Ga je binnenkort naar Thailand en ben je op zoek naar de mooiste eilanden? Wel nu, ik ging je meerdere keren voor en heb inmiddels wel een paar favorieten. Hieronder wat ik de mooiste eilanden in Thailand vind, de één nog mooier dan de ander, succes met kiezen.

1. Koh Lanta

De eerste keer dat ik hier kwam is nu alweer een jaar of drie geleden. Dat bezoekje zou in eerste instantie drie dagen moeten duren, maar ik ben er uiteindelijk twee weken gebleven. Koh Lanta is simpelweg een van de fijnste eilanden van Thailand. Het is er groot genoeg om elke dag wat te doen te hebben, er zijn zat goede strandtenten, mooie hotels en heerlijke restaurants, maar tegelijkertijd is het ook weer niet zó druk dat je vergeet op een Thais eiland te zijn. Er zijn veel Europeanen die het eiland gebruiken om te overwinteren, vooral Zweden en Denen komen er graag. En ook ik heb wel even met de gedachte gespeeld om komende winter gewoon twee maanden een huisje te huren en vanaf daar te gaan werken. Hoe dan ook, ik ben erg dol op Koh Lanta. En wie weet, misschien zet ik er ooit nog eens een winters hoofdkantoor op.

Overtuigd? Klik hier voor een reisgids van Koh Lanta.

2. Koh Lipe

Piepklein eiland das desondanks behoorlijk is ontwikkeld. En eerlijk is eerlijk, sommige stukken zijn misschien wel té ontwikkeld. Er is een ‘walking street’ vol schreeuwerige winkels en horeca, en mensen zijn erg op zoek naar plat vermaak. Maar, het is wel degelijk nog steeds een waanzinnig mooi eiland, met absurd blauw water en clichématig witte stranden. Wie een klein beetje verder loopt dan de meute vindt vanzelf rustige en minder drukke plekken, dus laat je daardoor niet uit het veld slaan.

3. Koh Mook

Na Lanta mijn andere grote liefde, en eentje in de categorie ‘rustige eilanden van Thailand’. Op Mook heeft de tijd stilgestaan en gebeurt er bijzonder weinig. Er is een klein beetje toerisme, wat kleine guesthouses, één fancy resort en één hostel. Vervoer gebeurt vooral op de fiets, al rijden sommigen ook rond op een scootertje. Maar het is zo klein, de fiets is prima. Ik vond het echt een waar paradijs, met schitterende stranden en vooral heerlijke rust. Wie ’s avonds graag in cafés of restaurants met reuring verblijft zal het op Mook maar een saaie bende vinden en kan beter naar Lipe uitwijken, maar wie net als ik juist van stilte en rust houdt gaat hier heel gelukkig worden.

4. Koh Yao Yai

Net als op Mook zit je hier midden in in het normale Thaise eilandleven en gebeurt hier bijzonder weinig. Misschien wel nog minder zelfs. Zijn er op Mook wel nog een paar goede strandtenten en prima restaurants, op Yao Yai moet je daar beter je best voor doen. Het is een vrij groot eiland dus een scooter is aan te raden, en buiten de resorts gebeurt er niet zoveel. Het is wel ontzettend mooi, dus ga hier lekker je neus achterna rijden en zie maar waar je uitkomt.

5. Koh Kradan

Vlakbij Lanta ligt Koh Kradan, een piepklein eiland waar nauwelijks iets te doen is. Of nee, er is niets te doen. Behalve op het strand liggen. Er zijn geen wegen, slechts een handjevol (vrij dure) resorts, en verder niets dan strakblauwe vergezichten. In de middag wordt het druk met aanmerende dagjesmensen (bijvoorbeeld vanaf Koh Lanta), maar wie een nacht of twee boekt in één van de resorts heeft in ieder geval in de ochtend en avond deze magische plek helemaal voor zichzelf. Zonder twijfel een van de mooiste eilanden waar ik ooit ben geweest.

6. Koh Tao

Dit eiland ligt vlakbij het beroemde (en beruchte) Koh Samui en Koh Pha Ngan dus is een stuk drukker dan bovenstaande eilanden, en dat merk je ook wel. Er worden pub crawls gegeven, zijn veel party hostels, en wie alleen reist struikelt over de potentiële reisvrienden. Verder staat Tao bekend om het duiken, iets wat ik zelf niet doe, maar ik hoor van iedereen dat er hier prachtige koralen te vinden zijn. Er worden overal duikcursussen aangeboden dus mocht dat jou ook wel wat lijken, Tao is waar je wezen moet.

De mooiste en leukste eilanden in Thailand