Want ik zit dus in een Zweeds bos. In de provincie Värmland, ongeveer tussen Oslo en Stockholm, in m’n eentje, met twee poezen. Hoe ik daar terecht ben gekomen? Nou, dat ging zo.

Vorig jaar tekende ik op 8 mei het contract voor mijn boek, maar eind juli stond er nog geen letter op papier. Amsterdam was een te grote bron van afleiding voor me, er was teveel leuks te doen, maar ook was ik te druk met m’n gewone werk en al met al kwam ik maar niet aan dat eerste begin toe. Dus ik vroeg op Instagram of iemand toevallig een hutje op de hei voor me had, waar ik in alle rust kon beginnen aan het schrijven van m’n boek.

En daar kwam onder andere een bericht uit voort van een Nederlands stel dat sinds een paar jaar in Zweden woont, sinds kort een baby had en graag op babybezoek naar Nederland wilde. Maar wie moest er dan voor hun twee lieve poezen zorgen? En het huis bewaken? Ze wonen nogal afgelegen, het is niet een plek waar je zomaar even de buren op af stuurt. Afijn, lang verhaal kort, dat werd ik dus. Ik verbleef er twee weken, knuffelde me dood met de poezen, en schreef duizenden woorden van het boek dat inmiddels in de winkels ligt (of bij Bol.com. Koop dat boek.)

En nu ben ik er weer. De huiseigenaren wilden op vakantie met hun inmiddels 1-jarige zoon, en ik ben er om op de poezen en het huis te passen. Ik heb niet een nieuw boekcontract op zak, maar wel een idee voor een nieuw boek, en het plan is om daar hier een voorzichtig begin aan te maken. Of in ieder geval, om het verder uit te denken, want m’n nieuwe plan is nogal een groot project. Heel vaag, maar als het ooit doorgaat zijn jullie de eerste die het weten.

Verder hou ik al weken het ‘Grote Zweden To Do Wensen Lijstje’ bij, waar ik alles op schrijf dat ik thuis maar niet gedaan krijg, en hier hopelijk wel. Overigens ga ik zeker niet alleen maar werken, het is een werkvakantie met de nadruk op vakantie. Zo heb ik een hele batterij aan series opgespaard om hier zonder schuldgevoel te kunnen bingen, mag ik van mezelf elke dag zo lang uitslapen als ik maar wil, heb ik volledig lege dagen, hoef ik in principe niet eens kleren aan want er is niemand die me kan zien of horen, en dan staat er ook nog een auto voor de deur waarmee ik naar de mooiste meertjes en bossen kan rijden voor wat buitenspeeltijd. Oh en er is een hangmat in de tuin. En een trampoline. En die twee poezen dus. Het is echt best wel hemel op aard.

Dan de hamvraag: is dit huis te huur? Neen, lieve lezers, dat is het dus niet. Super kut en heb je niets aan, maar het is niet anders. Maar in de regio staat heel veel te huur en allemaal heel mooie grote fijne huizen. Ik zit vlakbij Nysäter, dan heb je een beetje een referentiekader als je zelf gaat zoeken op bijvoorbeeld Airbnb. Het duurt best even voordat je er bent trouwens: vliegen op Oslo, treinen naar Oslo centraal, dan een bus van dik 2 uur naar bushalte Knöstad, en dan moet er iemand zijn die je met een auto ophaalt naar het huis waar je heen moet. Of je huurt zelf een auto, dat kan ook. Kijk maar even.

Maar dat is dus het verhaal waarom ik hier ben en wat ik hier doe. Niet veel, en soms een beetje wel. Precies goed dus.