Ida van der Burgh
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Op reis met Ida

Even voorstellen: de nieuwe columnist Ida

Ja jongens dit vínd ik leuk, Bag to Reality heeft een columnist! Haar naam is Ida van der Burgh en ze kan geweldig schrijven. En reizen, en dat is ze nu aan het doen. De wereld over, doet ze gewoon, voor de duvel niet bang, en daar gaat ze voor ons elke twee weken een column over schrijven. Applaus!

Hallo Ida! Wat leuk, welkom bij Bag to Reality. Allereerst, wie ben je?
Dank! Ik kom uit Brabant, woon in Utrecht en ben 27 jaar oud. Samen met mijn vriend ben ik een wereldreis aan het maken. Hij zegt steeds kwart wereldreis, maar dat klinkt een stuk minder leuk vind ik.

En nog belangrijker, wáár ben je?
Ik zit nu in Nepal, hiervoor was ik twee maanden in China.

Hoe lang ben en blijf je nu op reis?
Ik ben nu ongeveer drie en een halve maand aan het reizen. Ik ben een klein weekje terug in Nederland geweest voor een bruiloft, maar in totaal reis ik een jaar lang. Nog ruim acht maanden te gaan dus!

En welke landen heb je gezien en ga je nog zien?
Ik heb in de eerste maand Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Finland bezocht, toen een maand door Rusland gereisd en een maand in Mongolië. Na Nepal ga ik nog naar India, Sri Lanka en Indonesië. Misschien nog ietsje meer..

Waarom ben je deze reis aan het maken?
Ik had nog nooit gereisd en had een baan die ik niet zo uitdagend vond. Ik vertelde mijn vriend dat ik graag drie maanden door Sri Lanka en Indonesië wilde gaan reizen en hij wilde wel mee. Op de een of andere manier werd dit heel snel een reis van een jaar. Hij wilde altijd over land richting India dus hebben we het gecombineerd. We doen praktisch alles over land, het op en neer vliegen voor de bruiloft daargelaten.

Hoe doe je dat dan met werk of studie?
Mijn baan heb ik opgezegd. Ik heb sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd en ben gediplomeerd gewichtsconsulente, maar echt een leuke baan had ik hierin nog niet gevonden. Met deze reis heb ik mezelf twaalf maanden gegeven om uit te zoeken wat ik graag wil gaan doen.

Ik had gehoord dat je ook een poes hebt, waar is die nu dan? Mis je haar/hem?
Ja, ik mis haar wel! Ze heet Ies en ik had haar al zes jaar voordat ik haar nu te logeren deed bij mijn ouders. Ik zag haar weer toen ik even terug in Nederland was en dat was weer fijn knuffelen. Ze heeft daar twee katten om de baas over te spelen, een veel groter huis én een tuin. Ik weet niet of ik haar ooit nog mee terug krijg.. Onze andere kat Kip, logeert bij de ouders van mijn vriend. Zij herkende ons al niet meer echt geloof ik haha. Geef haar vogeltjes om op te jagen en een schoot om op te liggen en ze is je zo vergeten.

Van alle reizen die je ooit hebt gemaakt, welke is je het meest dierbaar?
Ik had nog nooit echt buiten Europa gereisd! Dus deze reis is me behoorlijk dierbaar. Meteen een jaar voelt dan soms wel als behoorlijk veel, maar ik spring graag in het diepe.

Waarom ga je eigenlijk zo graag op reis?
Zoveel vrienden waren al gaan reizen en ik voelde er nooit zo sterk de behoefte toe. Tot die hunkering naar vrijheid me toch te pakken kreeg. Naar even helemaal ergens anders zijn en mooie dingen zien. En zeg nou zelf: een jaar lang niet werken, je huisje niet schoonmaken en los zijn van allerlei saaie verplichtingen.. Niet gek toch?

Tot slot, wat kunnen we allemaal nog van je verwachten in je columns?
Ik neem je graag af en toe een stukje met me mee op reis. Mee verdwalen in een doolhof van steegjes, slapen op harde bedden, proeven van exotisch eten, puffen in de hitte of denderen over een spoorweg hier ver vandaan. Ga je mee?

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

4 Comments

 • Anouk
  30.08. 2017 9:38 am

  Ik woon inmiddels al ruim 3 jaar in India en vind het altijd leuk om tips te geven over “mijn” land. Ida kan me mailen als ze tips wilt buiten de standaard toeristische dingen om!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   30.08. 2017 12:55 pm

   Wat leuk, ik heb je mailadres doorgegeven! xxx L

 • Tara
  30.08. 2017 12:41 pm

  Jaaaa Idaaaa! Ik volg je hoor!

  • Ida
   3.09. 2017 10:41 am

   Woohoo!

Leave a Reply