Vernazza
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Reisgidsen

Cinque Terre, the basics

Geen plek op aard die langer op mijn verlanglijst stond dan deze: Cinque Terre. Niet in diep oost Azie, of onherbergzaam Zuid-Amerika, maar ‘gewoon’ in Europa, ‘gewoon’ in Italië. Zo’n anderhalf uur boven Pisa liggen vijf kleine dorpjes die samen het wereldberoemde en inmiddels door Unesco erkende gebied Cinque Terre vormen. De vijf zijn, van noord naar zuid; Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomagiorre. Wie een bezoek op de planning heeft staan en zich voorzichtig aan heeft gebogen over online huiswerk zal waarschijnlijk, net als ik, al snel door de bomen het bos niet meer zien. Dit stuk Italië is ongekend populair, er is verschrikkelijk veel over geschreven en er is onnoemelijk veel te doen. Om nou te zeggen dat ik na mijn bezoek van vier dagen een Cinque Terre-expert ben, nee, niet echt, maar ik weet nu wel het een en ander en wellicht heb jij daar ook wat aan. Daarom hierbij een uitgebreid reisverslag met alles dat handig, leuk en lekker is om te weten.

Feiten & fabels
Toen ik vertelde naar Cinque Terre te gaan, werd ik overstroomd met verhalen over hoe AFSCHUWELIJK DRUK HET IS GA ER NIET HEEN, en meer van die strekking. Ik zou overspoeld worden door chinezen met selfiesticks, alle restaurants zouden vol zitten, je kon nergens meer slapen, het is onbetaalbaar duur en meer van dat soort enge dingen. Welnu, dat is allemaal niet waar. Of nou ja, bijna niet waar. Ik was er in juli, hoogzomer, dus ja, het was druk. Maar weet je, dat is het op een willekeurige zaterdag in de Kalverstraat ook. Als je heel slecht tegen drukte kan kun je misschien beter naar Mongolië gaan, daar woont bijna niemand. Wel is het waarschijnlijk af te raden om in augustus te gaan, want dan heeft heel Italië vakantie en ik kan me zo voorstellen dat het dan wel een tik heftig is.

Waar te slapen
In eerste instantie had ik het idee om elke nacht in een ander dorpje te slapen, om zo alles te zien. Maar dat is helemaal niet nodig, beter kies je één dorp uit om vanuit daar uitstapjes te maken naar de andere. De dorpjes zijn verbonden met een trein, en van de één naar de ander duurt een minuut of 5. Dan, je leest veel over hoe je beter in het naburige La Spezia kunt slapen. Dat zou goedkoper en makkelijker zijn, maar ook dat ben ik het niet mee eens. Ik sliep in Vernazza, en dat was perfect. Zoek dus een Airbnb in één van de 5 dorpen, is veel leuker. Een hotel ga je trouwens bijna niet vinden, grote gebouwen zijn er niet dus je kunt het best een appartement boeken.

Overzicht van de dorpen
De dorpen hebben gemeenschappelijk dat ze stuk voor stuk krankzinnig mooi zijn, maar onderling zijn er wel verschillen. Ze zijn allemaal op rotsen gebouwd dus wie slecht ter been is moet misschien zijn of haar bestemming heroverwegen.


Monterosso (al mare)
De grootste van de vijf en hier rijden zelfs een paar auto’s rond, terwijl de anderen allemaal autovrij zijn. Monterosso is vooral ideaal voor een goede stranddag, er is een gratis openbaar strand waar je je handdoekje neerlegt en gaat bakken, of betaalde bedjes. De prijzen wisselen maar denk aan een tientje per persoon per bedje, voor de hele dag. Kom vroeg, aangezien het de enige goede strandplek is zijn de beste bedjes snel vergeven. Er is een begraafplaats hoog op de rots, een mooie wandeling die je grandioos goed uitzicht geeft over het dorp, en verder is het redelijk vlak. Mocht je dus inderdaad slecht ter been zijn kun je hier het best uit de voeten.

monterosso Cinque Terre

 

Vernazza
Mijn favoriet, en ik denk ook wel de mooiste van de vijf. Het heeft één hoofdstraat en verder allemaal kleine sluip door kruip door straatjes, een kleine
haven met mini-strandje en twee oude torens waar je in kunt klimmen voor nog meer uitzichten. In tegenstelling dat buurvrouw Corniglia heeft Vernazza direct toegang tot zee, dus vanaf hier kun je de ferry nemen naar de andere dorpen, of een privébootje huren. Klinkt duur, maar valt reuze mee. Voor 40 euro vaar je naar Riomaggiore, en ook al is dat een stuk meer dan de paar piek die je voor de ferry betaald, het is wel stukken leuker. Vraag degene die je bootje vaart of je halverwege even een duik mag nemen en voel je de koningin te rijk.

vernazza cinque terre

 

Corniglia
Dit is met 200 inwoners de kleinste van het stel. Het is zo hoog op een klif gelegen dat het geen directe toegang heeft tot zee, en dus ook geen haven heeft. Wees gewaarschuwd als je hier met de trein komt: je moet een trap van 365 treden beklimmen om er te kome n dat is echt voor niemand leuk. Er gaan ook busjes van het station naar boven, maar dan moet je daar weer op wachten en dat is ook maar gedoe. Wat veel leuker is, is om in Vernazza te beginnen, en vanaf daar het wandelpad te lopen naar Corniglia. Dat duurt ongeveer anderhalf uur, is ook voor de niet fitte onder ons (waaronder ik) prima te doen en doorspekt van prachtige uitzichten.

Corniglia Cinque Terre

 

Manarola
Na Vernazza mijn favoriet. Er is een mooie haven met grote rotsblokken waar je vanaf kunt springen, op kunt zonnen, picknicken, verzin het maar. Enorm fotogeniek, met ook hier kleine kruip-door-sluip-door straatjes en beeldschone uitzichten. De sfeer vond ik hier het leukst. Vooral bij de rotsen aan het water hing een vrolijke backpack vibe, met tientallen jongeren die op een handdoekje op de stenen liggen te zonnen. Klinkt niet heel comfortabel en zo zag het er ook niet uit, maar ach, kniesoor.

manarola Cinque Terre

 

Riomaggiore
Vond ik, eerlijk gezegd, de minst leuke. Niet omdat het er per se stom is, maar het is vrij groot en toeristisch, waarschijnlijk omdat dit dorp het eerste dorp is en dus veel dagjes mensen vanuit La Spezia krijgt. Ook hier een hoofdstraat en veel zijstraatjes, maar ook met veel restaurants en cafées die ‘tourist trap’ schreeuwen. Aan de andere kant, het is hier wel het meest levendig. Dus mocht je op zoek zijn naar een avond dansen en doorzakken heb je daar hier de beste kans op.

riomaggiore cinque terre

 

Op zoek naar fijne restaurants in Cinque Terre? Lees hier verder. 

 

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

7 Comments

 • Eveline
  30.10. 2016 5:12 pm

  Hoi! links ZIJN alleen naar Russische MAILADRESSEN door te mailen; althans op de pagina waar ik nu op zit (http://bagtoreality.com/reisgidsen/alles-over-cinque-terre/). Dit commentaar kan ik overigens alleen in hoofdletters typen, dus als het er erg onvriendelijk uit ziet; sorry! Leuke site hoor!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   30.10. 2016 5:14 pm

   Oh je hebt gelijk! Wat raar, ik ga er even naar kijken. Thanks!

 • Charlene
  18.03. 2017 12:03 pm

  Wat een leuk artikel! Ik ga zelf in mei naar Cinque Terre en ik vroeg me af in welke air bnb je hebt geslapen? Alvast bedankt 🙂

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   20.03. 2017 10:41 am

   Ooh wat leuk! Ben jaloers. Ik sliep in twee verschillende, in Vernazza. Dat was ook wel m’n favoriete dorpje, zeker om te slapen. Het is zo mooi daar, veel plezier vast!

 • Trackback: Cinque Terre in één dag – Million Happy Days
 • Mariette
  23.08. 2017 9:20 am

  Bedankt voor je verslag! Ik ben ook van plan om in april voor vier dagen naar Cinque Terre te gaan, maar zie dat de passen maar voor twee dagen zijn. Hoe heb jij dit opgelost?

  Hartelijke groet,

  Mariëtte

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   23.08. 2017 9:44 am

   Wat heerlijk dat je daar heen gaat! Ik was er ook 4 dagen, welke passen bedoel je precies?

Leave a Reply