Geen plek op aard die langer op mijn verlanglijst stond dan Cinque Terre. Niet in diep oost Azie, of onherbergzaam Zuid-Amerika, maar ‘gewoon’ in Europa, ‘gewoon’ in Italië. Zo’n anderhalf uur boven Pisa liggen vijf kleine dorpjes die samen het wereldberoemde en inmiddels door Unesco erkende gebied Cinque Terre vormen. De vijf zijn, van noord naar zuid; Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomagiorre. Wie een bezoek op de planning heeft staan en zich voorzichtig aan heeft gebogen over online huiswerk zal waarschijnlijk, net als ik toen ik de eerste keer ging, al snel door de bomen het bos niet meer zien. Dit stuk Italië is ongekend populair, er is verschrikkelijk veel over geschreven en er is onnoemelijk veel te doen. Twee jaar geleden ging ik er voor het eerst heen en ik weet nog dat toen ik de gekleurde huisjes voor het eerst zag ik écht even sprakeloos was door hoe mooi het was. En, het is één van de weinige plekken op aard die in het echt net zo mooi is als op de vele foto’s die ervan zijn gemaakt. Het stelt je niet teleur. Promise.

Algemeen

Wie vertelt naar Cinque Terre te gaan wordt al snel overstroomd met verhalen over hoe AFSCHUWELIJK DRUK HET IS GA ER NIET HEEN, en meer van die strekking. Ik zou overspoeld worden door toeristen met selfiesticks, alle restaurants zouden vol zitten, je kon nergens meer slapen, het is onbetaalbaar duur en meer van dat soort enge dingen. Welnu, dat is allemaal niet waar. Of nou ja, bijna niet waar. Ik was er in twee keer in juli en een keer in mei. En ja, in juli is het aanzienlijk drukker en wat vooral voor Nederlandse toeristen nog wel eens als storend ervaren kan worden: het zijn overwegend Amerikaanse toeristen die je tegenkomt. Maar weet je, het is op een willekeurige zaterdag in de Kalverstraat ook heel druk. Bovendien vind ik het altijd heel irritant als mensen klagen over een teveel aan toeristen, je bent namelijk zelf óók een toerist. Als je heel slecht tegen drukte kan kun je misschien beter naar Mongolië gaan, daar woont bijna niemand. Dat gezegd hebbende, het is wel af te raden om in augustus naar Cinque Terre, of uberhaupt Italië te gaan, want dan heeft heel Italië vakantie en ik kan me zo voorstellen dat het dan wel een tik heftig is. De dorpen zijn ook in het voor- of najaar heel mooi, mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen.

Overzicht van de dorpen

De dorpen hebben gemeenschappelijk dat ze stuk voor stuk krankzinnig mooi zijn, maar onderling zijn er wel verschillen. Ze zijn allemaal op rotsen gebouwd dus wie slecht ter been is moet misschien zijn of haar bestemming heroverwegen.

Monterosso (al mare)

De grootste van de vijf en hier rijden zelfs een paar auto’s rond, terwijl de anderen allemaal autovrij zijn. Monterosso is vooral ideaal voor een goede stranddag, er is een gratis openbaar strand waar je je handdoekje neerlegt en gaat bakken, of betaalde bedjes. De prijzen wisselen maar denk aan een tientje per persoon per bedje, voor de hele dag. Kom vroeg, aangezien het de enige goede strandplek is zijn de beste bedjes snel vergeven. Er is een begraafplaats hoog op de rots, een mooie wandeling die je grandioos goed uitzicht geeft over het dorp, en verder is het redelijk vlak. Mocht je dus inderdaad slecht ter been zijn kun je hier het best uit de voeten.

Vernazza

Mijn favoriet, en ik denk ook wel de mooiste van de vijf. Het heeft één hoofdstraat en verder allemaal kleine sluip door kruip door straatjes, een kleine
haven met mini-strandje en twee oude torens waar je in kunt klimmen voor nog meer uitzichten. In tegenstelling dat buurvrouw Corniglia heeft Vernazza direct toegang tot zee, dus vanaf hier kun je de ferry nemen naar de andere dorpen, of een privébootje huren. Klinkt duur, maar valt reuze mee. Voor 40 euro vaar je naar Riomaggiore, en ook al is dat een stuk meer dan de paar piek die je voor de ferry betaald, het is wel stukken leuker. Vraag degene die je bootje vaart of je halverwege even een duik mag nemen en voel je de koningin te rijk.

Corniglia

Dit is met 200 inwoners de kleinste van het stel. Het is zo hoog op een klif gelegen dat het geen directe toegang heeft tot zee, en dus ook geen haven heeft. Wees gewaarschuwd als je hier met de trein komt: je moet een trap van 365 treden beklimmen om er te kome n dat is echt voor niemand leuk. Er gaan ook busjes van het station naar boven, maar dan moet je daar weer op wachten en dat is ook maar gedoe. Wat veel leuker is, is om in Vernazza te beginnen, en vanaf daar het wandelpad te lopen naar Corniglia. Dat duurt ongeveer anderhalf uur, is ook voor de niet fitte onder ons (waaronder ik) prima te doen en doorspekt van prachtige uitzichten.

Manarola

Na Vernazza mijn favoriet. Er is een mooie haven met grote rotsblokken waar je vanaf kunt springen, op kunt zonnen, picknicken, verzin het maar. Enorm fotogeniek, met ook hier kleine kruip-door-sluip-door straatjes en beeldschone uitzichten. De sfeer vond ik hier het leukst. Vooral bij de rotsen aan het water hing een vrolijke backpack vibe, met tientallen jongeren die op een handdoekje op de stenen liggen te zonnen. Klinkt niet heel comfortabel en zo zag het er ook niet uit, maar als je er eenmaal tussen ligt voelt het eigenlijk best prima.

Riomaggiore

Vond ik, eerlijk gezegd, de minst leuke. Niet omdat het er per se stom is, maar het is vrij groot en er hangt een andere sfeer, waarschijnlijk omdat dit dorp het eerste dorp is en dus veel dagjes mensen vanuit La Spezia krijgt. Ook hier een hoofdstraat en veel zijstraatjes, maar ook met veel restaurants en cafées die ‘tourist trap’ schreeuwen. Aan de andere kant, het is hier wel het meest levendig. Dus mocht je op zoek zijn naar een avond dansen en doorzakken heb je daar hier de beste kans op.

Hoe kom je er

Alle dorpen zijn fantastisch te bereiken met de trein. Sterker, dat is zo goed als de enige manier. Kom je rechtstreeks uit Nederland dan kun je het beste vliegen op Genua of Pisa, en vanaf daar treinen naar één van de vijf dorpen. Als je op Pisa vliegt moet je waarschijnlijk overstappen op La Spezia, vanaf Genua weet ik niet hoe de treinen gaan. Ben je met de auto aan het rondrijden door Italie? Die ga je in Cinque Terre niet nodig hebben. Alle dorpen behalve Monterosso zijn autovrij dus je kúnt er niet eens met de auto komen. Ik heb wel eens mijn auto geparkeerd in een parkeergarage in La Spezia, en ben vanaf daar verder gegaan met de trein. Dat is dus ook een optie. Nogmaals: ga niet met de auto naar Cinque Terre.

Hoe kom je van A naar B

Of beter, hoe kom je van dorp naar dorp. De trein is dus je beste vriend. Van het ene dorp naar het andere duurt een minuut of 4, en als je een los kaartje koopt is dat €4,-. Je kunt ook meerdaagse kaartjes kopen, maar dat zie je vanzelf bij de vele ticketmachines op de stations. Er gaan ook boten tussen de dorpjes, grote witte ferries. Heel leuk om de dorpjes vanaf het water te zien dus doe dat zeker ook een keertje. Volgens mij kost dat iets van 7 euro, niet heel veel meer in ieder geval. Een derde optie is om de vele wandelpaden te gebruiken, zie volgende punt.

Wandelen in Cinque Terre

Wandelen is méga populair. Je ziet mensen of op slippers lopen, of op heel serieuze bergschoenen. Bij wijze van spreken. Tussen vrijwel alle dorpen en ook de dorpen/stadjes buiten de vijf zijn verbindende wandelpaden, de meeste langs de kust en dus met spectaculaire uitzichten. Sommige zijn heel goed te doen en ook voor niet-wandelaars easy peasy, maar er zitten ook paden bij die wel wat serieuzer zijn. Ik liep ooit van Vernazza naar Corniglia en dat wat prachtig en goed te doen. Serieuze bergschoenen hoeft niet altijd, zeker niet als je maar één track doet, maar ik zou het niet op slippers doen in ieder geval. Neem voldoende water mee, sommige tracks zijn wel wandelingen van een uur of 3. Die paden zijn niet gratis trouwens, uit m’n hoofd kost een wandelpas 7 piek, maar dat merk je vanzelf want aan het begin van die paden staan tentjes waar je zo’n kaartje kunt kopen. Ga zeker een keer zo’n wandeling maken trouwens, je krijgt echt beeldige uitzichten die je anders niet te zien krijgt en zo loop je al die limoncello’s er ook weer af.

Waar te slapen

Als je alleen een lang weekend gaat dan zou ik altijd aanraden om toch, ondanks wat je veel leest online, een slaapplek ín de vijf dorpjes te zoeken. Veel mensen zullen je aanraden om iets in La Spezia te boeken en dan vanaf daar de dorpjes te bezoeken, maar ik zou niet weten waarom je dat zou doen. Een slaapplek vinden in de dorpjes kan bést even een zoektocht zijn, er zijn nauwelijks grote hotels dus je bent aangewezen op B&B’s en Airbnb, maar dan zit je wel ín de dorpjes en hoef je niet elke dag te eindigen in een drukke trein. De mooiste slaapplek vond ik ooit in Vernazza, en daar lees je hier alles over. Verder heb je in Manarola en Riomaggiore de meeste kans op slagen. Doe wat huiswerk, vraag het Google, en wacht niet te lang met boeken want er is niet veel plek en de echte pareltjes zijn al lang van tevoren volgeboekt.

Wat is er te doen

Ja, nou, het zijn een soort openluchtmusea. Je kijkt je ogen uit. Dát is er te doen. Verdwaal in de kleine straatjes, klim naar Corniglia tot je benen er van trillen, wandel langs de zee, spring van de rotsen in de haven van Manarola, maak drieduizend foto’s omdat je gewoon níet kunt geloven hoe mooi het is, hang een dag of middag aan het strand van Monterosso, maak een uitstapje naar in de buurt gelegen plekken als Camogli of San Fruttuoso, eet veel pasta, drink veel wijn en limoncello – la vita e bella. Nu al zin in m’n volgende bezoekje.