48 uur in Rome? Zo zie je alle hoogtepunten.
Kirsten Zijderveld
door Kirsten Zijderveld
Reisgidsen

48 uur in Rome? Zo zie je alle hoogtepunten.

Weet je nog dat ik Kirsten aan jullie voorstelde? Lees het hier nog even terug. Vandaag haar eerste artikel, tromgeroffel, over Rome. Tadaa!

Je hebt een trip geboekt naar Rome en géén idee waar je moet beginnen. Snap ik, want die stad is zo gigantisch dat je er dagen (wat zeg ik, wéken) kunt rondlopen en nieuwe plekken blijft ontdekken. Geen paniek, met dit programma zie je een groot deel van de highlights in 48 uur.

Als je langer de tijd hebt is dat alleen maar mooi meegenomen, maar als ik een stad voor het eerst bezoek wil ik in ieder geval de dingen zien die je toch wel moet zien, want dan heb je dat maar gehad. Super toeristisch, ja, maar zo erg is dat niet. Lees hier maar waarom.

Dag 1

Na een ontbijt begint je dag om een uur of tien bij het Vaticaan. Waarschijnlijk is de rij voor de Sixtijnse Kapel en het Vaticaanse Museum nu al onmogelijk lang, dus naar binnen kun je alleen als je de tijd (en zin) hebt om daar twee à drie uur te staan. Wat ook kan, als je met je neus voor Vaticaanstad staat, en je loopt linksom, daar vind je een (gratis) ingang en kun je alles net even iets beter bekijken.

Uitgekeken? Loop richting de rivier de Tiber, hier wandel je in een minuut of twintig heen, en maak onderweg even een stop bij Castel Sant’Angelo (op de foto hieronder) voordat je doorloopt naar het Piazza Navona. Mocht je wel weer zin hebben in iets te eten, dit plein (of een van de zijstraatjes) is een leuke plek om een Italiaanse heerlijkheid te scoren en lekker mensen te kijken. Het Pantheon is hier ook vlakbij, dus daar kun je na je lunch gelijk mooi even langs. Je loopt er gratis doorheen en er is een grote kans dat je op het plein voor het Pantheon muzikanten vindt, altijd leuk om even naar te kijken.
48 uur in Rome? Zo zie je alle hoogtepunten.
Even wat anders: we gaan naar Villa Borghese, het derde grootste park van Rome, en om hier te komen pak je de metro. Eenmaal aangekomen bij halte Spagna kun je twee uitgangen kiezen: richting Piazza di Spagna of Villa Borghese, kies voor die laatste. Je vraagt je vast even af waar je terecht bent gekomen, maar als je rechtdoor blijft lopen, zie je het park vanzelf. Je hebt er onder andere een museum en een klein dierentuintje, maar je kunt er ook gewoon doorheen wandelen of, als je een fiets hebt, doorheen fietsen.

Ik ga ervan uit dat je inmiddels wel weer trek hebt gekregen, toch? Mooi, dan kun je nu naar de andere kant van het metrostation. Zoek een leuk zijstraatje op om wat te eten en bekijk daarvoor of daarna de Spaanse trappen en de Trinitá dei Monti. En ja, die trappen ga je echt beklimmen. Het is het uitzicht waard, dat beloof ik.

Dag 2

Vandaag zijn we rond 10 uur bij het Colosseum. Na een paar foto’s van (en met) het wereldberoemde gebouw is het wel weer tijd voor een bakkie koffie, bijvoorbeeld bij Café Vicere met uitzicht op het Colosseum. Reken er wel op dat je minstens vijf euro betaalt voor een cappuccino maar hé, dan heb je wel een fijn uitzicht. Afhankelijk van of je een Roma Pass hebt, kun je ervoor kiezen het Colosseum van binnen te bekijken. Met zo’n pas mag je in een aparte rij en ben je redelijk snel binnen, en anders is het misschien afhankelijk van de rij of je erin wilt. Want ook hier, de rij is lang. Na een rondje Colosseum toe aan lunch? Duik een zijstraat in voor een bord pasta. When in Rome.

48 uur in Rome? Zo zie je alle hoogtepunten.

Praktisch naast het Colosseum ligt het Forum Romanum, en hier doorheen lopen voelt net als een wandeling door de geschiedenis. Loop daarna door naar het Piazza Venezia. Hier vind je het monument van Victor Emanuel II, een reusachtig gebouw. Je voelt ‘m al aankomen: ook hiér is het de moeite waard om de trappen te beklimmen.

Rome betekent natuurlijk ook het lekkerste ijs ooit, dus als je dat nog niet op hebt loop je door naar Venchi. Één van de bekendste ijszaken van de stad waar ze trouwens ook chocola verkopen en een muur met stromende chocolade hebben. Tien minuutjes verder vind je de Trevifontein, en dat maakt de tweede dag met highlights wel compleet zo. In het gebied rond de fontein zitten trouwens talloze knusse straatjes waar je goed kunt borrelen of avondeten.

En dat was ‘m, Rome in 48 uur. Mazzelaar als je langer blijft, pech als je er korter was, maar welk scenario het ook is, Rome blijft nog wel even liggen dus ga er vooral nog een keer heen. En nog een keer. En nog een keer. Goed, je snapt ‘m. Ciao Roma!

48 uur in Rome? Zo zie je alle hoogtepunten.

Geschreven door Kirsten Zijderveld

Kirsten Zijderveld
door Kirsten Zijderveld

Leave a Reply