Alles wat je moet weten over Bilbao

Ik vertelde je laatst al waarom Bilbao in Spanje echt bovenaan je lijstje moet staan. Het is de perfecte bestemming voor een tripje van een paar dagen, en door het lekkere weer, het eten en de Spaanse taal voelt het toch als (een langere) vakantie. Dat is misschien met meerdere bestemmingen wel zo, maar Bilbao is juist zo fijn omdat je niet een compleet dagprogramma samen hoeft te stellen om alles te kunnen zien. Ik was er vier dagen en dat was perfect.

Waar te slapen

Ik sliep in het Barceló Bilbao Nervión, en dat is niet alleen een prachtig hotel waar niets op aan te merken is (lees: lekker slapen, goede douche en ontbijt met gebakjes waar je helemaal wild van wordt), de locatie is ook nog eens perfect. Het hotel kijkt uit op de Nervión, de rivier die dwars door Bilbao loopt. Op vijf minuten loopafstand vind je de wijk Casco Viejo, het oude centrum waar je moet zijn voor een borrel of je avondmaal. Op een kleine tien minuten lopen van het hotel loop je de grote winkelstraat in (ik zou het liever een laan noemen, want heel mooi) met bomen aan weerszijden. Daar vind je de bekende Spaanse ketens en nog meer moois. En winkelen ga je sowieso even doen tussendoor, want óók al hebben we Zara en Mango in Nederland ook, je betaalt in Spanje minder. En dat is gewoon leuk, want een leren jasje van 80 euro in Nederland kun je daar zomaar voor 65 euro vinden. Zonder dat het sale is. Ik bedoel maar.

Waar te eten

Casco Viejo
Ik noemde ‘m eerder al, maar in deze wijk moet je dus echt zijn als je gezellig Spaans wilt eten. Je vindt er pleintjes met zóveel tapasbarretjes dat kiezen moeilijk is. Ik raad aan om (net als de Spanjaarden zelf) op verschillende plekken iets te gaan eten. Met bijpassende wijn natuurlijk.

Claudio, la feria del jamón
Als je een liefhebber bent van welke Spaanse ham dan ook, moet je sowieso even bij Claudio langsgaan. Dit restaurantje zit aan het begin van de Casco Viejo, en ze verkopen er voornamelijk borrelplanken met ham en kaas, bijpassende rode wijn en brood. Duidelijk ook een plaatselijke favoriet, want het zit er stampvol met Spanjaarden.

Alles wat je moet weten over Bilbao

Zubizuri
Een wat luxer restaurant met uitzicht op de in Bilbao bekende brug Zubizuri. Hier eet je geweldig lekkere paëlla, gezellig samen uit een pan voor 18 euro per persoon. Drink er een glas Crianza bij, een wijn uit de buurt.

Mercado de la Ribera
In deze overdekte markthal kun je ’s ochtends nog terecht voor verse groenten, vlees en vis en ’s middags gaan de flessen wijn open en komen de tapas op tafel. Voor de grotere trek haal je er ook een pizza of pasta, en een stuk taart toe.

La Terraza
Als je besluit het strand op te zoeken kun je het best eten bij La Terraza. Echt genieten als je daar neerfploft in één van de loungebanken. Mooi uitzicht, een lekkere salade con pollo (of weet ik het waar je trek in hebt), een goed glas wijn, de zon en je bent klaar.

Wat te doen

Guggenheim Museum
Zeg je Bilbao, dan zeg je Guggenheim. Want dat is toch wel de allergrootste trekpleister van de stad. Ik ben er jammer genoeg niet binnen geweest omdat het te lekker weer was (en op dat moment in Nederland regen, dus dan weet je het wel) maar het schijnt een prachtig museum te zijn met moderne kunst. Het Guggenheim is ook wat de stad verdeelt in een modern en een authentiek deel.

Alles wat je moet weten over Bilbao

Tourné Bilbao
Ik ben niet vies van uren slenteren door een stad, maar toen ik in Bilbao op de fiets stapte was ik om, zo verken je de stad eigenlijk veel beter. Je pakt nog eens een extra straatje en ontdekt leuke winkels en pleinen zonder oververmoeide voeten aan het eind van de dag.

Strand
Binnen 20 tot 30 minuten met de metro ben je al bij een strand. De metrohaltes liggen niet direct aan de boulevard, dus na het uitstappen moet je nog zo’n 10 minuten te voet. Voor het eerste beste strand stap je uit bij de halte Areeta, maar het uitzicht is hier niet denderend: je kijkt nog tegen wat industrie aan. Wél leuk is het parkje naast het strand, waar de lokale bevolking van de zon geniet. Maar goed, je kunt beter uitstappen bij de halte Neguri. Na een gezellige afdaling door de bomen kom je aan op een groter, uitgestrekter strand en kun je jezelf parkeren bij het eerder genoemde La Terraza.