Nu ik al bijna twee maanden onafgebroken in Nederland ben en voorlopig ook geen nieuwe tripjes op het programma heb staan (dat laatste vooral door een ernstig gebrek aan geld) begin ik extreem zenuwachtig te worden, want afkickverschijnselen. Als goedmaker ga ik dus extreem veel voorpretten voor reizen die er niet zijn, maar in theorie wel zouden kunnen komen. Zo verwacht ik ooit wel weer geld te hebben en first order of business is dan meteen de grens over gaan. Vorig jaar ging ik met mijn zusje naar Barcelona en Ibiza voor de eerste editie van Zusjes On Tour, en dat gaan we dit jaar weer doen. Maar, waarheen?

Het is geen slecht idee om naar ‘iets’ in Azië te gaan, omdat het leven daar lekker goedkoop is enzo. Maar los van het feit dat tickets dan weer reteduur zijn is er nog iets anders dat ervoor heeft gezorgd dat we een bestemming in Europa kiezen (de ONTHULLING daarvan komt zo). Want weet je, wij Nederlanders vergeten nog wel eens dat wonen in Europa een enorm voorrecht is. We hoeven maar een dag te rijden om 5 verschillende landen te doorkruisen, realiseer je je wel hoe uniek dat is? Je moet eens aan iemand uit Nieuw Zeeland vertellen dat je ‘even’ een weekendje naar Berlijn gaat. Of Parijs. Of dat je voor werk een dagje op en neer naar Londen gaat. Dat bestáát gewoon niet in leven. Het gegeven dat ons land zo dichtbij zoveel andere waanzinnig interessante landen ligt is iets waar we veel te weinig bij stil staan.

“Het gegeven dat ons land zo dichtbij zoveel andere waanzinnig interessante landen ligt is iets waar we veel te weinig bij stil staan.”

Of, beter, waar ík veel te weinig bij stil sta. En dat moet anders. Enige nadeel dat je zou kunnen noemen is dat het qua leefkosten niet altijd heel veel goedkoper is, en je Euro ook in Italië gewoon een Euro is. Maar, tegelijkertijd is dat een voordeel; niet meer omrekenen en wisselen en dat soort gezeik. Europa dus. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in Noorwegen geweest, of Finland, Zweden ook niet echt. Denemarken! Allemaal nooit gezien. Oost-Europa, mij ook vrijwel geheel onbekend. En ondertussen steeds maar naar ver Azië vliegen, maar je eigen directe omgeving totaal niet kennen. Dat is toch doodzonde eigenlijk?

Dus, deze zomer staat in het teken van Europa. Dat is ook wel zo makkelijk want dan hoef je niet meteen eindeloos lang weg, en kun je ook prima een lang weekend op avontuur gaan. Mijn zusje en ik houden de tweede editie van Zusjes On Tour dit jaar in… Griekenland. Vroeger, toen ik een ongeïnteresseerde puber was, zijn we met onze vader een keer in Athene geweest, maar al die oude stenen vond ik toen vooral oude stenen en verder geen bal aan. Samen met Barbara, mijn zusje dus, was ik vooral druk bezig met water geven aan alle zwerfpoezen.

Goed, Europa dus. Dat zouden meer mensen moeten doen. Of nee wacht dat is weer een andere slogan. Hoe dan ook, ik heb er zin an. Vandaag is ook één van de eerste dagen dat hier in Nederland de zon weer eens echt lekker schijnt, dus dat geeft de burger moed. Man ik kan niet wáchten op de zomer, de zomer in Europa.

De mooiste plek die ik in Europa so far zag? Zonder twijfel deze Italiaanse regio