Reisroute filipijnen el nido coron palawan
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Reisgidsen

4 mogelijke reisroutes Filipijnen

Zoals ik hier al zei is mijn eerste en belangrijkste tip voor iedereen die een reis door de Filipijnen aan het plannen is: maak het niet te dol. Als in, probeer niet te veel te willen in een te korte tijd want van A naar B komen duurt vaak gewoon ontzettend lang. Niet dat het de moeite niet waard is, maar het is gewoon zonde als je vakantie van 3 weken voor 50% van de tijd wordt doorgebracht in boten, bussen of vliegtuigen. Toch?

Dan, over tot de titel van deze post, welke route ga je doen. Laat ik beginnen met mijn route, die veel van de hoogtepunten afvinkt. Let wel, ik had hier ongeveer 6 weken de tijd voor.

Manila – Coron – El Nido – Puerto Princessa – Boracay (via IloIlo) – Cebu – Bohol & Panglao – Siquijor – Mactan – Siargao – Manila (via Cebu).

algemene wijsheden

– Doe goed huiswerk naar het weerbericht. Ik heb 2,5 week in de tyfoons gezeten en ik kan je zeggen, daar is echt geen bal aan. Het klimaat van de Filipijnen is moeilijk te voorspellen en ontzettend plaatselijk, maar globaal zijn er wel droge en natte seizoenen aan te wijzen. Check dit goed dus.

– Als je lang van tevoren je binnenlandse vluchten boekt kun je vaak voor een paar tientjes vliegen. Hoe langer je wacht hoe duurder ze worden, en dan kunnen tickets van €20,- opeens voor ruim €200,- over de toonbank gaan. Maar dit is een persoonlijke afweging die je moet maken: van tevoren boeken en dus je plan vastleggen, of voor spontaan reizen kiezen en een hogere prijs voor je ticket betalen.

– Manila is een draak van een stad (lees maar) en moet je niet blijven en alleen gebruiken als startpunt.

– Puerto Princessa en Cebu City komen veel voor in deze routes, maar zijn allebei vrij saaie plekken. Alleen, ze zijn wel de perfecte plekken om bussen en vliegtuigen te pakken. Je komt er dus bijna niet onderuit.

Goed nu we dat gehad hebben, hierbij 4 routes.

Reisroute 1 – Palawan

De eerste is de makkelijkste. Heb je maar 2 weken? Of ben je gewoon niet zo van het vele verplaatsen en wil je vooral veel prachtige stranden en enorm veel ontspannen? Dan is dit je route, geheel en al op Palawan, het langwerpige eiland dat in het westen van de Filipijnen ligt. De reisroute begint in Manila. Van Manila vlieg je naar Coron alwaar je vast een paar dagen in het ritme komt van slapen, zonnen, eten en drinken. Neem een paar dagen de tijd voor het eiland (dat eigenlijk Busuanga heet, maar iedereen noemt het steeds naar het hoofdstadje Coron) en ga dan met de boottour van Buhay Isla naar El Nido. Heb ik ook gedaan, lees er hier alles over, was het mooiste ooit. Dan een paar dagen chillen in El Nido (lees hier wat je daar moet doen), vervolgens met de bus naar Port Barton, een klein plaatsje dat enorm favoriet is bij reizigers. Uiteindelijk moet je de bus naar Puerto Princessa pakken, want vanaf daar vlieg je direct naar Manila, en dan weer naar huis. Puerto Princessa zelf is niet zo heel indrukwekkend dus hier hoef je niet heel lang te blijven. (Klik op de kaart om groter te zien)

reisroute filipijnen palawan

Reisroute 2 – Palawan & Cebu

Voor wie wat meer wil zien combineren we Palawan met Cebu. De route begint in Manila, vanwaar je vliegt naar El Nido voor een paar dagen ontspannen, lees hier wat je er allemaal kunt doen. Na El Nido is het leuk om Port Barton nog even te bekijken, dat een paar uur met de bus onder El Nido ligt. Vervolgens pak je weer een bus, ditmaal naar Puerto Princessa. Hier hoef je niet te blijven, je bent er alleen om een vlucht te pakken naar Cebu City. Cebu is een groot stuk land waar ontzettend veel te doen is. Het vliegveld wordt steevast Cebu genoemd, maar éigenlijk ligt het in Mactan, een klein eilandje ten oosten van Cebu City. Cebu City is een soort klein Manila en dus vrij vreselijk, maar Mactan is stiekem best leuk. Prima plek dus om een mooi resort te boeken en nog even te chillen. Dan, wie met walwishaaien wil zwemmen moet naar Oslob, een paar uur met de bus van Cebu City. De weg gaat langs de kust en is een prachtige rit. Na Oslob (meeste mensen blijven hier maar een nacht) kun je verder afzakken naar Dumaguette. Ik ben er niet echt geweest, alleen als doorreispunt, maar ik hoor van veel mensen dat Dumaguette eigenlijk hartstikke leuk is en dat er veel te doen is. En, vanaf Dumaguette kun je prima een dagtochtje maken naar Siquijor, dat op een uurtje varen ligt. (Klik op de kaart om groter te zien)

Reisroute filipijnen cebu palawan

Reisroute 3 – Cebu & Palawan

Als ik met de kennis van nu mijn reis zou plannen zou ik deze route maken. Zo eindig je namelijk met Palawan en dat is eigenlijk wel het hoogtepunt van de Filipijnen (vond ik). Dus, van Manila vlieg je naar Cebu, niet daar blijven en meteen door naar de haven en de boot naar Tagbilaran (Bohol) pakken. Dan met de taxi naar Panglao, en hier een paar dagen blijven voor strand, zee, de Chocolate Hills en de Tarsiers (zie foto bovenaan deze post), lees hier alles wat je er kunt doen. Vervolgens zak je verder af naar Siquijor (met de boot), een ge-wel-dig eiland waar toerisme nauwelijks bestaat en je echt tot rust gaat komen, hier een reisgids. Als je helemaal zen bent moet je je even voorbereiden op een flinke reisdag. Van Siquijor ga je namelijk uiteindelijk naar Puerto Princessa (PP), en er zijn meerdere manieren om dat te doen. Of ja gaat vanaf Siqijor met de boot/bus naar Cebu City en pakt vanaf daar een vliegtuig naar PP (vaak vlieg je dan via Manila). Maar Dumaguette heeft ook een vliegveld, dus het loont om even te puzzelen of dat ook een optie is. Eenmaal aangekomen in PP pak je een bus naar El Nido, daarna met Buhay Isla naar Coron en dan meteen weer door naar Manila. Deze reis kan je in 3 weken doen, voor 2 weken is het teveel.  (Klik op de kaart om groter te zien)

Reisroute Filipijnen cebu palawan

Reisroute 4 – Van de gebaande paden

Voor wie het helemaal anders wil doen en niet vies is van flink wat reizen. Je begin in Cebu City, vanwaar je een busrit doet naar het meest Noordelijke puntje van Cebu. Daar pak je een boot naar Malapascua, een eiland dat extreem geliefd is bij duikers. Daarna neem je een bus en boot naar de overkant, naar Palompon. Er zijn meerdere routes mogelijk en allemaal afhankelijk van het seizoen, dus dit moet je even zelf checken. Palompon is niet veel aan, MAAR! Ik stuur je er natuurlijk niet zomaar heen. Palompon is namelijk de plek vanwaar je naar Kalanggaman Island kan, en ik heb ontzéttend geprobeerd er te komen maar toen ik er was kon dat niet ivm regenseizoen. Google Kalanggaman Island maar even, dan snap je waarom het de moeite waard is. Na dit droomeiland ga je met bussen en boten naar Surigao waar je prima even kunt blijven. Maar het echte doel is Siargao, 4 uur met de boot van Surigao. Siargao is één van de meest afgelegen eilanden van de Filipijnen en dus nog ontzettend rustig en stil. Klik hier voor een reisgidsje. Dan, vanaf Siargao gaat één vlucht per dag van en naar Cebu, dus boek op tijd. Van Cebu vlieg je meteen door naar Coron (of El Nido) voor nog een paar dagen enorm chillen en daarna is het tijd om naar huis te gaan. (Klik op de kaart om groter te zien)

Reisroute Filipijnen

Nog vragen? Stel ze hieronder in de comments.

Lees hier alle stukken over de Filipijnen

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

25 Comments

 • Sabine
  19.02. 2017 4:10 pm

  Super stuk dit 🙂 mag ik vragen op welke site(s) jij de vliegtickets hebt gekocht? En de trip met Buhay Isla heb je die thuis al geboekt of ter plekke?
  Dankjewel alvast:)
  Xx

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   19.02. 2017 4:11 pm

   Binnenlandse vliegtickets gezocht via SkySkanner, maar uiteindelijk geboekt bij de airline zelf om fees te ontlopen. Cebu Air en Air Asia zijn de beste. Buhay Isla heb ik van tevoren geboekt en dat zou ik ook wel aanraden, want het verkoopt snel uit. Veel plezier en liefs! xxx L

 • Arthur Wetselaar
  20.02. 2017 10:16 am

  Heerlijk geschreven stuk Liesbeth! Ben het bijna geheel met je eens.

  Addendum:
  – ben nog niet op Bohol geweest, maar ik ga Panglao overslaan en Anda als uitvalspunt nemen. Als je Port Barton leuker vindt dan El Nido op Palawan, dan is Anda en Panglao volgens mij net zo iets. El Nido en Panglao zijn voor mijn smaak te toeristisch.
  -Air Swift vliegt tussen Cebu city en El Nido
  -Als je toch in de richting gaat van Siargao dan is Camiguin een logische extra bestemming in de buurt. Zeker omdat het met een directe vlucht met Cebu city is aangesloten.
  -wij vonden Mactan ook vies en druk, net als Cebu stad zelf. Hebben het alleen gebruitk voor een overnachting voor vertrek naar huis. Dat was meer dan genoeg. En we zaten in een belachelijk duur hotel notebene.

 • Mariska
  28.04. 2017 10:32 am

  Dank voor al je tips! Ik ben net terug uit de Filipijnen en heb er veel aan gehad. Dankzij jouw tips heb ik o.a. De Buhay Isla trip gedaan en Siargao bezocht. 🙂

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   1.05. 2017 6:31 pm

   Ooh vind ik zó leuk om te horen. Veel dank!!

 • Emmy
  16.05. 2017 4:04 pm

  Hey Liesbeth,

  Ik kwam je blog tegen na wat rondzwerven op het internet zoekend naar informatie over de Filipijnen. Jouw blogs zijn zó ontzettend leuk geschreven 🙂 je hebt mij echt geholpen met het plannen van mijn reis. Ik vroeg me af van welk site je gebruikt maakt om vliegtickets te boeken. Ik gebruik altijd CheapTickets of MoMondo, maar deze sites herkennen de kleine vliegvelden in de Filipijnen niet 🙁 En als ik wat vind dan zijn de tickets best prijzig (rond 100,-) terwijl ik pas in februari 2018 (!!) op reis ga.

  Ik hoor graag waar jij je tickets boekt!

  Groetjes!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   17.05. 2017 2:13 pm

   Nouuuu zo lief en leuk! Jeej! En ja stom is dat, ik vond dat ook irritant. De airlines waar je het meest mee te maken zal hebben zijn Cebu Pacific, Air Asia en Philippine Airlines. Het kan helpen om dan op die sites / apps zelf te zoeken. Vooral vluchten van Cebu Pacific vond ik vaak opvallend veel goedkoper als ik ze via hun app boekte dan wanneer ik dat deed via een andere aanbieder als Skyscanner. Overigens is die laatste, Skyscanne, wel een goede, ik heb veel via hen kunnen vinden. Soms zijn de vliegvelden zó klein (Bohol, El Nido) dat er alleen heel specifieke airlines vliegen die alleen dat stukje doen. Even Googelen op iets als ‘flight bohol – cebu’ (ofzo) kan dan helpen. Maar, in mijn ervaring zijn dat soort vluchten vaak peperduur en kun je dus beter kijken naar boot/bus/andere mogelijkheden. Héél veel plezier alvast in ieder geval! Wat goed dat je zo lekker op tijd bent met plannen. Liefs!!

 • Jannien
  5.07. 2017 8:19 pm

  Hartstikke leuk om te lezen, dit alles! Ik ga met mijn gezin (man en 2 kids van 13 en 9) in augustus 3 weken naar de Filipijnen. Was een zware bevalling om uit te zoeken wat we zouden gaan doen maar het is uiteindelijk 1 nachtje Manila na aankomst geworden. Vervolgens het vliegtuig naar Cebu, dag of 3 en dan met de ferry naar Bohol, dagje of 5 om de hoogtepunten aldaar te bekijken, hotel op Panglao. Vervolgens terug naar Cebu met de ferry en dezelfde dag nog vliegen we naar El Nido. Dat koste uiteindelijk bijna net zoveel als naar Puerto Princesa en daar een overnachting plus minibus. En je bent een hele dag reizen kwijt! Ik zou dus echt aanraden om op tijd je tickets te boeken en lekker rechtstreeks naar El Nido te vliegen als je niet naar die ondergrondse rivier wil bij P.P. Daarna vliegen wij van El Nido naar Manila terug. Denk dat het een prima route gaat zijn…

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   6.07. 2017 12:10 pm

   Klinkt goehoed! En ja het is duur he, viel mij ook tegen. HEEL veel plezier alvast! Liefs!

  • yvonne
   7.07. 2017 11:19 pm

   en daarna nog 10 dagen el nido??

 • yvonne
  7.07. 2017 11:19 pm

  en daarna nog 10 dagen el nido??

 • Janneke
  26.07. 2017 3:37 pm

  Ten eerste wil ik even zeggen dat je super leuk schrijft! En daarnaast leuke tips hebt!

  Wat jammer om te lezen dat jouw reis naar de Filipijnen niet helemaal was zoals je gedacht had. Mede door omstandigheden dan wel te lezen. Maar ook vanwege het weer viel mij op.

  Zelf ben ik aan het oriënteren naar een bestemming voor een reis aanstaande januari. Filipijnen staat hierbij bovenaan mijn lijstje alleen volgens mij ben jij ook in januari geweest en viel het weer dus erg tegen.
  Zou je het daarom afraden om in januari te gaan? Ik zie dat er in het zuiden (Cebu en omgeving) wel regen kan vallen maar dat in Palawan het wel droog seizoen is. Ik ben nu erg gaan twijfelen namelijk..

  Liefs!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   15.08. 2017 5:31 pm

   Ik zou het zeker niet afraden, maar er is gewoon weinig over te zeggen. Bovendien is het weer daar zo plaatselijk, het kan per eiland enorm verschillen. Over het algemeen is het bij palawan droog in januari, en dat was nu ook wel geloof ik, al kwam daar ook wel wat regen. Jaarlijks komen er iets van 50 tyfoons over het land dus het weer is gewoon moeilijk. Maar zeker gaan hoor! Afgelopen januari was het in Thailand ook overal aan het regenen dus het is niet alleen voorbehouden aan de Filipijnen. Have fun! xx

 • Sander
  22.10. 2017 6:04 pm

  Hi Liesbeth,

  Mijn broer en ik gaan over een week 3 weken richting de Filipijnen. Nou zijn wij niet zulke hele erge planners en willen vooral het avontuur ter plekke aan gaan. Nou heb ik wel opgemerkt dat er redelijk wat veilighedisrisico’s zijn op de Filipijnen momenteel. Zeker het zuidelijke deel, maar ook plekken als Puerta Princessa en het zuidelijke deel van Cebu worden afgeraden om heen te reizen. Wat is jouw visie hierop?

  Bedankt alvast! Fijne blog trouwens 🙂

  Groeten,
  Sander

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   24.10. 2017 4:03 pm

   Hoi Sander,

   wat leuk dat je naar de Filipijnen gaat! Je moet altijd even het advies van de Rijksoverheid checken en kijken wat zij zeggen. Ik ben niet op de hoogte van de actuele gebeurtenissen, toen ik er was (januari dit jaar) was er niets aan de hand in Puerta Princessa maar dat zegt niets over hoe het nu aan toe is. Check ook even de FB-groep Filipijnen NL, daar houden reizigers elkaar op de hoogte van de stand van zaken. Veel plezier alvast!

 • Fleur
  17.02. 2018 10:22 am

  Hi Liesbeth, Super leuk hoe je schrijft en hele handige tips! Wij overwegen om reisroute 4 te gaan doen, we vertrekken volgende week. Kan je aangeven hoe lang je daar ongeveer over doet? We hebben vier weken de tijd en willen evt nog El Nido / Coron erbij doen… Groetjes, Fleur

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   19.02. 2018 10:47 pm

   Hoi fleur, dank en fijn om te horen! Ligt er natuurlijk helemaal aan hoe lang je overal blijft, maar met 4 weken kom je een heel eind hoor!

 • Ingrid
  24.06. 2018 12:53 pm

  Hoi Liesbeth,

  Wij willen in april/mei 2019 (ja, we zijn er op tijd bij 😛 ) wellicht naar de Filipijnen met onze tienermeiden. Is reisroute 2 goed te doen in 2 weken? We zijn geen strandliggers, dus veel rustdagen zijn we niet nodig.
  En is het veilig om met een huurauto de eilanden rond te gaan? We houden namelijk van zelfstandigheid en niet van georganiseerde excursies 😉

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Ingrid

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   24.06. 2018 2:39 pm

   Haa dat is zeker goed op tijd. Reisroute kan, maar is wel heel krap. Vooral omdat er veel reisstukken in zitten, ook als je geen strandganger bent is het wel lekker om niet áltijd onderweg te zijn lijkt me. Ik zou Port Barton in ieder geval overslaan dan, en ook chillen in een resort op Mactan is dan misschien minder aan jullie besteed. En huurauto’s heb ik bijna nergens gezien, de meeste mensen huren scooters en die zijn overal te vinden. Veel plezier alvast!

 • SurferK
  14.08. 2018 3:13 pm

  Hoi Liesbeth,
  Wat een verfrissend leuke blog!!
  Wanneer was jij precies in de filipijnen? Zag ergens Januari staan – dat is het droge seizoen toch? Of zat je in siargao toen de typhoon langs kwam?
  Ik wil voor 4 weken (eind november tot eind december) naar de filipijnen en denk nu over het volgende rondje: manilla-coron-4d3n tour naar Elnido (ben een extreem expeditie robinson fan)- port barton – PPS – Cebu – oslob – siquiour – bohol – Cebu – siargao – Cebu —- als ik het ergens gezien heb ben ik er weg, kan niet stil zitten, als ik het ergens naar mijn zin heb blijf ik langer.
  Ik wil naar siargao omdat ik een (kite) surfer ben, daar wilde ik mijn reis eindigen, maar ik kan er ook mijn reis starten en rondje andersom doen (al is de prijs voor de coron expeditie wel duurder eind december).
  Andere vraag – problemen gehad als solo traveller? Wat zijn de leeftijden van mede reizigers die je tegen kwam?

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   14.08. 2018 3:17 pm

   Hoi! Ik was van half december tot eind januari in de Filipijnen, en sloot af in Siargao waar toen regenseizoen was. Beste tijd voor Siargao is september, zoals overal online te vinden is. Verder is er niet één droog seizoen, dat is per plek verschillend. Geen problemen gehad als soloreziger, en die laatste vraag snap ik niet. Hoe oud de mensen zijn die in de Filipijnen reizen? Dat lijkt me nogal uiteenlopend en geen antwoord op te geven? Groetjes!

 • Lies
  11.11. 2018 9:44 am

  Hi Liesbeth!
  Toffe reis heb je gemaakt!
  Ik denk er aan om in April te gaan, maar ik heb maar 17d de tijd.. welke route raad je aan?(ik ga graag erbij duiken) of is het te weinig tijd om überhaupt te gaan?
  Liefs!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   12.11. 2018 5:36 pm

   Oooh geen idee, ik weet niet wat voor reiziger je bent. Maar met alles wat er hier op de site staat kun je denk ik wel zelf een inschatting maken? Bovendien, er zijn drieduizend mogelijke routes, ik zou het allemaal een beetje op je af laten komen, zo wordt reizen aanzienlijk leuker 🙂

 • Kris Van Laer
  22.12. 2018 2:58 pm

  Hey Liesbeth
  Ben van plan februari 3 weken Filippijnen te gaan. Zou graag bij aankomst Manila graag onmiddellijk doorvliegen naar Dumaguette om geen dag te verliezen ( zou doenbaar zijn qua vluchten heb ik gezien:). Kan je van daar uit excursies maken naar Siquijor en Bohol? Wil graag niet teveel rondsleuren que bagage maar mss is het wel leuk om 1 of 2 nachten ook op Siquijor of Bohol te verblijven.. Zou een weekje daar willen spenderen en dan weekje Coron ( mss van daaruit excursies doen naar El Nido of is dit te ver?) Afsluiten dan 5 daagjes op Boracay.
  Enige tips voor excursies? .Op deze manier zou ik wel maar 2 binnenlandse vluchten heb tijdens de vakantie, vandaar 🙂 ( Dumaguette- Coron en Coron – Boracay)
  Groetjes Kris

Leave a Reply