Boracay White Beach Filipijnen
Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker
Achter de instafoto

Geloof nooit alles wat je op de plaatjes ziet

Het idee was best goed. Na een paar dagen rust en zen op de eilanden, een klein beetje onder de mensen zijn op El Nido, had ik vast wel zin om drie dagen mezelf onder te dompelen in feest en drukte. Bovendien, het is Oud & Nieuw, en ondanks dat ik daar een grafhekel aan heb (lees hier maar), gaat het ook wel weer wat ver om dan in je eentje op een verlaten eiland te zitten. Dat is alleen leuk met een geliefde of een vriendin, maar anders zit je daar in je up, tussen de stelletjes. Deze gedachtegang resulteerde erin dat ik besloot naar Boracay te gaan, wat bekend staat om de hoge aantrekkingskracht voor toeristen. Een vriend die ik vorig jaar tijdens reizen in Sri Lanka had ontmoet zou er ook zijn, dus dat moest goed komen. Bovendien, hóe druk kan het zijn op een eiland?

Dus daar ging ik. Van El Nido 6 uur in een bus naar Puerto Princessa, daar een nachtje geslapen, de volgende ochtend om 09:00 naar het vliegveld, vliegen naar Iloilo, vanaf daar een goede 7 uur in een bus naar Caticlan, vanwaar de boten naar Boracay gingen. Een toch die minstens zo vermoeiend was als het klinkt. Nogmaals, ik wist dat het er drukker zou zijn dan normaal. Maar mijn plan was om overdag gewoon een beetje op White Beach te chillen (volgens Lonely Planet ‘one of the most beautiful beaches in the world’) en dan ‘s avonds een ontspannen barretje op te zoeken en het grote feestgedruis links te laten liggen, behalve op de 31e, dan zou ik er vol in stappen.

Eenmaal aangekomen op Boracay was het al laat en pikdonker, een tricycle reed me naar m’n hostel en met elke meter werd het drukker, en lichter. Niet vanwege een plaatselijke felle maan of iets, maar vanwege de krankzinnige hoeveelheid neonlichten. Ik werd afgezet bij iets dat zich nog wel het beste laat omschrijven als een combinatie van het Rembrandtplein, Leidseplein en Times Square, op een eiland, in Korea. Er waren alleen maar Koreanen. Koreaanse restaurants, Koreaanse borden, Koreaanse cafés, een Samsung-winkel, ALLES en IEDEREEN is Koreaans. Ik begon er sterk aan te twijfelen het verkeerde vliegtuig genomen te hebben.

“Er was een restaurant genaamd The Hobbit Tavern met lilliputters in de bediening en elk restaurant had een menu met plaatjes.”

“Oke, het zal best meevallen. Ik ga gewoon naar het strand voor een rustig biertje en morgen is alles vast beter” prevelde ik in mezelf. Maar tijdens de route ernaartoe zakte de moed met elke stap me in de schoenen. Dat beroemde White Beach? Zit helemaal vol met snackbarren, fastfood restaurants, typische tourist traps, opdringerige verkopers, en Koreanen. Niets tegen Koreanen hoor, maar ik ben verdomme in de Filipijnen, niet in Korea. In elke stoeptegel leken speakers te zitten, overal kwam licht vandaan, er liepen tientallen proppers rond, er was een restaurant genaamd The Hobbit Tavern met lilliputters in de bediening, en elk restaurant had een menu met plaatjes. Na een uur rond gelopen te hebben met een gezicht alsof ik water zag branden, besloot ik het op te geven en naar bed te gaan. Morgen is het vast beter.

Maar weet je, dat was het dus niet. Dat strand is nog steeds bezaaid met zooi, troep, miljoenen mensen, en dezelfde snackbarren. Een meisje dat ik tijdens de boottrip had ontmoet was ook gearriveerd, en samen zaten we met de handen in het haar. “Laten we gewoon een heel duur resort boeken en de kamer niet meer uitkomen” werd het plan. Maar goed, ga jij maar eens een dag voor Oud & Nieuw nog een bed vinden. In Korea. Na eindeloos zoeken op Booking.com vonden we een resort dat een kamer vrij had voor een ridicuul bedrag, maar we waren op een punt dat ALLES beter was. Dus wij daarheen, bleek dat resort gewoon best heel kut te zijn, en wat dan? Een ander eiland? Maar waar dan? Hoe dan? Tickets waren heel duur, vliegtijden extreem onhandig, en dan moet je nog steeds dat bed vinden. Of toch blijven en een knop omzetten en meegaan in de hysterie?

Uiteindelijk besloten we om even rustig adem te halen en de opties te laten bezinken. Misschien was het aan de andere kant van het eiland wel rustiger? En goddank, dat bleek zo te zijn. Ik schrijf dit nu in een nieuw hotel, ergens in het zuiden, redelijk ver weg van de drukte. En hier lijkt het oke te zijn. Mijn hémel jongens, smaken zullen vast verschillen, maar Boracay is gewoon echt de hel op aard. En al die foto’s van White Beach? Trap er niet in, die zijn waarschijnlijk om 06:00 ‘s ochtends gemaakt. Als Korea nog niet wakker is.

Boracay White Beach Filipijnen

Boracay White Beach Filipijnen

Boracay White Beach Filipijnen

Boracay White Beach Filipijnen

Liesbeth Rasker
door Liesbeth Rasker

12 Comments

 • Michelle
  29.12. 2016 11:35 am

  Nog een paar dagen te gaan 💪🏻😂

 • brigadier67
  29.12. 2016 12:10 pm

  Liesbeth je schijft fantastisch!
  Ik hoop voor je dat het Oud en Nieuw niet te “Nederlands”wordt.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   30.12. 2016 5:52 am

   Wat lief en leuk, dank! En ja pfoe dat hoop ik ook zeg, haha.

 • Julia
  29.12. 2016 12:47 pm

  Niet de moeite waard dus? Ook niet in het zuiden? Ik ben nu mijn trip aan het plannen voor over een paar weken, lees veel verschillende verhalen over boracay (veel goede verhalen…) maar dit veranderd alles. Gelukkig 7101 andere eilanden!

 • Julia
  29.12. 2016 12:54 pm

  Niet de moeite waard dus? ook niet in het zuiden? Heb veel gelezen over Boracay (veel goede voorhalen ook…) maar dit verandert de zaak, gelukkig nog 7,101 andere eilanden om heen te gaan.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   30.12. 2016 5:51 am

   Ja tja weet je, hier in het zuiden is het prima, maar waarom naar een eiland gaan dat niet in z’n geheel leuk is? Er is zo veel moois te zien en te doen hier, ik vind Boracay de moeite niet waard..

 • Malou
  29.12. 2016 1:52 pm

  Wauw je blogs zijn precies op het goede moment! Ik stap op 11 januari het vliegtuig in naar de Filipijnen en ben af en toe nog aan het twijfelen welke bestemmingen we zullen bezoeken, Boracay slaan we maar over bij deze. Wel gaan dankzij jouw blog een tour doen met buhay isla. Ben benieuwd naar de rest van je blogs.

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   30.12. 2016 5:50 am

   Ooooh wat LEUK dat je met Buhay Isla op pad gaat. Daar ga je geen spijt van krijgen. Heel veel plezier alvast! Liefs xx

 • Fleur
  29.12. 2016 6:50 pm

  Wauw, wat bizar seg!
  Succes de komende dagen!

 • Malou
  29.12. 2016 7:15 pm

  Hahaha wat een verhaal. Boracay is bij deze off my list. 😉
  Fijne jaarwisseling!

  • Liesbeth Rasker
   Liesbeth Rasker
   30.12. 2016 5:49 am

   Haha goed zo! En jij ook!

 • Yael
  13.03. 2017 11:36 pm

  Wat leuk geschreven! En super fijn dat je er zo eerlijk over bent. Echt een tof concept! Ik ben als kind veel op Borocay geweest, omdat ik toen op de Filipijnen woonde. In die tijd was het wél paradijs, zoals de Lonely Planet waarschijnlijk omschrijft haha 😉 Goed om dit te weten, ik was namelijk van plan ooit terug te gaan maar dat hoef ik nu eigenlijk niet meer.

Leave a Reply