staan overal, ideaal dus voor wie, net als ik, geen scooter kan rijden.

Duiken
Ik kan niet duiken en het lijkt me doodeng, maar voor wie dat wel als muziek in de oren klinkt, El Nido is je plek, en naar wat ik heb gehoord is het heel mooi. Er zijn tientallen plekken die het aanbieden, maar je kunt ook even aan Google vragen waar je het beste wezen kunt.

Eten & drinken
Genoeg te doen, genoeg te zien. Wie de authentieke Filipijnse keuken wilt ontdekken komt hier bedrogen uit, want vrijwel overal staat Westers eten op het menu. Een paar adressen die het bezoeken waard zijn.

El Nido Boutique & Art Café
Eén van de populairste plekken, en altijd vol en druk. Het is een winkel, restaurant met prima eten, bar, er spelen vaak bandjes, kortom, genoeg te doen. Ook leuk, heb je je boek uit en op zoek naar een nieuwe? Hier staat een grote kast waar je jouw boek mag ruilen voor eentje op de plank.

Sun Bar
Bij Marimegmeg Beach zit een klein tentje, tegen de rots op gebouwd, met wederom loeiharde reggae muziek uit de speakers en ijskoude biertjes. Extreem fijne plek, ik heb er uren doorgebracht.

Sun Bar marimegmeg beach el nido filipijnen

V & V Bagel
Ja echt, een bagelzaak. Verdomd goede bagels ook. Wel knettertje duur voor Filipijnse begrippen, en met omgerekend zo’n €5,- per bagel ook wel voor Nederlandse begrippen.

Trattoria Altrove
Ook zoiets vreemds, maar dit is dus een échte goede pizzeria. Met steenoven en alles! Ze importeren de mozzarella, ze hebben échte parmaham, en dit alles resulteert in een tering lange rij voor de deur. Ja, het is wat. Maar, koop een biertje voor in de rij, de pizza is het wachten meer dan waard.

Pukka Bar
Voor wie écht helemaal het zuipende backpackersleven in wil stappen, Pukka Bar is je plek. Pal aan het strand, elke avond een vrij wonderlijke mix van live reggae en oude 90’s hitjes, verblindende discomuziek en tientallen redelijk tot extreem dronken lallende lieden.

schermafbeelding-2016-12-27-om-15-47-38

Slapen
Mijn advies; boek iets voor de eerste 2 nachten, en ga daarna op zoek naar een nieuwe plek. Er zitten zo veel prima kleine hotels en guest houses, er is altijd wel een bed te vinden. Waar je in ieder geval goed zit zijn de volgende.

Spin Hostel
Zonder twijfel één van de beste hostels waar ik ooit geslapen heb. Hier begrijpen ze het echt helemaal. De stapelbedden zijn bijna net zo breed als mijn eigen tweepersoonsbed, het matras is zacht, de lockers groot genoeg om zelfs je hele backpack in te stoppen, naast je bed een plankje met 4 (!!) stopcontacten, schone mooie douches en wc’s, het ontbijt blijft staan tot een uurtje of 11, half 12, grote gemeenschappelijke ruimte, veel gezamenlijke activiteiten (hoef je niet aan mee te doen, kan wel), en op kruipafstand van alle leuke cafés en restaurants. Het is redelijk prijzig voor een hostel (ik betaalde ongeveer €20,- voor een bed op een vierpersoons slaapzaal), maar het is het geld meer dan waard. En, het is zo ongeveer de enige plek in El Nido waar de wifi een béétje werkt, en je Filipijnse simkaart goed tot zeer goed bereik heeft.

El Nido Beach Hotel
Niet heel spectaculair, maar een prima hotel op een goede plek. Ruime kamers met uitzicht op zee. Heb hier twee nachten geslapen en was helemaal oke.

Island Front Cottages
Niet geslapen, wel veel gezeten. Dit hotel zit iets zuidelijker, in Corong Corong, maar dat is nog steeds maar een klein kwartier van El Nido. Als je binnenkomt ziet het er super basic en een beetje viezig uit, maar ze hebben een waanzinnig leuk terras met prachtig uitzicht op zee. Kamers kosten 500 pesos (iets meer dan €9,-), en naar wat ik hoorde zijn ze schattig en oke. Maar, je komt er voor het uitzicht. Ooh zo mooi.

El Nido Island Front Cottages Filipijnen

Van en naar El nido
El Nido heeft een vliegveld(je), maar met zeer beperkte vluchten. Swift Air vliegt van en naar El Nido, maar vrijwel alleen naar Manila. Als je van Manila komt heb je een paar opties. Of je vliegt naar Coron en pakt vanaf daar een boot, of je neemt vanaf Manila een ferry. Van Manila naar El Nido duurt een dag, en naar wat ik hoorde is die boot en de tocht de hel op aard. Maar, wel spotgoedkoop. Wat ook kan, is vliegen op Puerto Princessa. Dat ligt op zo’n 5 uur rijden van El Nido, en is beter aangesloten met de rest van de vliegvelden in de Filipijnen. Ik ga van El Nido naar Puerto Princessa, om vanaf daar een vlucht verder te pakken. Busritten naar Puerto worden net als de boottours overal aangeboden, kun je heel makkelijk ter plekke een dag van tevoren regelen, en kosten rond de 500 pesos.

Lees hier alle stukken over de Filipijnen